Persoanele care au lucrat în grupa I de muncă, cele care au lucrat în alte condiții și în condiții speciale vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare pentru stagiile de cotizare de cel puțin doi ani, potrivit Legii nr. 155/2015 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 444 din 22 iunie și va intra în vigoare joi.
Pentru cei care au lucrat doi ani în grupa I, reducerea va fi de un an, iar pentru cei care au lucrat patru ani, reducerea va fi de doi ani. Persoanele care au lucrat zece ani în aceasta grupă vor beneficia de o reducere de cinci ani, în timp ce pentru perioadele de 26 de ani reducerea va fi de 13 ani.
Perioadele de vechime realizate în grupa I, în activitățile încadrate în condiții speciale, vor constitui stagii de cotizare în condiții speciale, pentru reducerea vârstelor de pensionare.
Stagiile de cotizare în grupa I de muncă, în condiții speciale și/sau în alte condiții de muncă mai mici de doi ani vor fi valorificate, de asemenea, pentru reducerea vârstelor de pensionare.
„Adeverințele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I și/sau a II-a de muncă sunt valorificate numai în situația în care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001”, scrie în Legea nr. 155/2015.
Conform initiațorilor actului normativ, de noile prevederi vor beneficia, persoanele care au lucrat în grupa I de muncă mai puțin de șase ani.
Potrivit legii pensiilor de reducerea vârstelor de pensionare au dreptul persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare, astfel că vârsta este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, însă, anumite persoane trebuie să realizeze un stagiu complet mai mic.
Legile nu se aplică retroactiv, astfel vor putea beneficia doar persoanele care se vor pensiona după data intrării în vigoare a Legii nr. 155/2015, potrivit avocatnet.ro.