Mobilizare fără precedent la nivelul municipiului Bistrița pentru salvarea de la demolare a clădirii care până în urmă cu aproape un deceniu și jumătate găzduit Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud, de pe str. Gării, nr. 2. Asociația Bistrița Civică, alături de care se află și consilierul local Nicolae Pavelean luptă de mai bine de 2 ani pentru salvarea acestui imobil de la dispariție, și au inițiat chiar o petiție online în acest sens. Recent, asociației s-au alăturat mai multe instituții publice și îi cer primarului Bistriței, Ioan Turc, să ia taurul de coarne și să împiedice demolarea clădirii, prin introducerea acesteia pe lista monumentelor de interes local. Pe lângă această clădire petiționarii cer introducerea pe aceeași listă și a clădirii de pe Bulevardul Independenței, în care a funcționat o secție a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, precum și Hanul, o clădire simbol a Bistriței.
Așa cum spuneam, în clădirea de pe str. Gării nr. 2, pe care actualii proprietari o vor rasă de pe fața pământului, a funcționat, începând din anii ‘50, Biblioteca Județeană Bistrița. După ce imobilul a fost revendicat de clujeanca Laura Mocănescu, urmașă a foștilor proprietari, și câștigat în instanță, în 2006.
Conform legii, proprietarul a avut obligația să închirieze pentru 3 ani imobilul, perioadă în care Consiliul Județean Bistriţa-Năsăud a plătit o chirie lunară de peste 1.500 de euro. Atunci, deoarece Consiliul Județean, în subordinea căruia se află instituția de cultură, avea drept de preemțiune la cumpărarea imobilului, reprezentanții noi proprietare au depus la sediul administrației județene o ofertă. Proprietarul de drept a cerut un milion de euro pentru a vinde imobilul Consiliului Județean. Însă, președintele administrației județene de la acea vreme, Gheorghe Marinescu, afirma că nu există fondurile necesare pentru o astfel de achiziție, astfel că s-a optat pentru plata unei chirii lunare.
Biblioteca Județeană și-a mutat sediul în 2012 în clădirea proaspăt reabilitată de pe Alexandru Odobescu, fost sediu al Băncii Naționale – sucursala Bistrița, astfel că imobilul de pe str. Gării a fost lăsat de izbeliște, iar timpul și-a lăsat din plin amprenta asupra construcției.
Imobil vândut unei firme din Cluj
La câțiva ani după, Laura Mocănescu a decis să vândă clădirea și terenul aferent, cumpărător fiind o firmă tot din Cluj-Napoca: SC Anodin Assets SRL, deținută de Ileana Moțoc. Ulterior, clădirea și terenul au fost întabulate pe numele unei alte firme deținute de aceeași Ileana Moțoc – SC Actor Assetts SRL
Atât, Anodin Assets SRL, cât și Actor Assetts SRL au ca obiect de activitate dezvoltare imobiliară. Anodin Asstes a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de doar 12.000 lei, profit de peste 980.000 lei și datorii de peste 21,3 milioane lei. Actor Assets SRL are cifră de afaceri zero din 2018 încoace.
Cele două firme clujene au o legătură strânsă cu un dezvoltator imobiliar din Bistrița – Acord Construct Alt SRL (fost SA), al cărui asociat unic este acum, ca și în cazul Actor Assets SRL, Anodin Assets SRL, conform listafirme.ro. Încrengăturile sunt mult mai adânci, astfel că vom reveni asupra acestor aspecte.
Petiții peste petiții, primăria surdă și oarbă
Actualii proprietari ai imobilului de pe str. Gării nr. 2 cer acum demolarea acestuia pentru a construi în loc un bloc cu 8-10 etaje. Din această cauză, Asociația Bistrița Civică a depus o nouă petiție adresată primarului Ioan Turc, prin care se cere clasificarea acestei clădiri, așa cum am arătat mai sus.
“SOS fost Biblioteca Județeană de pe str. Gării cu aspect de cazino, cu elemente de art-nouveau dar și neoclasic românesc, o clădire simbol unde mii de foști elevi bistrițeni au împrumutat primele cărți și au învățat dragostea de a citi cerută cu insistență de dascălii acelor timpuri.
Printr-o adresă depusă la Primărie de actualii proprietari ai imobilului respectiv, se cere demolarea acestui minunat fost obiectiv de cultură care a modelat mii de destine prin citit.
Motivul este intenția de a se cere și un PUZ și construirea unui bloc cu 8-10 etaje în imediata apropiere al celui existent tot de 10 etaje de lângă Trezorerie.
Merită să încercăm să-i dăm o altă destinație acestei clădiri solide și falnice și care încă nu a suferit distrugeri majore”, au scris în petiție reprezentanții Asociației Bistrița Civică.
