Firma de lactate de la Miceștii de Câmpie și-a cerut insolvența după ce a scăpat de datorii. Metoda aleasă de aceștia este cel mai probabil una ilegală. În vreme ce Bendearcris Prodcom SRL se regăsea în mai multe dosare cu datorii de ordinul zecilor de mii de lei, iar dintr-o dată s-a scăpat de creanțe, mai ales în procesul cu primăria din localitatea unde își desfășura activitatea fabrica de lapte, ulterior a înregistrat o altă datorie ce a determinat-o să își ceară singură falimentul.
Primăria îi cere insolvența, dar Bendeacris scapă
În anul 2015, Primăria din Șieu-Măgheruș a dat-o în judecată pe Bendearcris Prodcom SRL pentru că unitatea administrativ teritorială din Bistrița-Năsăud avea de primit de la fabrica de lactate o sumă considerabilă de bani.
Firma de lactate a scăpat de Primăria din Șieu-Măgheruș, achitând la limită o parte din datorie. Astfel că, pentru a evita ca instanța să le ceară insolvența din totalul de peste 50.000 lei, patronii firmei au achitat 17.000 de lei. Conform legii, după achitarea sumei, motivul pentru care primăria i-a dat în judecată nu mai era valid. Deoarece, se poate cere insolvența doar la datorii de peste 40.000 de lei.
În acte, răspunde Rus Bendean Anca Alina, atât ca administrator al firmei, cât și ca asociat unic. Însă, nu putem omite legătura de rudenie cu primarul din Miceștii de Câmpie, Dumitru Bendean.
„Creanța pentru care primăria le-a cerut insolvența celor de la Bendearcris Prodcom SRL s-a ridicat la 56.580 lei. După ce ni s-a admis cererea de trimitere în judecată, cei de la fabrica de lactate ne-au achitat, în toamna anului trecut, 17.000 de lei. Aceste datorii le-au adunat din neplata impozitului către primărie. Conform legii, dacă nu înregistrează o datorie continuă de peste 40.000 de lei în ultimele 90 de zile, nu poți să le ceri insolvența. De asta ne-au plătit suma minimă. Astfel că, am fost nevoiți să retragem cererea de judecată. În prezent nu au mai achitat nici o altă sumă, și, deși se înregistrează penalități la datoria rămasă, încă nu s-a trecut peste acel prag de care vorbeam mai devreme. Am mai văzut mașini la fabrică și oricum până nu intră în faliment au voie să își continue activitatea. Cât despre angajați, din câte știu eu, doar 6-7 sunt din comuna noastră. Nu are foarte mulți”, a declarat pentru Gazeta de Bistrița, primarul din Șieu-Măgheruș, Sorin Aurel Mititean.
„Ia act că prin Sentinţa civilă nr. 5/15.01.2016, pron. în dosarul nr. 23/112/2016 s-a dispus deschiderea procedurii insolvenţei debitoarei Soc. Bendearcris Prodcom SRL la cererea debitoarei, s-a luat act de renunţarea creditoarei la soluţionarea cererii din prezentul dosar. Dispune conexarea prezentului dosar la dosar nr. 23/112/2016 pentru a se analiza eventuala diferenţă de creanţă a creditoarei Comuna Şieu-Măgheruş. Fără cale de atac.”, se arată în soluția pe scurt din dosar.
Miceștii de la Șieu-Măgheruș
Conform legii, Bendearcris Prodcom SRL, firma familiei primarului din Miceștii de Câmpie, Dumitru Bendean (ALDE) se ocupă de fabricarea şi comercializarea produselor lactate şi a brânzeturilor din anul 1998. La începutul anului 2009, a fost inaugurată noua fabrică de lapte, construită la standarde europene cu ajutorul fondurilor SAPARD în localitatea Sieu-Măgheruş, la o distanţă de 19 km de Bistrița. Fabrica are în dotare utilaje ce fac parte dintr-o linie achiziţionată din Italia, automatizată şi performantă cu ajutorul căreia se pot procesa cantităţi mari de materie primă şi produse finite de o calitate superioară.
