Poliţiştii locali din Bistriţa au dat dovadă de exces de zel în mai multe cazuri atunci când a fost vorba de o cafenea din Bistriţa care din întâmplare îşi are sediul în aceeaşi clădire în care locuieşte şi un angajat al Serviciului Român de Informaţii.
Nu doar angajaţii Primăriei Bistriţa au făcut vizite cafenelei, ci şi poliţiştii de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud (IPJ BN) şi toate celelalte autorităţi abilitate să controleze o firmă.

Dragoş Popescu şi Dana Zăgrean şi-au deschis în februarie societatea comercială „Guadet Production” SRL şi apoi şi-au deschis o cafenea în Bistriţa. Situată pe strada Lalelelor la numărul 3, cafeneaua „Sherezade Cafe” are specific arab şi fiind încă la început nu are o clientelă foarte bogată. Muzica nu este dată niciodată foarte tare, pentru ca cei care merg acolo să bea o cafea sau să fumeze o narghilea să poată discuta liniştiţi între ei. Acest lucru nu l-a convins însă pe vecinul Laurenţiu Păştean, cel care locuieşte în apartamentul de la etajul I al imobilului de pe Lalelelor să înceapă încă din primele zile un război cu cei doi proprietari ai localului. A început cu ameninţări verbale şi pentru că cei doi tineri nu s-au lăsat intimidaţi a trecut la acţiune fără scrupule.
Primii care le-au făcut vizite cafenelei au fost poliţiştii de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud care, după ce le-a verificat tutunul pentru narghilele şi au luat mostre din ceaiurile care sunt comercializate în cafenea, i-au chemat pe cei doi la secţie pentru a le face „instruirea cu privire la consumul de substanţe etnobotanice” în interiorul cafenelei.

Călcaţi zilnic de poliţişti

Proprietarii cafenelei au luat controlul poliţiştilor ca un act normal şi rutinar de control şi nu au făcut legătura cu vecinul lor până au început să primească alte vizite ale unor agenţi de poliţie care le-au spus că au fost chemaţi prin intermediul 112. Persoana care a sunat la 112 reclama faptul că este gălăgie şi liniştea publică este deranjată. „Poliţiştii nu ne-au dat nici măcar amenzi pentru că nu au găsit nicio neregulă şi după ce au legitimat persoanele aflate în acel moment în interiorul cafenelei au încheiat un proces verbal de constatare în care se specifică faptul că, «în incinta cafe-clubului se află, pe un perete un televizor (plasmă) racordat la reţeaua de cablu care difuzează programul TV pentru consumatori, volumul acestuia fiind unul scăzut, acesta neputând fi auzit din apartamentul reclamantului»”, povesteşte Dragoş Popescu despre una dintre vizitele făcute de poliţişti. „De remarcat că procesul verbal a fost semnat şi de vecinul nostru, care a văzut că poliţiştii nu i-au dat dreptate şi nici nu a avut de adăugat nimic la cele constatate de poliţişti. Asta nu l-a împiedicat însă să continue cu ameninţările şi reclamaţiile la adresa noastră”, adaugă acţionarul cafenelei.
Vizitele zilnice ale poliţiştilor nu i-au lăsat indiferenţi nici pe clienţii cafenelei care spun că nu înţeleg rostul acestor controale atâta timp cât în local nu sunt scandaluri şi nici muzică dată tare.
„Este un loc în care îmi place să vin cu prietenii tocmai pentru că e un loc liniştit. Într-o seară, trecut de ora 23.00, eram cu nişte prieteni la masă, doar noi şi proprietarii cafenelei eram aici când au venit poliţiştii să ne legitimeze. Ne-au luat datele şi au plecat. Nu ştiu de ce au venit, dar nu mi se pare normal să se întâmple asta. Nu era muzică tare, niciodată nu e, nu se bătea nimeni, nu erau oameni beţi, după părerea mea nu aveau nici un motiv pentru care să vină”, consideră Cosmin Pop, un tânăr bistriţean în vârstă de 19 ani.
Controalele cele mai numeroase au fost însă ale poliţiştilor de la Poliţia Locală care au devenit „clienţi fideli” ai cafenelei, ei venind aproape zilnic la cafenea, fie pentru controale de rutină, fie pentru a le aduce în vedere diferite decizii ale municipalităţii, una dintre acestea fiind cea care i-a determinat pe cei doi tineri să acţioneze în instanţă primăria.

