În realitate, CJ BN a redus cheltuielile cu doar 500.000 lei pentru noul sediu al Evidenţei Persoanelor
Pentru reabilitarea imobilului aflat în imediata vecinătate a sediului Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud de pe str. Alexandru Odobescu, în care va funcţiona Serviciul Comunitar pentru Evidenţa Populaţiei Bistriţa-Năsăud, administraţia judeţeană a estimat iniţial că va cheltui circa 1,88 milioane lei, însă la rectificarea de buget din luna august a decis să reducă 800.000 de lei de la acest obiectiv.
Conform anunţului postat pe SEAP, contractul pentru lucrările de reabilitare a noului sediu al Serviciului Public Comunitar pentru Evidenţa Populaţiei Bistriţa-Năsăud de pe Alexandru Odobescu, este estimat la aproximativ 1,4 milioane lei, fără TVA. În concluzie, reducerea reală a cheltuielilor estimate pentru acest obiectiv este mai mică decât cea prevăzută la rectificarea de buget.
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a lansat de curând licitaţia pentru atribuirea contractului cu privire la lucrările de reabilitare a clădirii în care se preconizează că va funcţiona Serviciul Public Comunitar pentru Evidenţa Populaţiei Bistriţa-Năsăud.
Valoarea estimată a contractului este de 1.376.040 lei, iar firma câştigătoare va fi cunoscută abia după 16 octombrie, dată la care vor fi deschise ofertele depuse.
A redus 800.000 lei doar în scripte
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud s-a gândit să ofere un nou sediu Serviciului Public Comunitar pentru Evidenţa Persoanelor, serviciu aflat în subordinea sa. Acest lucru ar trebui să devină o realitate peste aproximativ un an şi jumătate, dacă lucrurile vor merge şnur, potrivit programului administraţiei judeţene. În acest sens, în luna iulie consilierii judeţeni au aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici, documentaţie care a consumat de la bugetul judeţului nu mai puţin de 65.527 lei (aproximativ 15.200 euro).
O lună mai târziu, la rectificarea bugetară, conducerea CJ BN anunţa reduceri de 800.000 lei la investiţia cu privire la acest obiectiv. Teoretic, ar mai fi rămas circa 1,08 milioane lei, deci cu puţin peste un miliard de lei vechi. Conform anunţului postat pe 24 septembrie, pe SEAP, valoarea estimată a lucrărilor de reabilitare se ridică la 1.376.040 lei, astfel că se constată că de fapt conducerea CJ BN a redus doar circa 500.000 lei.
Criterii de înscriere
Pentru a putea participa la licitaţia lansată de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, ofertanţii trebuie să demonstreze că media cifrei globale de afaceri în ultimii trei ani – 2010, 2011, 2012 – este în valoare de minim 2.480.000 lei. De asemenea, aceştia trebuie să prezinte şi o listă a principalelor lucrări executate în ultimii cinci ani, de unde trebuie să reiasă că în aceeaşi perioadă au executat în baza unui contract, lucrări similare cu o valoare egală sau mai mare decât 1.300.000 lei fără TVA.
O mansardă în plus şi o parcare
Noul sediu pentru Serviciul Public Comunitar pentru Evidenţa Persoanelor Bistriţa-Năsăud este situat pe str. Alexandru Odobescu, în imediata vecinătate
Imobilul existent, în regim de înălţime P+M, va fi reabilitat şi extins în regim de înălţime D+P+E, fiind totodată desfiinţat, prin demolare, un garaj ce are o suprafaţă de 41 de metri pătraţi. În final suprafaţa construită a noului sediu va ajunge la peste 280 metri pătraţi.
Conform proiectului tehnic, la demisolul noului sediu va funcţiona arhiva generală a instituţiei, la parter arhiva zilnică, un ghişeu informatizat, un birou de evidenţă şi alte două pentru starea civilă, în timp ce la etaj vor fi amenajate nouă birouri. Obiectivul va avea două căi de acces, unul din str. Alexandru Odobescu, şi un altul din str. Dogarilor.
De asemenea, proiectul prevede realizarea instalaţiilor interioare (sanitare, termice, electrice, apă, canalizare) şi racordarea acestora la reţeaua stradală de utilităţi edilitare.
„Încălzirea spaţiilor şi a apei calde menajere se va realiza cu centrală termică proprie (…). Instalaţiile interioare se vor completa cu circuit închis de televiziune, cu camere video montate în interiorul şi exteriorul clădirii pentru supravegherea incintei. S-au prevăzut circuite suplimentare pentru transmiterea de date”, se mai arată în documentaţia întocmită de proiectant.
Conform documentului, odată cu noul sediu pentru Evidenţa Persoanelor vor fi amenajate şi 12 locuri de parcare – opt locuri în incintă şi alte patru pe str. Dogarilor. Totodată în document mai este precizat faptul că o suprafaţă de teren de 320 metri pătraţi va fi amenajată ca spaţiu verde.
Deşi valorile sunt diferite, proiectul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud poate fi comparat cu un proiect derulat de Primăria Bistriţa, şi aici ne referim la construirea noului sediu de pe str. Gh. Şincai al Direcţiei de patrimoniu din cadrul municipalităţii. Primăria a cheltuit pentru respectivul sediu peste 3,66 milioane lei, însă în acest caz discutăm de o demolare a vechiului sediu, refacerea fundaţiei noii clădiri, plus construirea clădirii, în regim S+P+E+M. În plus, clădirea este mult mai mare ca dimensiune decât cea care, după reabilitare, va găzdui Evidenţa Persoanelor Bistriţa-Năsăud.
O altă comparaţie care poate fi făcută este reabilitarea clădirii care acum găzduieşte Biblioteca Judeţeană, şi care a costat Consiliul Judeţean circa 3,8 milioane lei. Dimensiunile imobilului sunt însă impresionante, deşi investiţia se ridică la o valoare destul de mare.
Consiliul Judeţean nu face altceva decât să primenească clădirea existentă în vecinătatea Bibliotecii Naţionale şi să o mai extindă cu câţiva metri pătraţi.
Proiectantul, apropiat de CJ BN
Pe lângă suma estimată pentru lucrările de reabilitare, este foarte interesant şi un alt aspect. Mai precis este vorba de firma care a întocmit proiectul tehnic pentru care CJ BN a cheltuit peste 15.000 de euro – SC Arhistudio Pro Design SRL Bistriţa. Pentru un cost similar pe care actuala administraţie judeţeană trebuia să îl plătească unei alte firme de proiectare care a întocmit documentaţia, mai precis o expertiză tehnică, în baza căreia urma să fie întocmit studiul de fezabilitate pentru Cinematograful Dacia, scandalul a fost uriaş, însă numai din cauză că expertiza fusese comandată de fosta conducere a CJ BN, respectiv Liviu Rusu.
Firma bistriţeană SC Arhistudio Pro Design SRL este condusă de arhitectul Andrei Popescu, care, întâmplător sau nu, a făcut parte din comisia de jurizare a concursului „Semn de intrare în judeţ”, organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, concurs pentru care administraţia judeţeană a tocat 12.500 lei fără să existe vreo finalitate până acum.
Liana Mureşan