De-a lungul timpului, Bendearcris Prodcom SRL a vândut produse sub brandul „Lactate Miceşti”, atât hypermarket-urilor, supermarket-urilor, depozitelor care fac distribuţie, cât şi magazinelor care vând cu amănuntul din Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Craiova, Bucureşti , Braşov, Mureş, Vâlcea, Timişoara, Hunedoara şi a deţinut trei magazine de prezentare în Bistriţa şi Cluj-Napoca.
Imediat după proces au cerut benevol insolvența
La scurt timp după decizia din dosarul cu Șieu-Măgheruș, Rus Bendean Anca Alina apare în fața instanței cerând pentru Bendearcris Prodcom insolvența, de bună voie și nesilită de nimeni. Cu alte cuvinte, și-a plătit datoriile rămânând cu datoriile ”de casă”, la firme ce nu ar deranja-o să facă parte din procedura de insolvență.
De doasarul cu insolvența se ocupă ROŞCA LOREDANA DENISA.
„Admite cererea formulată de debitoare Societatea BENDEARCRIS PRODCOM SRL, pentru deschiderea procedurii generale a insolvenţei. În temeiul art. 71 alin. (1) rap. la art. 66 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă (legea insolvenţei), Dispune deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva debitoarei, Societatea BENDEARCRIS PRODCOM SRL. În temeiul art. 73 din legea insolvenţei, Desemnează administrator judiciar provizoriu pe Cabinet Individual de Insolvenţă ROŞCA LOREDANA DENISA, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 58 din lege, cu o retribuţie pe bază de decont. În temeiul art. 99 din legea insolvenţei, Dispune administratorului judiciar să efectueze notificarea deschiderii procedurii debitorului, creditorilor şi Oficiului Registrului Comerţului, în condiţiile prevăzute de art.99 alin.(3) din legea insolvenţei.”
Firul procedurilor
În 17 decembrie 2015, Primăria Şieu Măgheruş a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva Bendearcris Prodcom SRL, societatea care produce lactatele Miceşti, însă în 28 decembrie 2015, firma a achitat suma de 17.000 lei, astfel încât datoria către unitatea administrativ teritorială a scăzut sub pragul prevăzut de Legea 85/2014 (40.000 lei). Drept urmare, comuna Şieu Măgheruş a anunţat instanţa pe 29 decembrie 2015 că renunţă la cererea respectivă, situaţie care urma să fie consfinţită de Tribunalul Bistriţa-Năsăud pe 5 februarie 2016, dată la care era programat primul termen de judecată în Dosarul nr. 2380/112/2015, conform TimpulOnline.ro.
În data de 30 decembrie 2015, Bendearcris Prodcom SRL îşi cere singură insolvenţa (Dosar nr.2441/112/2015), dar nu depune toate actele prevăzute de lege şi instanţa respinge cererea pe 8 ianuarie 2016.
Producătorul de lactate nu a renunţat însă şi, pe 12 ianuarie 2016, mai depune o cerere (Dosar nr.23/112/2016), care este aprobată trei zile mai târziu. În documentaţia depusă la dosar se spune că “valoarea totală a obligaţiilor societăţii, reprezentând credite si accesorii, obligaţii către bugetul de stat, către furnizori sau alţi creditori, este de peste 1.275.389,71 lei, obligaţii ce nu pot fi achitate la scadenţă”.
În aceeaşi documentaţie apare şi precizarea: “debitoarea arată că nu a mai putut să-şi achite obligaţiile către bugetul statului, acestea fiind la data de 31.12.2015 în valoare de 445.445,00 lei şi către furnizori în sumă de 444.277,81 lei“.
În cadrul procedurii de insolvenţă, C.I.I. Loredana Denisa Roşca va îndeplini atribuţiile de administrator judiciar provizoriu, iar creditorii trebuie să se înscrie la masa credală până la data de 29 februarie 2016. Data şi locul primei şedinţe a Adunării Creditorilor urmează să fie stabilite şi comunicate de Denisa Loredana Roşca, 18 martie 2016 fiind termenul limită împus de instanţă pentru “verificarea creanţelor, întocmirea, înregistrarea la tribunal şi publicarea în BPI a tabelului preliminar al creanţelor”.