Aceasta este o a doua petiție lansată de Bistrița Civică, prima datând din decembrie 2021, având același scop: includerea pe lista monumentelor de interes local a celor trei clădiri mai sus amintite.
Acest ultim document, depus la Primăria Bistrița pe data de 16 februarie, este semnat, și ștampilat, și de o serie de instituții publice și asociații din Bistrița printre care Biblioteca Județeană, Inspectoratul Școlar Județean, Direcția Regională de Statistică, Complexul Muzeal Județean, Direcția pentru Cultură, Centrul Județean pentru Cultură, Protopopiatul Ortodox, Parohia Romano-Catolică, Consiliul Local al elevilor Bistrița, UJSLI Bistrița, Serviciul Județean de Metrologie, Casa de Cultură a Sindicatelor.
A fost lansată și o petiție online
Mai mult, în toamna anului trecut, a fost lansată și o petiție online, pe site-ul petitieonline.com, inițiată de aceeași asociație și consilierul local Nicolae Pavelean.
“În Decembrie 2021 reaminteam primarului Ioan Turc faptul că în cadrul Comisiei de Urbanism a Consiliului Local al Municipiului Bistrița am luat decizia să înaintăm către executiv propunerea ca imobilul ce a adăpostit mulți ani vechea Bibliotecă Județeană să fie înscris pe lista monumentelor istorice pentru a putea fi protejat și valorificat.
Primarul Ioan Turc declara la acea vreme faptul că a introduce această clădire pe lista monumentelor istorice ar aduce cumva o naționalizare, însă va continua consultările mai largi și va veni cu o concluzie. Din păcate a mai trecut aproape un an, iar clădirea cu o valoare patrimonială importantă pentru Bistrița este în continuare într-o stare avansată de degradare.
Situată pe strada Gării la nr. 2, clădirea construită la sfârșitul secolului al XIX-lea în stil neoclasic a găzduit pentru o perioadă lungă de timp Biblioteca Județeană înființată în anul 1951.
Potrivit istoricului de artă Vasile Duda, clădirea este «o construcție istorică ce păstrează caracteristicile arhitecturii din preajma anului 1900 combinate cu elemente eclectice si forme specifice stilului Art Nouveau. Elementele stilistice păstrate se regăsesc în mod general și la alte imobile din zona istorică a orașului – demolarea acestui imobil nu ar elimina elemente originale pe care să nu le mai putem regăsi în oraș, dar demolarea acestuia ar destructura un context arhitectural unitar care face legătura cu arhitectura zonei istorice protejate» …«Demolarea în totalitate este o acțiune ireversibilă cu consecințe grave pentru această zonă de la limita centrului istoric, practic odată destructurat acest nucleu unitar o să existe argumente tot mai multe pentru demolarea întregului front de est de pe această stradă a orașului».
Includerea în lista monumentelor istorice a unei clădiri cu valoare patrimonială importantă, nu aduce un beneficiu proprietarilor care de cele mai multe ori evită acest lucru tocmai pentru a putea face modificări ale clădirii după bunul lor plac sau mai rău, demolează clădirea și construiesc altceva în locul ei pentru a avea un profit cât mai mare.
Domnule Primar Ioan Turc,
Pe lângă cele de mai sus, dorim să vă reamintim faptul că patrimoniul are un rol fundamental în definirea identității naționale și promovarea orașului nostru în lume. Patrimoniul este fundamentul pe care se construiește prezentul și viitorul, un important factor de unitate, solidaritate, identitate locală, regională şi națională. Obiectivele de patrimoniu constituie un factor de coeziune locală iar clădirea menționată mai sus reprezintă unul dintre obiectivele de patrimoniu extrem de importante ale orașului nostru. Cunoașterea istoriei este vitală pentru societate din Bistrița și pentru dezvoltarea armonioasă a municipiului.
Conservarea și punerea în valoare a patrimoniului arhitectural și cultural sunt oportunități de creștere economică locală, prin crearea de noi locuri de muncă ca urmare a proiectelor de regenerare urbană și rurală vizând patrimoniul.
Astfel, lansăm un APEL URGENT către dumneavoastră și vă solicităm să vă faceți datoria față de cetățenii municipiului Bistrița care țin la patrimoniul cultural, luând toate măsurile posibile pentru ca această clădire mai sus menționată să fie mai întâi inclusă în lista monumentelor istorice, iar mai apoi reabilitată conform normelor în vigoare. De asemenea, vă solicităm să faceți demersurile necesare în direcția cumpărării acestui imobil de la actualii proprietari și ulterior valorificării lui printr-un proiect de regenerare urbană vizând patrimoniul”, au scris inițiatorii petiției.
Multumim mult GAZETA de BISTRITA pentru precizarile foarte clare.
Multmiri multe tuturor institutiilor si asociatiilor si ONG-uri care sunt trecuti in Petitie.