La inițiativa Președintelui CJ, Emil Radu Moldovan, la finalul săptămânii trecute a avut loc o întâlnire de lucru între Rectorii Universității Babeș-Bolyai, Universității Tehnice din Cluj-Napoca și ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca cu conducerea administrativă a județului Bistrița-Năsăud.
Obiectivul principal al întâlnirii a constat în acordul de principiu pentru înființarea unui Centru Universitar de Inovare și Cercetare în Municipiul Bistrița. Totodată, a fost vizitată și locația vizată pentru realizarea acestui centru, actuala Secție a Spitalului Județean de Urgență, din Bulevardul Independenței, numărul 30, aflat în proprietatea Consiliului Județean. În cadrul întâlnirii, atât conducerea celor trei Universități, cât și cea a Primăriei Municipiului Bistrița și a Instituției Prefectului și-au manifestat interesul și suportul față de proiectul inițiat de Președintele Consiliului Județean.
Potrivit unui coimunicat, remis redacției, în debutul întâlnirii, Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan a declarat: „Astăzi este o zi istorică pentru județul Bistrița-Năsăud și pentru noi toți. Faptul că am reușit să aducem la aceeași masă Rectorul Universității Babeș-Bolyai, al Universității Tehnice din Cluj-Napoca și al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară în vederea înființării în orașul nostru a unui Centru Universitar de Inovare și Cercetare este un prim pas înspre transformarea județului nostru într-un județ în care să fie promovată performața și care fructifică totodată o cât mai mare parte din uriașul potențial oferit de natură. Educația de calitate este cel mai important lucru pe care putem să îl oferim tinerilor, și odată cu acest lucru vom dezvolta județul Bistrița-Năsăud și din punct de vedere economic. Vreau să mulțumesc domnilor rectori pentru deschiderea cu care au tratat propunerea mea și îmi doresc ca Bistrița să devină un reper pe harta Centrelor de Cercetare Universitară din Europa!”
„Faptul că în orașul Bistrița sunt prezente extensii universitare ale UBB și UTC-N, reprezintă premise pentru realizările unui centru Universitar de Inovare și Cercetare. Am avut discuții cu domnul Președinte Radu Moldovan pentru atragerea în cadrul acestei inițiative și a Universității de Medicină și Farmacie din Cluj, iar dacă vom reuși acest lucru, Consorțiul Universităților clujene va exista și în orașul dumneavoastră. Este pentru prima dată când ni se propune acest lucru, în afara orașului Cluj-Napoca, este un lucru extraordinar, care sunt convins că va avea rezultate”, a precizat rectorul Universitații Babeș-Bolyai, academicianul Ioan Aurel Pop.
Rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Profesorul Universitar Doru Pamfil a menționat: „Suntem interesați de propunerea venită din partea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, din două motive principale: Circa 10% din studenții noștri provin din județul Bistrița-Năsăud și Stațiunea de Cercetare Pomicolă din Bistrița ne va fi de mare folos în dezvoltarea cercetării științifice în domeniul agricol. Coroborat cu domeniile de interes ale județului Bistrița-Năsăud, avem interes în dezvoltarea unei colaborări în domeniul clusterelor agro-alimentare, de vinificație și turism”.
Pe lângă declarațiile de mai sus, rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Profesorul Universitar Aurel Vlaicu a declarat: „Noi avem deja câteva serii de specializări dezvoltate la Bistrița și ideea principală este extinderea domeniilor de preocupări pe care le avem aici. Nu este o sarcină ușoară, dar prin adunarea tuturor eforturilor, universități și autorități locale, cred că vom realiza un proiect viabil. Sunt convins că este o inițiativă care va avea succes și mă bucur că colegii mei de la Cluj sunt deschiși pentru realizarea acestui consorțiu și în alte județe din Transilvania”.
Proiectul și activitatea universitară din județul Bistrița-Năsăud, vor fi susținute în continuare de către oficialități și se va face tot posibilul să fie bine, după cum a specificat prefectul Județului Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean: „Fiecare județ are strategia sa, iar strategia județului Bistrița-Năsăud este dezvoltarea din toate punctele de vedere. Pentru acest țel, vom uza de toate pârghiile și pe lângă exploatarea potențialului natural, avem nevoie de o folosire eficientă a resursei umane, iar dumneavoastră universitățile sunteți singurele instituții capabile să ne sprijine în acest sens. Noi vom fi în continuare alături de acest proiect și vom face tot ce ține de noi pentru ca activitatea universitară din județul Bistrița-Năsăud să fie susținută”, .
Primarul Municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu a declarat: „Această întâlnire pregătește un pas foarte important pentru municipiul Bistrița în traiectoria devenirii lui: un oraș inteligent, un oraș care integrează și un oraș al viitorului. Vom putea cultiva astfel un nou element, cel al tineretului inteligent în municipiu și în județ. Ținem foarte mult la acest lucru și de aceea salutăm efortul dumneavoastră de a veni aici, ca parte la un proiect foarte ambițios, la care noi, administrația locală și județeană ne vom da tot concursul pentru ca el să se realizeze”.
Senatorul Dorin Dobra, Lector Universitar în cadrul Universității Babeș-Bolyai a declarat: „Personalizarea ofertei educaționale prin încurajarea activităților de cercetare este un element prin care județul nostru își poate găsi locul alături de oferta educațională clujeană, pe care o poate întregi. Dacă vom fi serioși și vom pune lucrurile cap la cap, vom putea face lucruri mari în Municipiul Bistrița”.