Soluţii spital: centru de permanenţă şi azil de bătrâni
Recent, consilierii judeţeni ai Partidului Social Democrat (PSD ) şi cei ai Partidului Naţional Liberal (PNL) au anunţat că nu sunt de acord cu decizia Ministerului Sănătăţii (MS) de a transforma Spitalul din Teaca în Centru pentru Persoane Vârstnice.
Consilierii judeţeni social-democraţi şi liberali au încercat să convoace o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN) pentru a fi soluţionată situaţia de la Teaca, însă nu au avut sorţi de izbândă.
Daniel Suciu, liderul consilierilor PSD şi Ioan Deneş, liderul consilierilor PNL, au strâns 14 semnături din rândul colegilor săi pentru convocarea unei şedinţe extraordinare de Consiliu Judeţean, în cadrul căreia să fie dezbătut şi supus la vot un proiect de hotărâre privind preluarea Spitalului din Teaca de către CJ BN, unitatea putând fi trecută apoi drept secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Şedinţa ar fi trebuit să aibă loc marţi, începând cu ora 15.00, însă aceasta a fost anulată deoarece preşedintele CJ BN, Liviu Rusu, precum şi consilierii Partidului Democrat Liberal (PDL) au anunţat că nu se vor prezenta, motivând că demersul colegilor din opoziţie este un abuz.
Pe de altă parte, prefectul judeţului, Cristian Florian, împreună cu reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ BN) şi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP BN) au dezbătut problema cu primarul comunei Teaca, Iustian Mutean, şi au găsit soluţii pentru a o rezolva.
Consilierii PSD şi PNL au bătut la porţi închise…
Chiar dacă şedinţa a fost anulată, iar Liviu Rusu a anunţat că uşa sălii de şedinţe va fi închisă, consilierii judeţeni ai PSD şi PNL s-au adunat totuşi marţi în faţa acesteia, ocazie cu care şi-au exprimat nemulţumirea vis-a-vis de felul în care sunt trataţi de preşedintele CJ BN.
Liberalul Dorin Popescu l-a catalogat pe Rusu drept „cea mai neagră pată a judeţului, cu grave carenţe de educaţie şi cu un comportament de parvenit care nu are ce să caute la Consiliul Judeţean”.
Şi social-democratul Daniel Suciu l-a criticat în termeni duri pe preşedintele Consiliului Judeţean. „Ne-am obişnuit deja cu Liviu Rusu. Refuzul de a ne pune la dispoziţie sala este total ilegal. Noi nu am vrut să transformăm această şedinţă într-un circ politic, am vrut să salvăm spitalul care deservea aproape 14.000 de oameni din acea zonă. Grandomania, caracterul, încăpăţânarea şi orgoliul lui Liviu Rusu sunt mai presus decât situaţia acestor oameni”, a explicat Suciu.
Încă o plângere penală în palmaresul lui Rusu
Daniel Suciu a mai adăugat că împreună cu colegul său Ioan Deneş au pregătit o nouă plângere penală împotriva lui Liviu Rusu pentru abuz în serviciu, pe care o vor depune cât mai curând la Parchet.
„Noi am solicitat convocarea acestei şedinţe extraordinare în conformitate cu legea. O şedinţă extraordinară poate fi convocată dacă o treime din consilierii judeţeni semnează în acest sens, iar noi am reuşit să adunăm 14 semnături (n. r. – în total sunt 31 de consilieri judeţeni). Cererea de convocare a şedinţei am depus-o în data de 7 aprilie, însă preşedintele nu a dat dispoziţie de convocare pentru data de 12”, a precizat Suciu.
Numai că, potrivit art. 107 al Legii 215/2001, Legea Administraţiei Publice Locale, şedinţele Consiliului Judeţean sunt legal constituite dacă este prezentă majoritatea consilierilor în funcţie. Tot în aceeaşi lege, în art. 106, se precizează: „Consiliul judeţean se poate întruni şi în şedinţe extraordinare ori de câte ori este necesar, la cererea preşedintelui sau a cel puţin unei treimi din numărul membrilor consiliului ori la solicitarea prefectului, adresată preşedintelui consiliului judeţean, în cazuri excepţionale care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum şi pentru apărarea ordinii şi liniştii publice”.