Comunitarii pe post de prezicători

Programul de funcţionare autorizat în primă fază de către Comisia de Analiză din cadrul primăriei a fost de la ora 9.00 până la 24.00. Cei doi nu s-au putut bucura prea mult de acest program, deoarece le-a fost redus cu două ore fără a fi măcar anunţaţi despre faptul că această decizie este luată în discuţie. Cu toate acestea, poliţiştii locali, dintr-un exces de zel, rar întâlnit la autorităţile statului, s-au prezentat să le anunţe decizia comisiei înainte chiar ca decizia de reducere a programului să fie emisă de către primarul Ovidiu Creţu.
„Nici nu am apucat să scoatem autorizaţia de funcţionare veche, că ne-au modificat-o şi au redus programul de funcţionare. Cea veche nu ne-au dat-o, deoarece spuneau că nu au formulare tipizate pe care să o tipărească. Ulterior am aflat că nici măcar nu există formulare pentru autorizaţiile de funcţionare emise pe vechiul regulament de funcţionare a localurilor şi vor fi realizate noile formulare potrivit noului regulament. Acesta ne este potrivnic nouă, deoarece prevede să avem acordul vecinilor pentru a ne deschide localul şi nu mai este suficient acordul proprietarului spaţiului”, explică administratorul societăţii, Dana Zăgrean, motiv pentru care din februarie şi până astăzi nu au autorizaţia de funcţionare.
Au primit totuşi o dovadă a emiterii acesteia şi au funcţionat fără probleme până în 30 martie, când am fost înştiinţaţi de un poliţist local că li s-a redus programul de funcţionare. „Am refuzat să semnăm acel act de control, deoarece noi nu ştiam nimic de o posibilă modificare a programului. Credem că ar fi trebuit să fim şi noi anunţaţi în legătură cu faptul că acea Comisie de autorizare a certificatelor de funcţionare ia în considerare reducerea programului”, adaugă şi celălalt asociat al Guadet Production, Dragoş Popescu.

Şi foştii chiriaşi ai spaţiului au fost hărţuiţi

Proprietarii societăţii comerciale Guadet Producion SRL din Bistriţa au acţionat în instanţă Primăria Bistriţa pentru că la mai puţin de o lună după emiterea autorizaţiei de funcţionare cu orarul 09.00 – 24.00 le-a fost redus programul cu două ore fără a-i anunţa măcar de acest lucru. După vizita din 30 martie au mai trecut încă două săptămâni până le-a fost adusă la cunoştinţă decizia oficială a primarului, iar din surse din cadrul Primăriei au auzit şi că scurtarea programului se datorează aceluiaşi vecin care se pare că a făcut presiuni la municipalitate.
„Nu putem dovedi asta, dar au ajuns la noi astfel de informaţii. Mai ales că vechii chiriaşi din acest spaţiu (n. r. – cel în care acum funcţionează cafeneaua Sherezad) au fost persecutaţi şi ei de acelaşi personaj. Dacă la noi să zicem că l-ar deranja prezenţa oamenilor care vin şi pleacă de aici seara, înaintea noastră a fost o florărie şi un magazin de haine second-hand. Se pare că şi acestea l-au deranjat, din păcate, cei care au fost aici nu doresc să vorbească. Nu ştiu dacă le e teamă, dacă au fost ameninţaţi sau de ce”, povesteşte Dana Zăgrean.
Cei doi tineri au decis să acţioneze în instanţă Primăria pentru reducerea programului, deoarece consideră că li s-a făcut o nedreptate, iar avocatul lor, Liviu Olariu spune că sunt şanse foarte mari să câştige procesul.

Poliţia Locală se crede albă ca lacrima

De cealaltă parte, Adrian Turcu, şef de serviciu în cadrul Poliţiei Locale Bistriţa şi membru în comisia care a decis reducerea programului, spune că au luat această decizie deoarece au existat mai multe sesizări din partea vecinilor din acelaşi imobil.
„Atâta timp cât nu s-au aplicat sancţiuni nu credem că poliţiştii pot fi acuzaţi că au comis vreun abuz, ei doar au adus la cunoştinţă decizia comisiei. Dacă au considerat că nu li s-a acordat dreptul la apărare puteau să conteste această decizie”, consideră Turcu, care nu a putut spune dacă există dovezi privind deranjarea liniştii şi ordinii publice în zonă în afară de sesizările vecinului Laurenţiu Păştean.

Mihnea Rosenberg

2 COMENTARII

  1. Ai nevoie de un meserias pentru casa ta sau de un specialist din domenii precum avocatura, contabilitate, consultanta, servicii sau alte domenii? Atunci intra pe cautofer.in /judetul in care cauti ajutor si gasesti solutia de care ai nevoie. Cautofer.in iti ofera acces la o baza de anunturi in continua crestere, cu servicii profesioniste

  2. este firesc ca un local public sa functioneze pana la orele 24.00 intr-un imobil in care sunt si locuinte? daca la etaj locuia un neica nimeni cu 3 copii mici, banuiesc ca nu era nicio problema pentru presa daca aia mici dansau pana la unu noaptea pe muzica din cafenea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.