Elevii din judeţul Bistriţa-Năsăud vor primi, pe lângă lapte şi corn, şi mere, conform programului guvernamental „Fructe în şcoli”. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va stabili abia în această lună firma care va distribui fructele în şcolile din judeţ. Pentru achiziţia de mere de care vor beneficia elevii bistriţeni, administraţia judeţeană a pus la bătaie peste 572.000 lei.

Între timp au fost stabilite şi firmele care se vor ocupa de distribuirea cornurilor în şcolile din judeţ. Numele acestora sunt binecunoscute: Valybia SRL, Gama SRL şi Sompan SRL, ultimele două beneficiind şi anul trecut de astfel de contracte.

 

 

Guvernul Ponta a decis ca programul „Fructe în şcoli” să continue şi anul acesta, astfel încât elevii vor beneficia de mere gratuite în şcoli, la aproape două luni de la începerea anului şcolar 2013 – 2014. Suma prevăzută de Guvern pentru acest an şcolar pentru distribuţia gratuită de fructe în şcoli este de 61.282,66 mii lei.

Potrivit HG 800/2013, pentru anul şcolar 2013-2014 se vor acorda gratuit mere, în limita valorii zilnice de 0,37 lei/elev, pentru o perioadă de 85 de zile de şcolarizare, cu respectarea cuantumului aferent fiecărui an bugetar.

 

Circa 600.000 lei puşi la bătaie de CJ BN pentru mere

 

Bugetul estimat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru acest program guvernamental este de 572.136 lei. Conform caietului de sarcini întocmit de administraţia judeţeană, „pentru anul şcolar 2013 – 2014 se vor acorda mere gratuit, în limita valorii de 0,29 lei/elev, fără TVA, pentru o perioadă de 70 de zile”.

Contractul pentru distribuţia de mere în şcolile bistriţene este împărţit pe loturi, mai precis în număr de cinci. Vorbim de lotul I Bistriţa, pentru care suma estimată a contractului este de 235.642 lei, lotul II Sângeroz-Băi unde CJ BN pune la bătaie 92.386 lei, lotul III Beclean – 88.894 lei, lotul IV Năsăud – 99.348 lei şi lotul V Teaca-Lechinţa – 55.866 lei.

 

Condiţii de eligibilitate

 

Pentru ca ofertele să fie eligibile, firmele care doresc să se înscrie la această licitaţie trebuie să facă dovada că cifra medie de afaceri globală în ultimii trei ani este cel puţin egală astfel: pentru lot 1 – 350.000 lei ; lotul 2 – 135.000 lei ; lotul 3 – 130.000 lei ; lotul 4 – 150.000 lei, iar pentru lotul 5 – 80.000 lei. De asemenea, ofertanţii vor trebui să facă dovada faptului au livrat produse similare în ultimii trei ani în baza unui contract în valoare de cel puţin astfel: lotul 1 – 170.000 lei ; lotul 2- 65.000 lei; lotul 3- 65.000 lei; lotul 4 – 70.000 lei şi lotul 5 – 40.000 lei. În plus, ofertanţii trebuie să facă dovada că deţin mijloace de transport adecvate şi avizate de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi Siguranţa Alimentelor, dar şi că deţin de cel puţin un depozit alimentar dotat cu instalaţii adecvate pentru ambalarea şi păstrarea fructelor.

Cele cinci contracte vor fi atribuite firmei sau firmelor care vor oferi cel mai mic preţ.

 

Pombis SA, câştigătorul suprem în ultimii doi ani

 

Pentru anul şcolar trecut, 2012 – 2013, contractele pentru cele cinci loturi au fost câştigate de o singură firmă, Pombis SA, care de altfel a fost şi singurul ofertant. Contractul a fost atribuit abia în luna ianuarie 2013, după ce licitaţia a fost lansată de SEAP abia pe 4 decembrie 2012.

Preţul oferit de Pombis SA a fost de 437.461 lei, exact la cât a fost estimat de administraţia judeţeană contractul de achiziţii.

De altfel şi pentru anul trecut şcolar, 2011 – 2012, scenariul a fost acelaşi, firma bistriţeana fiind singurul ofertant şi deci unicul câştigător. Însă contractul respectiv a fost unul ceva mai mare, de peste 581.000 lei.

Şi pentru anul şcolar 2010 – 2011, Pombis SA a fost furnizor de mere pentru elevii claselor I – VIII din judeţul nostru, însă la acea vreme a reuşit să îşi adjudece doar două loturi din cinci, celelalte trei fiind câştigate de o firmă din Turda, care, culmea, are ca obiect de activitate fabricarea pâinii, prăjiturilor şi a produselor de panificaţie.

 

Onigaş, apropiatul lui Ţintean

 

SC Pombis SA are ca administrator pe Aurel Onigaş, care face parte de foarte mulţi ani din rândurile PNL Bistriţa-Năsăud şi despre care se spune că este unul dintre apropiaţii fostului preşedinte al liberalilor din judeţ, actualmente prefect, Ioan Ţintean. De altfel, Onigaş a stat foarte mulţi ani în umbră, în vremea în care la conducerea filialei judeţene a PNL s-au aflat alţi lideri.

În toamna anului trecut, numele administratorului Pombis SA a apărut într-o propunere a fostului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, acum deputat al Colegiului 4 Valea Bârgăului, Stelian Dolha, vizavi de proiectul constituirii unor depozite agricole în judeţul nostru. Concret, Aurel Onigaş era propus să facă parte din comisia de analiză în vederea realizării unui studiu asupra oportunităţii dezvoltării şi implementării proiectului. Deşi Dolha susţinea că proiectul nu are niciun fel de iz politic, alături de Aurel Onigaş, care aşa cum am mai precizat este membru PNL BN, în comisia cu pricina a mai fost propus să facă parte Florin Căpraru, membru al PSD BN, instalat în luna noiembrie a anului trecut în funcţia de director al APIA Bistriţa-Năsăud.

 

Două firme bistriţene şi-au adjudecat patru loturi din cinci

 

În cazul programului guvernamental „Cornul şi laptele”, administraţia judeţeană a stabilit în timp util distribuitorul în ceea ce priveşte produsele lactate pentru elevii bistriţeni din ciclul primar şi gimnazial. Nu la fel s-a întâmplat şi în cazul distribuţiei de produse de panificaţie, adică a cornurilor. Firmele câştigătoare au fost stabilite abia la jumătatea lunii octombrie.

Astfel, lotul 1 Bistriţa, 2 Sângeorz-Băi şi 4 Năsăud au fost adjudecate de SC Valybia Com SRL, în conturile căreia vor intra 865.378 lei (fără TVA).

Lotul 3 Beclean a fost câştigat de SC Sompan SA Dej, oferta acesteia fiind de 168.352 lei, iar lotul 5 Teaca-Lechinţa a fost adjudecat de SC Gama SRL, cu 111.493 lei.

 

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.