Proiectul de lege privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori, prin care va fi modificat Codul fiscal, a fost trimis ieri de președintele Traian Basescu în Parlament pentru reexaminare.

În document se arată că „actul normativ trimis spre promulgare vizează diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcție de condițiile de muncă, pentru contribuția de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat, după cum urmează: 15,8% (de la 20,8%) pentru condiții normale de muncă, 20,8% (de la 25,8%) pentru condiții deosebite de muncă și 25,8% (de la 30,8%) pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă. În anul 2014 deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat este de 12,519 miliarde de ron conform bugetului aprobat pentru anul în curs”.

Prin diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii, „deficitul curent va creşte cu impactul financiar negativ estimat în expunerea de motive a actului normativ, care variază între 4,860 de miliarde de ron în 2015 şi 5,564 de miliarde de ron în 2018, ajungându-se la un deficit de peste 18 miliarde de ron la fondul de pensii, pentru anul 2015, dacă ţinem cont şi de indexările obligatorii conform legi”, se mai arata în document.

De asemenea, conform președintiei, pentru perioada 2015 – 2018 estimarea de compensare a impactului negativ provenit din aplicarea măsurii este foarte vag exprimată, referirea făcându-se doar la surse bugetare potențiale provenite, în special, dintr-o mai bună colectare bugetară, combaterea evaziunii, precum și a posibilelor efecte ce decurg din creșterea investițiilor sau crearea de noi locuri de muncă și nu din prezentarea unor surse certe de venituri sau cheltuieli necesare compensării.

„Anul 2015 este anul în care România are obligația de a atinge un deficit structural de 1% din PIB, conform Obiectivului Bugetar pe Termen Mediu (aceasta înseamnă o reducere a deficitului bugetului de stat consolidat de 0,8 – 0,9 % din PIB). De asemenea, bugetul anului 2015 trebuie să prevadă creșteri importante ale bugetului Ministerului Apărării Naţionale, nevoi care reflectă realitățile regionale. Trebuie menționat că măsura de reducere a contribuțiilor de asigurări sociale este un angajament suplimentar, nu unul obligatoriu, al României, motiv pentru care Guvernul trebuie să prezinte o fundamentare a compensării acestei măsuri în contextul angajamentelor deja asumate”, potrivit documentului citat

Trimiterea spre reexaminare a proiectului de lege vine după ce Camera Deputaților a aprobat prin vot final inițiativa legislativă pe 2 iulie și a trimis-o spre promulgare președintelui pe 5 iulie, iar conform Constituției, președintele trebuie să promulge proiectul de lege în termen de cel mult 20 de zile de la primire, dar acesta poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii, înainte de promulgare, lucru care s-a întâmplat.

Pentru a vizualiza cererea reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal,  apăsațiaici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.