Programul „Laptele şi Cornul” este luat în vizor de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor din judeţul Bistriţa-Năsăud. După ce la noi în judeţ s-a scos definitiv brânza topită din acest program, există probleme de depozitare a laptelui, care ajunge direct la familia elevului sau preşcolarului. Cazuri de acest gen au fost sesizate la unele şcoli şi grădiniţe de pe Valea Ilvelor.
Laptele pe 5 zile, „distribuit” direct acasă!
Directorul coordonator adjunct al CJPC Bistriţa-Năsăud, Lorica Şut, a participat recent la o şedinţă de consiliere în ceea ce priveşte grădiniţele. La această întâlnire au fost prezenţi şi câţiva factori responsabili ai judeţului, dar şi educatori de la diverse grădiniţe din judeţ. „Ni s-a spus că distribuţia laptelui se face săptămânal de către furnizorii de lapte, iar directorii de şcoli, distribuie şi ei tot săptămânal la copii aceste produse pentru că nu întotdeauna au condiţii corespunzătoare de depozitare a produselor lactate. Ori acest lucru este interzis. Laptele trebuie distribuit zilnic. (…). Deci distribuţia se face săptămânal de către furnizori la unitatea şcolară, nu de către unitatea şcolară la copii. Pentru că sunt situaţii în care copiii merg acasă cu plasa cu laptele pentru 5 zile, ceea ce nu este normal. Copilul trebuie să primească laptele la şcoală. În acest sens am avut sesizări de la o grădiniţă de pe Valea Ilvelor. Ei ne-au informat că aşa ceva se întâmplă în mai multe instituţii de învăţământ de acolo, dar nu ştim exact despre ce şcoli este vorba. Am înţeles că aici (n. r. – pe Valea Ilvelor), depozitarea produselor lactate se face în cancelaria şcolii. Ei neavând spaţii de depozitare, le distribuie copiilor în ziua în care primesc aceste produse. Este clar că acel lapte, dus acasă de copil, era folosit de toată familia acestuia, şi nu de elev. (…). Grădiniţa care a făcut sesizarea respectivă aparţine şcolii. Ori directorul şcolii distribuie toate produsele în aceeaşi zi în care sosesc. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă. Furnizorul de produse face distribuţia săptămânal pentru că-i permite actul normativ să facă acest lucru, dar este foarte clar că spre copii, distribuţia produselor trebuie să se facă zilnic. A fost la acea şedinţă un comentariu vis a vis de această situaţie, care cred că poate fi chiar generalizat pentru că şi anul trecut, în zona de câmpie, am mai avut situaţii asemănătoare”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, directorul coordonator adjunct al CJPC BN, Lorica Şut.
Directorii de şcoli avertizaţi de Protecţia Consumatorului
Conducerea CJPC BN a luat legătura cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi a precizat conducerii situaţia sesizată la şcolile de pe Valea Ilvelor. În această perioadă se desfăşoară controalele „la sânge” în acest sens, fapt pentru care CJPC avertizează directorii de şcoli cu privire la o posibilă distribuire a laptelui direct acasă la elev, şi nu zilnic cum prevede legea. „Avertizez toţi directorii de la unităţile de învăţământ din judeţ să nu cumva, în controalele pe care le efectuăm şi în această perioadă, să nu găsim acel stoc. Vom merge să vedem ce se întâmplă cu produsele, dacă sunt sau nu furnizate zilnic, pentru că este interzisă predarea către copii a acestor produse în momentul în care furnizorul le aduce”, a explicat directorul adjunct al CJPC, Lorica Şut.
Fără brânză topită, în Bistriţa – Năsăud
Anul trecut, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud a făcut o solicitare către Consiliul Judeţean, cu scopul de a fi eliminată brânza topită din programul „Laptele şi Cornul” pentru anul şcolar 2009 – 2010, solicitare care a fost şi aprobată. „Am făcut cere în scopul de a se renunţa la brânza topită în şcoli, asta în momentul în care a apărut Ordinul Ministrului privind interzicerea aditivilor în produsele din unităţile de învăţământ. Am asociat şi brânza topită la categoria produselor care conţin aditivi alimentari. La brânza topită se folosesc esenţial pentru producerea ei nişte săruri de topire, care fac parte din categoria aditivilor alimentari. Aşa că am transmis o adresă către Consiliul Judeţean prin care le-am explicat, şi ne-au adus la cunoştinţă ulterior că la licitaţia care va avea loc pentru acest an şcolar vor ţine cont de recomandarea noastră, şi aşa au făcut. Acum la noi în judeţ se distribuie prin acest program doar lapte, iaurt, corn şi biscuiţi. Este acel lapte pus în ambalaje rezistente, la temperatura mediului ambiant.”, a precizat Lorica Şut.
„La corn şi biscuiţi nu am avut deocamdată obiecţii. Dar dacă se respectă caietul de sarcini care a fost distribuit de Consiliul Judeţean, nu există nicio problemă”, a precizat Lorica Şut. De programul „Laptele şi Cornul” beneficiază peste 38.200 de elevi şi preşcolari din judeţul Bistriţa-Năsăud, dintre care peste 15.000 învaţă în unităţile de învăţământ din municipiul Bistriţa şi localităţile componente.
Şcolile şi grădiniţele de pe Valea Ilvelor, primele la control
Reprezentanţii CJPC BN spun că situaţia de pe Valea Ilvelor privind depozitarea laptelui din programul „Laptele şi Cornul”, nu este una singulară, existând şi în 2008 cazuri asemănătoare. „Noi am mai avut probleme de genul acesta şi se practică. (…). Am avut un control tematic la grădiniţe şi am făcut apoi sesizarea respectivă la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Am stat de vorbă cu unul dintre inspectorii şcolari generali şi i-am explicat că este important ca la următoarea şedinţă cu directorii să ne invite şi pe noi ca să facem precizări în ceea ce priveşte acest program. Sunt foarte multe şcoli în judeţ. Noi avem şase inspectori de teren şi nu avem doar şcolile, ci toţi operatorii economici de produse şi servicii din judeţ. Am vrea mai întâi să-i consiliem şi să le explicăm, înainte de a ajunge noi efectiv. Controalele în acest sens încep săptămâna aceasta, cu mediul rural. Având în vedere că a fost vorba de Valea Ilvelor, noi vom face prima dată un control la toate şcolile şi grădiniţele din zona respectivă”, asigură Lorica Şut.
Iulia STUPINEAN