Home Societate La Viisoara, Daca nu se poate cu boi si vaci, atunci...

La Viisoara, Daca nu se poate cu boi si vaci, atunci cu branza si ceapa sa fie!

După suspendarea Târgului de la Viişoara, pentru instalarea vestitului Heidenfeld destinat organizării de evenimente, locuitorii de aici au început să adune semnături pentru realizarea unei pieţe ţărăneşti.
Dacă nu se mai poate cu boi şi vite, atunci să se păstreze măcar varianta de urdă şi caş de la ţărani.

Târgul de Viişoara, care are o vechime de peste 40 de ani, a fost închis de municipalitate în data de 10 octombrie, anul trecut, în temeiul Ordonanţei Nr. 6 din 28 septembrie 2009, adusă la cunoştinţă de Direcţia Sanitar – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud (DSVSA B-N). De atunci, din două în două săptămâni, comercianţii care obişnuiau să vină aici, s-au trezit cu surpriza neplăcută de a fi opriţi de poliţiştii comunitari care nu le-au mai permis accesul în apropierea Oborului de la Viişoara.
Aşa că, unii fie şi-au etalat produsele în locuri nepermise, fie au făcut cale întoarsă. Această situaţie i-a determinat pe mai mulţi locuitori din Viişoara să i-a măsuri şi să adune semnături, pe varianta că, dacă nu se poate păstrarea Târgului, atunci să se amenajeze o piaţă ţărănească, de unde oamenii să poate cumpăra alimente, legume şi fructe de la ţărani. Potrivit edilului Bistriţei, Ovidiu Creţu, Târgul nu a fost închis, ci suspendat, iar luna aceasta, în Consiliul Local se va supune aprobării Regulamentul de Administrare a Târgurilor şi Oboarelor de pe raza Municipiului Bistriţa.

Din punct de vedere juridic, Târgul de la Viişoara nu s-a desfiinţat!

Consilierul local Gheorghe Tuţă din partea PD-L a făcut mai multe interpelări cu privirea la Târgul de la Viişoara, despre care el spune că a fost închis în mod abuziv. Potrivit lui Tuţă, la ora actuală, din punct de vedere juridic, Târgul nu este desfiinţat. „Noi (n. r – consilierii locali ai PD-L) am luat atitudine în Consiliul Local Bistriţa. Oborul nu este închis, ci este suspendat de către DSV. La momentul acesta trebuie iniţiat un proiect de hotărâre vis a vis de intenţiile de desfiinţare a Târgului. Eu cred că nu va trece un asemenea proiect. Atunci va trebui să-l facă să primească autorizaţia. Trebuie să îndeplinească condiţiile şi atunci… Deci, juridic, Târgul nu este desfiinţat”, a precizat Tuţă.
De asemenea, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu recunoaşte că acest Târg nu a fost desfiinţat printr-o Hotărâre de Consiliu Local. „Târgul, la ora aceasta este suspendat de Direcţia Sanitar Veterinară, datorită nu ştiu eu ce gripe porcine şi bla, bla, bla (…) Noi, prin hotărârea Consiliului, în patrimoniul municipiului, l-am trecut ca şi Spaţiu pentru Sport şi Agrement. În sine, Târgul nu este desfiinţat printr-o hotărâre de Consiliu Local. Această Hotărâre de Consiliu va fi una care aprobă modificările în Regulamentul de Administrare a Târgurilor şi Oboarelor de pe raza municipiului Bistriţa. Şi asta va fi în luna februarie”, a explicat primarul Creţu.

Semnături PRO şi CONTRA !