Cu toate acestea, secretarul judeţului, Iosif Redl, spune că intenţia de a convoca o şedinţă poate să vină din partea oricui, însă, conform legii, decizia de convocare îi aparţine exclusiv preşedintelui Consiliului Judeţean, prin dispoziţie. Redl a precizat că nu e destul să întocmeşti o listă cu semnături pentru ca o astfel de şedinţă să aibă în cele din urmă loc.
Între timp, angajaţii spitalului, trimişi în concediu de odihnă
În speranţa că Ministerul Sănătăţii va reveni asupra deciziei de a transforma Spitalul din Teaca în Centru pentru Persoane Vârstnice, primarul comunei Teaca, Iustian Damian Muntean, a precizat că angajaţii unităţii au fost trimişi în concediu de odihnă până la finele lunii, fiind plătiţi din bugetul local.
„Am luat această hotărâre pentru că nu suntem de acord cu decizia ministerului. Nu vrem să închidem spitalul şi de aceea suntem hotărâţi să facem tot ceea ce ne stă în putere să împiedicăm acest lucru. Am făcut demersuri şi către Ministerul Sănătăţii, însă nu am primit niciun răspuns”, a explicat edilul.
Reprezentanţii Biroului de Presă al Ministerului Sănătăţii au declarat pentru Gazeta de Bistriţa că, „conform raportărilor Comisiei Ministerului Sănătăţii, Centrul de Sănătate Teaca s-a propus la reprofilare datorită criteriului de distanţă şi a celui de permanenţă. În Centrul Teaca nu există nicio linie de gardă, ca urmare nu se putea realiza asigurarea actului medical permanent. De asemenea, unitatea avea un sigur medic cu norma întreagă. Centrul se afla aproape de Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud”.
Prefectul ia atitudine
Marţi, la sediul Instituţiei Prefectului a avut loc o şedinţă de lucru cu participarea reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, ocazie cu care s-a analizat şi situaţia Centrului de Sănătate Teaca, unitate medicală cuprinsă în Programul de interes naţional Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice.
În vederea clarificării unor probleme legate de reorganizarea acestei unităţi, Cristian Florian – prefectul judeţului, împreună cu reprezentanţi ai DSP BN şi SAJ BN au fost a doua zi prezenţi la Teaca, unde s-au întâlnit cu primarul comunei şi alţi factori de decizie.
Primarul din Teaca spune că „am avut o discuţie cu domnul prefect şi ne-am expus fiecare punctul de vedere. Încercăm să găsim soluţii pentru rezolvarea problemei, în sensul că la Teaca ar trebui pus la dispoziţia oamenilor un centru de permanenţă, o staţie de salvare care să funcţioneze 24 din 24 ore. Aceste probleme vor fi dezbătute zilele următoare în cadrul unei şedinţei de Consiliul Local”.
Pe de altă parte, prefectul Cristian Florian a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că situaţia de la Teaca este una fericită, spre deosebire de alte părţi ale ţării. „I-am explicat şi primarului că aici nu se desfiinţează ceva, ci se înfiinţează ceva. În perioada următoare vom face toate demersurile necesare pentru crearea unui centru de permanenţă şi a unei staţii de Ambulanţă, dotată cu o maşină în acest sens, care să funcţioneze non-stop. Pentru prima dată, oamenii din zona de câmpie vor avea parte de servicii medicale 24 din 24. De asemenea, aici va funcţiona şi un azil de bătrâni, toate costurile fiind suportate de către Ministerul Muncii pe o durată de maxim 33 de luni de la data semnării contractului”, a mai precizat Florian.
Potrivit prefectului, unitatea medico-socială cu 14 paturi îşi va desfăşura activitatea în continuare, iar căminul pentru persoane vârstnice va avea 30 de locuri.
Spitalul din Teaca a fost construit cu sprijinul Crucii Roşii din Austria şi a fost dat în folosinţă în anul 1993.
Iulia Bartha