Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Elena Udrea, are in subordine o serie de angajati care nu isi desfasoara activitatile conform legii. Mai precis, oamenii din subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului fac abuz in serviciu si nu raspund conform prevederilor legale la solicitarile reporterilor „Gazetei de Cluj” bazate pe legea 544/2001. Chiar daca legea stipuleaza clar ca termenul maxim 30 de zile, in cazuri speciale, si in 10 zile in cazul unor raspunsuri simple, MDRT nu respecta prevederile legale. Astfel, desi raspunsul dat de catre oficialii MDRT a fost unul preluat din alte raspunsuri fara sa aduca nimic nou, lor le-a trebuit 34 de zile. De asemenea, ilegalitatile curg lant sub bagheta Elenei Udrea, deoarece Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) nu amendeaza decat cu dedicatie. Astfel, prietenii celor de la ISC Dan Ioan Popp si compania Impact nu au fost amendati de oficialii statului si au fost lasati sa-si construiasca imobilele dupa bunul plac. Elena Udrea recunoaste de mai bine de un an ca ilegalitatile se intampla sub carma sa, dar nu da niciun ordin ca lucrurile sa intre in ilegalitate. Nu o putem considera decat complice la faptele pe care nu le condamna.
Elena Udrea si-a trimis Corpul de Control al ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului sa verifice controlurile facute de cei de la Inspectoratul de Stat in Constructii. Oficialii MDRT cunosteau despre situatia lipsei verificarilor cu IMPACT DEVELOPPER & CONTRACTOR SA din urma cu mai bine de un an, insa nu au luat nicio masura.
Corpul de Control al ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului a primit sesizari care se refera la faptul ca Inspectoratul de Stat in Constructii nu a verificat, controlat sau sanctionat dezvoltatorul imobiliar SC IMPACT DEVELOPPER & CONTRACTOR SA pentru nerespectarea cadrului legislativ privind constructiile si a obligatiilor contractuale la executia ansamblului de locuinte Greenfield din Bucuresti. Astfel, Raportul CCM este in curs de finalizare si va fi inaintat ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Precizam ca este de mai bine de un an acest raport in lucru.
„Problemele mentionate sunt aceleasi cu cele prezentate in sesizari anterioare inregistrate atat la institutia noastra, cat si la alte institutii centrale ale statului si care au facut obiectul unor indelungi investigatii. Inspectorii din cadrul Inspectoratului in Constructii Bucuresti (I.C.B.) au instrumentat cele sesizate si, in conformitate cu prevederile art. 1 – (6) din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ si art. 6 din O.G.R. nr.27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, aprobata cu modificari si completari de Legea nr.233/2002, s-au adresat, la data respectiva, Autoritatii Publice Locale cu adresa nr. 536 P/10.06.2009 si Consiliului General al Municipiului Bucuresti cu adresa nr. 536PR/04.06.2009 pentru analizarea si solutionarea aspectelor sesizate, demers ce a fost adus la cunostinta domnului Daghie Lucian. Prin raspunsul nr. 563/10.06.2009”, au aratat oficialii ISC care au trimis raspunsul MDRT.
Legea nu are nicio valoare
Oficialii MDRT au aratat ca si in situatia in care legea este incalcata, ei nu cer solutionarea acestor probleme.
„Avand in vedere ca prin H.C.G.M.B. nr. 131/2005, care aproba P.U.Z. –„ str. Padurea Neagra–Padurea Pustnicu, sector 1” – se afecteaza cu circulatii si spatii verzi terenul domnului Daghie Lucian situat in zona reglementata de respectiva documentatie de urbanism. Acesta, ca persoana lezata in dreptul sau de proprietate, s-a adresat instantei de contencios administrativ, singura institutie abilitata de lege sa anuleze un act administrativ emis nelegal si, in consecinta, sa decida.
Raportul nr.CC1427/08.01.2010 intocmit de Corpul de Control al Ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului nu solicita I.S.C. demararea procedurii de anulare a documentatiei de urbanism aprobat cu HCGMB nr.263/29.05.2008, poz.22, asa cum se afirma in sesizare. „Referitor la Autorizatia de Construire nr. 633/26.11.2008 emisa de Primarul Municipiului Bucuresti, va comunicam faptul ca, urmare a controlului efectuat de inspectorii I.C.B. la o sesizare anterioara a domnului Victor Lucian Daghie inregistrata la I.C.B. cu nr. 884/20.07.2009, s-a raspuns petentului cu adresa nr. 884/21.08.2009”, arata oficialii ISC.
Prin raspunsul I.C.B. nr. 884/21.08.2009 i s-a adus la cunostinta faptul ca, „in conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii cu modificarile si completarile ulterioare, primarul municipiului Bucuresti a emis Autorizatia de Construire nr. 633 din 26.11.2008 pentru executarea lucrarilor de construire privind extindere retea electrica in vederea alimentarii cu energie electrica a ansamblului de locuinte Impact, Aleea Teisani, sector 1, Bucuresti”, se scuza cei de la ISC.
„Autorizatia de construire a fost emisa in baza Certificatului de Urbanism nr. 571R/739538 din 11.06.2008 solicitat de S.C. Electrica Muntenia Sud pentru extinderea retelei electrice in vederea alimentarii cu energie electrica a ansamblului de locuinte Impact, Aleea Teisani, sector 1, Padurea Neagra.
La Regimul Juridic al certificatului de urbanism se precizeaza ca terenul destinat pentru amplasarea extinderii retelei electrice in vederea alimentarii cu energie electrica a ansamblului de locuinte „Impact” apartine domeniului public P.M.B., in administrarea Administratiei Strazilor si proprietatii publice a statului in administrarea Regiei Nationale a Padurilor – Directia Silvica Bucuresti”, considera reprezentantii ISC.
Autorizare ulterioara
„Din continutul acestui document rezulta ca nu s-a autorizat continuarea lucrarilor, datorita faptului ca la momentul controlului, executantul S.C. Summa Romania S.A. nu a prezentat toate documentele care certificau trasabilitatea otelului beton, iar condica de evidenta a betoanelor turnate era constituita din foi volante neindosariate corespunzator. Lucrarile ce faceau obiectul fazei determinante s-au executat cu respectarea detaliilor de executie prevazute in proiect. Astfel, nu s-a considerat necesara sanctionarea contraventionala a factorilor responsabili cu prezentarea documentelor de calitate si nu s-a autorizat continuarea executarii lucrarilor ajunse in faza determinanta, dispunandu-se masura opririi lucrarilor pana la prezentarea documentelor de calitate. Ulterior, dupa prezentarea acestor documente, continuarea lucrarilor a fost autorizata prin Procesul Verbal de control al calitatii lucrarilor in Faza Determinanta nr. 5322 din 10.09.2007”, au conchis oficialii ISC.
Tiberiu Hrihorciuc