Primaria comunei Dumitra este nemultumita de modul în care au fost efectuate lucarile de modernizare a centrului localitatii, în mod special de trotuare. La cererea primarului Gheorghe Balajan, acestea au fost refacute pentru a treia oara.
Bucuria localnicilor ca scapa de noroiul si mizeria de pe ulitele Dumitrei a fost de scurta durata, deoarece trotuarele proaspat finalizate au trebuit sparte din nou. Omenii sunt nemultumiti de lucrarile efectuate si de neglijenta primarului.
Balajan acuza firma executanta – Transcortina SRL Beclean.
Lucrari peste lucrari
Lucrarile de amenajare a Centrului civic al comunei Dumitra sunt efectuate de catre firma Transcortina SRL din Beclean. Aceasta societate a câstigat prin licitatii si alte lucrari în comuna, printre care reabilitarea sediului primariei, a caminului cultural si a scolii generale. Din ceea ce se vede, desi lucrarile nu au fost de multa vreme finalizate, niciuna dintre acestea nu este “de cea mai buna calitate”.
În ceea ce priveste trotuarele, acestea au fost refacute de doua ori pâna acum. Unul dintre motivele care stau la baza proastei lucrari este acela ca nu a existat un diriginte de santier, care sa supravegheze activitatea muncitorilor firmei prestatoare. Cel putin asta sustine primarul… Astfel, nu e de mirare ca trotuarele, începând din vara anului trecut si pâna în prezent au fost stricate si refacute de doua ori. Primarul Balajan, cica, nu a gasit un “om cu scoala” pentru a duce la capat sarcinile care i-ar fi revenit unui diriginte de santier.
La loc comanda!
În urma sesizarilor primite la primarie din partea localnicilor, s-a refuzat semnarea receptiei lucrarilor efectuate.
La sfârsitul lunii noiembrie 2007, primarul comunei Dumitra, împreuna cu Cristi Moss, angajat într-un final de Balajan pe post de diriginte de satier, au cerut stoparea lucrarilor si refacerea portiunilor de trotuar deja efectuate. Cererea a fost fundamentata pe ideea schimbarii solutiei initiale a proiectului. Aceasta prevedea ca trotuarele sa fie realizate din dale de beton si borduri simple, totul cu o latime de 0,90 metri.
Actualele date ale proiectului prevad, în urma dispozitiei de santier nr. 3, în cadrul Proiectului de amenajare a Centrului civic Dumitra, ca trotuarele sa fie realizate din dale de beton (40 cm x 40 cm) cu placaj din blocuri autoblocante si dublarea bordurilor. Totul pentru “a preîntâmpina alunecarile de teren”. Care alunecari, e cam greu de spus… Numai ca, între timp, pâna la realizarea acestor ultime lucrari, unele portiuni de trotuar au fost sparte si refacute din beton. Dar si acestea urmeaza a fi din nou sparte. În plus, latimea trotuarelor nu se modifica.
Solutiile nou-propuse se vor realiza cu încadrarea în valorile de deviz licitate de costructor, iar dublarea bordurilor, care nu este prinsa în proiectul initial, se va calcula economic suplimentar fata de proiectul de baza.
Muncitorii sunt de vina
Daca stam sa punem cap la cap afirmatiile celor implicati în toata aceasta poveste, acestea se cam bat cap în cap. Parerile privind cauzele principale ale lucrarilor repetate sunt împartite.
Cristian Cararus, reprezentantul firmei Projekt Crissimo, care a întocmit proiectul de amenjare a trotarelor, a declarat ca “gardurile neregulate si alunecarile de teren sunt principalul motiv al modificarii proiectului”.
În schimb, oamenii îl acuza pe Balajan. ”Primarul comunei Dumitra, Gheorghe Balajan, a crezut ca pe latimea trotuarului de 90 cm pot circula doua persoane concomitent”, spun localnicii. Iar în teren, lucrurile par sa le dea dreptate acestora în ceea ce priveste latimea, desi, în fond, nu primarul a întocmit proiectul. Potrivit declaratiei primarului comunei Dumitra, autoritatea locala a fost generoasa în ceea ce priveste finantarea acestui proiect, de reabiliatre a Centrului civic. Din cele cinci milioane lei, bani alocati din bugetul local, cât valoreaza întreaga lucrare, autoritatea locala a cheltuit 2,4 milioane lei în 2007 si 1,2 milioane lei în 2008. Restul banilor vor fi alocati anul viitor, pe baza fondurilor care se vor primi.
Directorul firmei Transcortina SRL Beclean, Beniamin Purcsa, a afirmat ca “proiectul a fost respectat, a fost bun, dar din cauza calitatii lucrarilor efectuate de muncitorii sai, a decis sa refaca totul, pe cheltuiala firmei sale. O fi avut omul mustrari de constiinta, mai ales ca nici celelalte lucrari derulate la Dumitra nu sunt tocmai în regula…
Angajati putini, profit mare
În 2003, Transcortina are o cifra de afaceri nu foarte mare, de 18.719 lei, si o pierdere de 4.600 lei la capitolul profit. Dar, pe atunci, avea doar un singur angajat. Un an mai târziu, creste si numarul angajatilor, la cinci, dar si profitul, 5.600 lei, la o cifra de afaceri de 503.976 lei. În 2005, cifra de afaceri se tripleaza, la fel ca si profitul, desi numarul angajatilor ramâne acelasi. În 2006, firma pare sa prospere, ajungând la o cifra de afaceri de peste trei milioane lei si un profit de circa 68.000 lei. Numarul angajatilor ajunge la noua. Din datele pe care le detinem, Transcortina înregistreaza la finalul anului trecut o datorie de 136.000lei catre Inspectoratul Teritorial de Munca Bistrita-Nasaud. Mai ciudat este obiectul de activitate al firmei – taierea si rindeluirea lemnului impregnarea lemnului, care nu are multe în comun cu ceea ce presteaza acum. Aceeasi firma a mai obtinut, în 2007, lucrarile de reabilitare ale Scolii de Arte si Meserii din comuna Zagra si la unitatea de învatamânt cu clasele I-IV si ciclul prescolar – de reparatii la sistemul de canalizare si grupurile sociale, mai apoi de reparatii la sarpanta, fatade si interioare, refacerea izolatiei termice, introducerea încalzirii termice centralizate. Investitia, de circa 1,7 milioane de lei, este suportata din fondurile Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MEdCT). Oficialitatile din comuna Zagra par sa fie, deocamdata, multumite de modul în care se deruleaza lucraile si calitatea acestora. Singura lor teama este legata de rapiditatea cu care vor fi decontate fondurile de MEdCT, având în vedere ca termenul final este iunie 2008.