Mircea Moldovan locuieşte în Viişoara şi a adunat până acum aproape 500 de semnături de la oameni care doresc realizarea unei pieţe ţărăneşti, unde să se poată cumpăra alimente de bază, de calitate şi ieftine. „Am adunat semnături pentru înfiinţarea unei pieţe ţărăneşti la Viişoara. Domnul primar a închis Târgul în data de 10 octombrie şi dacă nu redeschide ce a fost, atunci măcar să facă o piaţă ţărănească. În tot cartierul, oamenii sunt nemulţumiţi, pentru că mai veneau de cumpărau mături, cumpărau făină… Dar acum de unde să cumpere? De la depozit? Şi în plus transportul în oraş care costă… Acolo (n. r – în Târg) erau mult mai ieftine. Băgai mâna în făină, în mălai şi vedeai ce calitate este (…). Am adunat până acum aproape 500 de semnături de la oameni care doresc să se facă piaţa asta ţărănească, chiar dacă nu va fi în interiorul Oborului. Să se amenajeze undeva, că doar este loc gol destul. Piaţa aceea e acolo de 40 de ani. Acum, acolo gardurile sunt la pământ, s-a distrus tot! Şi atunci să lase măcar să vină oamenii cu produse, mai ales că se va face şi complexul acela de locuinţe sociale. Şi atunci oamenii ce să facă? Să vină până în oraş să cumpere o ceapă, un cartof sau mai ştiu eu ce? Cum?”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Mircea Moldovan, localnic din Viişoara.
Legat de semnăturile adunate de la oamenii din cartierul bistriţean, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu spune că acestea sunt mult mai puţine, şi ba mai mult, localnicii ar fi împărţit în două tabere: cei cu DA şi cei cu NU. „Sunt doar vreo 50 de semnături adunate ca să se reînfiinţeze Târgul şi vreo 200 de semnături ca să nu se mai înfiinţeze Târgul. Deci acolo sunt două tabere acum, una e pentru şi cealaltă e împotrivă”, se arată convins Creţu.
Mircea Moldovan spune că într-adevăr s-au strâns şi semnături contra, dar sub „oblăduirea” PSD, partidul din care face parte primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu. „Este adevărat că nu toată lumea e de acord să se deschidă Târgul, ca de exemplu, cei de la ANL… Am fost informaţi că cineva de la PSD a umblat şi a adunat de la ANL semnături împotrivă”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Mircea Moldovan, localnic din Viişoara.  

Botiş vrea piaţă ţărănească la Viişoara, marca „Toamna Bistriţeană”  

Deputatul democrat-liberal Ioan Nelu Botiş este unul dintre cei care susţin realizarea unei pieţe ţărăneşti la Viişoara, şi care să fie asemănătoare cu evenimentul anual „Toamna Bistriţeană”. „Eu vreau o piaţă ţărănească, nu o piaţă de vite sau Obor. Vreau o piaţă aşa cum se procedează în marile oraşe, când odată pe lună sau de două ori pe lună, într-un anumit loc, se face o piaţă în care se vând produse ţărăneşti. Nu vreau nici vite, nici de cai, nici de boi. Aş vrea să fie ceva în genul cum este Toamna Bistriţeană. Pentru că nu se mai pot băga cai, măgari, oi şi vite acolo, pentru că au distrus tot ce era amenajat pentru aşa ceva. Erau adăpătoare, erau mai multe lucruri acolo… Şi am spus clar, că în condiţiile în care s-a desfiinţat Oborul, o piaţă ţărănească ar fi foarte bună pentru Bistriţa, o piaţă la care să te duci ca orăşean, nu să cumperi vacă şi bou, ci să cumperi brânză, caşcaval, urdă, mere, pere, vişine şi alte minuni. Vreau să fie o piaţă ţărănească acolo, care să vină în sprijinul celor care vând, dar şi a celor care vor să-şi cumpere produse naturale, ţărăneşti. Dom’le’, vrei să te duci odată pe lună să îţi iei urdă ?.. Păi te duci în piaţa din Viişoara şi îţi cumperi urdă de la ţărani”, s-a declarat convins deputatul PD-L, Ioan Nelu Botiş.
Târgul tradiţional de la Viişoara, cel care a fost „odată ca niciodată” nu prea mai are şanse de revenire. Mai cu obişnuitele „împunsături politice”, comercianţii pot spera, că într-un viitor, mai apropiat sau îndepărtat, se va face aici o piaţă ţărănească de unde oamenii să poată cumpăra tradiţionala urdă sau brânză.

Iulia STUPINEAN

1 COMMENT

  1. ceapa ei de branza! oamenii astia pe ce lume traiesc? nu stiu ca nici in Piata Decebal nu vinde taranul, ci intermediarul? taranul nu vine din Ardan sa stea o zi in piata. vine cu doi casi pe care-i da cu 10 lei/kg la prima persoana intalnita (bisnitarul), dupa care se duce acasa. taranii nu-si fac nici certificate de producator, n-au nici avize sanitar-veterinare. tot restul este ham-ham politic si nostalgii balcanice dupa balciurile aglomerate, pline de balega si fum, intesate de tigani care vand cai furati, cu alimente de provenienta incerta, vandute in „ambalaje” jegoase… da, vrem, noua asa ne place! doar suntem in Europa. si doar se stie, in UE la fiecare 2 pasi gasesti o piata taraneasca in care un individ cu maini murdare te serveste cu urda „proaspata”, asezata direct pe jos.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version