Home Societate Lacul Colibita ramane in continuare nenavigabil

Lacul Colibita ramane in continuare nenavigabil

Sistemul de Gospodărire al Apelor Bistriţa-Năsăud (SGA BN), ne aduce la cunoştinţă următorul Comunicat de presă:

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistriţa-Năsăud precizează următoarele aspecte privind activităţile ce se pot desfăşura  pe lacul de acumulare Colibiţa.

Acţiunile desfaşurate pe lacul Colibiţa trebuie să respecte prevederile regulamentului de exploatare al barajului şi lacului de acumulare Colibiţa.

Circulaţia pe lac cu ambarcaţiuni cu motor termic este strict interzisă, excepţie făcând ambarcaţiunile Administraţiei Naţionale "Apele Române" şi Ministerului Administraţiei şi Internelor prin  unitaţile lor teritoriale în condiţiile desfăşurării unor operaţiuni operative.

Accesul la o distanţă mai mică de 500 m de baraj este strict interzis.

Este interzisă staţionarea pe baraj.

În conformitate cu HG 665/2008, lacul de acumulare Colibiţa nu este declarat navigabil.

Distanţa de 500 de metri faţă de baraj, este de fapt distanţa pe luciul apei unde se aplică restricţia, fiind vorba de ambarcaţiuni şi/sau înot.

Referitor la faptul că Lacul Colibiţa nu este declarat navigabil, acest lucru nu împiedică pe nimeni sa folosească ambarcaţiuni, cu excepţia ambarcaţiunilor cu motor termic, restricţie prevăzută expres în comunicat.

Contactată telefonic, purtătoarea de cuvânt a SGA BN – Monica Bărbos, ne-a declarat că: "accesul bărcilor uşoare sau cele cu vele nu înseamnă neapărat navigabil, dar în principiu (lacul) nu este navigabil(…)însă, cu acceptul nostru, cu o autorizaţie din partea nostră, se poate, mai ales că o parte din legi şi din hotărârile de guvern, sunt interpretabile (…) în concluzile să nu se circule, totuşi, cu ambarcaţiuni cu motoare poluante, principala caracteristică a lacului fiind cea de deservire cu apă a localităţilor din aval. Verificarea respectării acestor norme, cade în sarcina Ministerului Transporturilor, dar controale şi verificări mai facem şi noi, deoarece avem un sediu şi oameni care lucrează în ture şi putem asigura permanenţă".

 

foto: APS

 

Eugen Farcaşiu

3 COMMENTS

  1. DAR,OARE S-AU REZOLVAT ACELE DEVERSARI
    DIN FOSELE SEPTICE DE LA VILE.
    CRED DE MII DE ORI MAI PULUANTE DECAT
    O BARCA.

  2. Impertinentul de la prima vila de peste baraj de ce are voie sa circule zilnic cu barca cu motor,sfideaza pe toata lumea de ani de zile

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version