Alti bani, alte lucrari
Primarul Gheorghe Balajan este încrezator în ceea ce priveste fondurile pe care le va primi. Cum? Nu se stie… Dar probabil stie primarul ce stie, cu atât mai mult cu cât se apropie campania electorala. Gurile rele spun chiar ca primarul vrea sa realizeze acum ceea ce nu a reusit în doua mandate.
În încercarea de a deconta cât mai multe realizari în fata electoratului la final de mandat, Balajan are acum de terminat, pâna în iulie, constructia a noua poduri. Din spusele “bunului samaritean”, necesitatea acestui proiect pus în aplicare în toamna anului trecut par a fi inundatiile frecvente care au loc în localitate. E drept ca apele au inundat, acum doi ani, drumul national care traverseaza Dumitra, dar asta tot din cauza proastei administrari. Adica, pe raza comunei, pâna de curând, rigolele de pe marginea soselei erau foarte greu de distins, din cauza vegetatiei existente si a pamântului adunat în ele.
Finantari guvernamentale
Aceasta lucrare este finantata prin Programul de dezvoltare a infrastructurii în mediul rural. Primaria Dumitra a primit pâna acum de la Guvern, în cadrul acestui program, 3.800.000 lei dintr-un total de 16 milioane.
Firma care a câstigat licitatia de executie este SC DIMEX 2000 SRL Rebra. Administratorul acestei societati este Ioan Scurtu, unul dintre oamenii de afaceri destul de controversati ai judetului. Scurtu detine doua societati cu denumiri asemanatoare – SC Dimex SRL din Rebra si SC Dimex 2000 Company SRL, cu sediul tot în comuna Rebra. Ambele au acelasi obiect principal de activitate – silvicultura si exploatarea lemnului.
Daca SC Dimex SRL a avut un oarecare profit în 2003, chiar fara niciun angajat oficial, între 2004 – 2006 are pierderi destul de mari. În schimb, SC Dimex 2000 Company SRL are în aceeasi perioada succese frumusele – în 2003 are un profit de 499.244 lei, în 2004 peste 525.000 lei; acesta scade în 2005 la circa 250.000 lei, dar salta iar, în 2006, la peste 650.000 lei. Dimex 2000 este de multa vreme una dintre firmele preferate ale Consiliului Judetean. Alaturi de SC Construct Perom SRL, Dimex a obtinut o serie de contracte avantajoase, de pe urma carora a scos bani frumosi, si pare-se nu în conditiile tocmai legale, desi reprezentantii CJ BN declarau la vremea respectiva ca cele doua firme au depus ofertele cele mai avantajoase. De numele aceluiasi administrator si aceleiasi firme se leaga de obtinerea, într-un mod ciudat, care la suprafata pare legal, a terenului fostului IFET Rebrisoara. Acesta, însa era revendicat de cetateni din comuna Rebrisoara, carora le-a apartinut înainte de nationalizare.
Doua poduri din noua
Localnicii din Dumitra sunt extrem de revoltati si de modul în care a fost aleasa locatia construirii unuia dintre poduri. Costurile acestuia se ridica la aproape doua milioane de lei, dar deserveste doar cinci case. Banii bugetului local “ar trebui folositi pentru construirea unui pod unde chiar este nevoie”, spun oamenii.
Termenul de finalizare al lucrarilor celor noua poduri este iulie 2008. Când, însa, vor fi totusi terminate, nimeni nu stie, în conditiile în care la cele doua poduri lucreaza doar cinci muncitori, iar celelalte sapte sunt abia în faza de proiectare. Dar, poate nu stim noi, firma constructoare o fi angajat niste supermani.
Dimex 2000 este de multa vreme una dintre firmele preferate ale Consiliului Judetean. Alaturi de SC Construct Perom SRL, Dimex a obtinut o serie de contracte avantajoase, de pe urma carora a scos bani frumosi, si pare-se nu în conditiile tocmai legale, desi reprezentantii CJ BN declarau la vremea respectiva ca cele doua firme au depus ofertele cele mai avantajoase. De numele aceluiasi administrator si aceleiasi firme se leaga de obtinerea, într-un mod ciudat, care la suprafata pare legal, a terenului fostului IFET Rebrisoara. Acesta, însa era revendicat de cetateni din comuna Rebrisoara, carora le-a apartinut înainte de nationalizare.
Elisabeta Ciuta
Liana Muresan
veniti sa vedeti ca a terminat padurea si nu a adus nici un beneficiu la comuna totul a bagat la buzunar balajan si cira seful de ocol consilier local
sint consilier local dar george al nostru isi permite sa il tina pe nepotul lui ca si consilier al lui si toate lucrarile din comuna le da la vasile burduhos zis imparatu ca ia dat BMV la fiul lui cine sa il verifice ca toata mafia basescu ai a lui