Când, aparent, lupta pentru presedintia Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud (CJ BN) se încinsese, toti au realizat ca batalia electorala este mai usoara si mai previzibila decât si-ar fi putut cineva închipui. Anuntarea oficiala a celor care urmeaza a fi trimisi în lupta sau zvonurile despre cei aflati, înca, pe banca de rezerve promit un avantaj din start pentru PSD si Gheorghe Marinescu. De ce spunem acest lucru, exemplificam în variantele ce urmeaza.
Marinescu. Gheorghe Marinescu
Despre Gheorghe Marinescu se pot spune multe, fiind din 1992 în structura de conducere a Consiliului Judetean. Au spus-o în ultimii ani si adversarii sai politici, care atunci când n-au mai avut resurse retorice l-au dus în fata instantei. Degeaba. Au facut sondaje, si-au dat demisii, dar au ajuns la o concluzie dezarmanta: pur si simplu n-au ce sa-i faca si nu pot sa-l învinga. Cu o notorietate ce l-ar face invidios inclusiv pe democrat-liberalul Ioan Oltean, Marinescu marsaluieste spre un nou mandat, în ciuda declaratiilor razboinice ale celor care stiu ca trebuie sa muste din el pentru a spera la procente care sa-i scuteasca de o mica rusine pe 1 iunie. Pe lânga incontestabila notorietate, în spatele actualului presedente al CJ BN se aseaza armata PSD, cu cel mai mare numar de primari, consilieri locali si judeteni. Hartuielile din ultimii patru ani, cu vesnicul adversar Oltean-PD-L, indica un PSD gata de lupta, si un Gheorghe Marinescu deja învingator. Cel mai important atu, însa, îl reprezinta certitudinea si încrederea social-democratilor ca aceasta lupta nu o pot pierde, optimismul fiind o conditie esentiala a succesului.
Liviu Rusu?!?
Daca cineva încearca sa convinga electoratul ca Liviu Rusu este un candidat redutabil pentru sefia Consiliului Judetean, mai ales în contrapartida la Gheorghe Marinescu, înseamna ca ori nu are habar cu ce se manânca politica pe la noi prin judet, ori ca doza de naivitate întrece un minim rationament permis. Supusii PDL îsi asteptau generalul Oltean în lupta, mai ales ca semnalele de la centru indicau un ”ordin-rugaminte” pentru acesta sa-si probeze popularitatea într-o lupta directa cu cel pe care nu o data l-a catalogat drept inamicul numarul unu. A fost forfota mare pe pietonal, semnalele triumfaliste transmise înaintea nominalizarii lui Liviu Rusu fiind oarecum hilare astazi. Ioan Oltean stia ca are mari greutati în a-l învinge pe Marinescu, dar a reusit sa fenteze batalia, pentru a nu-si periclita sansele unui nou mandat de parlamentar si, mai important, pentru a nu pierde trecerea pe care o are în conducerea centrala a partidului. Liderul democrat-liberal stie ca a pierdut Consiliul Judetean, însa cu siguranta risca foarte mult prin neangajarea sa în lupta. Electoratul fost pedist, dar si cel fost peledist, are mari probleme de adaptare cu ideea candidaturii lui Liviu Rusu. Una e sa-l urmezi în lupta pe Ioan Oltean, din varii motive politico-economice, si alta e sa te încolonezi în spatele unui Liviu Rusu care are multi neprieteni în sânul partidului si, poate mai important, are pecetea unor înfrângeri jenante, din primul tur, în fata primarului de Sângeorz Bai, Roland Venig. Lipsa de notorietate a candidatului si lipsa de încredere a echipei partidului vor produce mari surprize, neplacute, celor de la PD-L. Dupa nominalizare, primarii acestui partid asteapta la cotitura, iar deputatul Ioan Oltean are orizonturi nu tocmai portocalii în propria-i ograda, timpul reprosurilor vizavi de frica acestuia de a-l înfrunta pe Marinescu nefiind prea departe.
Liberalii, a treia roata
Nehotarârea celor de la PNL în a nominaliza persoane pentru Consiliul Judetean si Primaria Bistrita poate a produs deruta în sânul electoratului liberal. Desi asteapta surprize placute de la actuala conducere a partidului, acestea nu prea au de unde se ivi, deoarece PNL în Bistrita-Nasaud este în plan secund, dupa confruntarea dintre PSD si PD-L. Si nici personalitati capabile sa produca un fenomen politic menit sa se implice în batalia celorlalte doua partide cu sanse reale. Liberalii înca nu si-au revenit dupa poticnelile de anul trecut cu alegerea noii structuri de conducere, reminiscente si orgolii între învingatori si învinsi fiind si astazi o realitate. Paradoxal, sansele celor de la PNL de a obtine un scor bun au crescut dupa anuntul celor de la PD-L, cu Liviu Rusu candidat pentru sefia CJ. Variantele PNL pentru aceasta functie, Dorin Popescu, Ioan Tintean sau chiar Valer Bindea sunt cel putin la fel de populare ca varianta democrat-liberala.
Si altii…
În conditiile în care pentru a obtine un mandat de consilier judetean e nevoie de cel putin 9.000 de voturi, celelalte partide au o mare problema. PRM s-a cocosat dupa anul de gratie 2000, fiind de asteptat sa nu intre în joc, chiar daca atacurile lui Constantin Pamfiloiu, candidatul pentru presedintia CJ BN, au devenit mult mai frecvente în ultima vreme. Efectul retoricii peremiste este deocamdata un mic joc de glezne care înteteste marile sperante nerealiste ale PRM. PC a adoptat aceeasi tactica, de a-l ataca fara oprire pe Gheorghe Marinescu, cu rezultate la fel de stralucite cu cele ale PRM. UDMR are, pentru prima data, emotii. În conditiile în care rezultatul lor maxim a fost de 8.000 de voturi, sunt probleme vizvi de o noua prezenta în Consiliul Judetean, maghiarii fiind înca nehotarâti daca îsi pun sau nu candidat pentru functia suprema în judet. Una peste alta, exista o singura certitudine. Va fi o campanie mai dura ca niciodata, fiind în joc pielea multor politicieni cu state vechi. Vor fi mari surprize, dar si mari deziluzii, atât pentru electorat, cât si pentru unii politicieni. Pentru unii va fi sansa relansarii, pentru unii va fi cântecul de lebada. A început batalia.
Mihaela David