În perioada 27-31 iulie a avut loc prima ediție a taberei de vară „Aventura între izvoare”.
La aceasta au participat 43 de copii de la Școlile Gimnaziale Nr. 4, 3, si 6 din Bistrița, precum și de la Liceul „Corneliu Baba”, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” și Colegiul Național „Liviu Rebreanu”.
Tabăra a fost organizată de Asociația Părinților de la Școala Generală Nr. 4 Bistrița, cu sprijinul Primăriei Feldru și Ocolul Silvic Feldru și sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Agenția Națională Parcul Național Munții Rodnei.

„Printre colaboratorii taberei s-a numărat și Serviciul salvamont, care, prin intermediul lui Horațiu Miron și Florin Rus a informat elevii asupra normelor elementare pe care trebuie să le respecte în drumețiile montane, prin prezentarea echipamentului și a modului de utilizare al acestuia.

Pe perioada acestor 5 zile noua casă a copiilor a fost „Cabana între izvoare”, situată pe proprietatea comunei Feldru, la limita dintre zona de protecție integrală și zona „tampon” a rezervației naturale Parcul Național Munții Rodnei, loc foarte frecventat de către turiști”, se arată într-un comunicat.

Șeful Ocolului Silvic Feldru și Primăria Feldru au susținut elevii bistrițeni.

„Această cabană a fost înainte de reabilitare „întreprindere forestieră de exploatare și transport”. Ea a fost abandonată, dar Ocolul Silvic Feldru a reabilitat-o împreună cu Liceul Silvic Năsăud în ideea practicii elevilor liceului Silvic. Lucrările de reabilitare a cabanei au fost supravegheate îndeaproape de cabanierul Sorin Ureche, pădurar. O perioadă de timp aici s-au desfășurat activități practice cu elevii liceului Silvic, dar în ultimii ani acțiunea de practică s-a diminuat. Construcția e bine întreținută, iar în caz de necesitate poate găzdui și tabere de copii”, a declarat șeful Ocolului Silvic Feldru, Horga Emilian.

Emilian Horga a subliniat problemele cu care se confruntă parcul. Cea mai reglementată problemă fiind cea a culegătorilor de fructe, care culeg fără autorizație. Privind această problemă personalul silvic și membrii acestui parc încearcă să instruiască culegătorii cu privire la reglementarea aprinderii focului, întrucât zona este greu accesibilă, aici existând multe uscături, iar declanșarea unui incendiu ar fi catastrofală.

Tot la capitolul instruire se încadrează și ciobanii din zona alpină care practică pășunatul tradițional, acestora interzicându-li-se aprinderea focului.

La final de tabără, fiecare copil a fost răsplătit cu diplome, cupe, medalii, precum și cu o mulțime de cărți, iar alături de cîștigătorii taberei a fost premiată cu o cupă în semn de mulțumire și Doina Jauca, director APNMR, cea care a susținut proiectul pe toată perioada desfășurării lui, atât prin asigurarea logisticii în vederea derulării în bune condiții a activităților, dar și prin permanenta consiliere a echipei de proiect în ceea ce privește căile de realizare a proiectului. Ca partener al proiectului, Doina Jauca a asigurat securitatea elevilor prin prezența jandarmeriei montane în mijlocul elevilor, dar și prin permanenta asistență a agenților de teren Filipoiu Timoftei, Mihai Lorinț, Roman Iugan, Grigore Lorint, și Mureșan Stelian.

Totodată a fost prezent și primarul comunei Feldru, Grigore Tiolan, care a primit din partea echipei de proiect medalia de aur pentru implicarea în susținerea acestei tabere de elevi.

În urma chestionarelor de impact aplicate elevilor a rezultat dorința unanimă de a se repeta „aventura” și anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.