La Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN), funcţia de inspector general şcolar a fost preluată de Vasile Marc, acesta înlocuind-o pe Stela Todea.Directorul Clubului Sportiv Municipal (CSM), Adrian Moldovan, a fost şi el schimbat din funcţie. O schimbare se anunţă şi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

Ruperea coaliţiei de guvernare dintre PSD şi PD-L, odată cu demisia miniştrilor social-democraţi din Guvernul Boc, a provocat un adevărat tsunami la nivelul deconcentratelor, dar şi al prefecturilor. La nivel naţional, s-a trecut urgent la schimbarea prefecţilor, subprefecţilor şi a directorilor coordonatori ai instituţiilor deconcentrate, care sunt membri PSD sau au fost susţinuţi de acest partid.
Judeţul Bistriţa-Năsăud nu face excepţie de la regulă, săptămâna trecută producând-se primele schimbări.
Ovidiu Frenţ şi Grigore Timoce au ocupat până pe 2 octombrie funcţiile de subprefecţi ai judeţului Bistriţa-Năsăud. Ambii au demisionat, prin acest gest ei dorind să-şi demonstreze solidaritatea faţă de miniştri demisionari ai PSD.

ISJ BN – punct ochit, punct lovit

Prima instituţie avută în vizor pentru schimbarea conducerii a fost Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud. Aici, Stela Todea, care a deţinut funcţia de inspector şcolar general interimar, a fost înlocuită cu Vasile Marc, care a preluat frâiele acestei instituţii, începând cu data de 6 octombrie.
La instalarea în fotoliul de general al ISJ BN a lui Vasile Marc a fost prezent şi prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Cristian Florian. El a atras atenţia că singura politică ce va fi dusă la ISJ BN va fi cea a guvernului. „Nu mai doresc să aud de directori de şcoli schimbaţi pe criterii politice”, a adăugat prefectul.

„O parte dintre colegi au fost numiţi pe criterii politice şi nu este posibil aşa ceva. Eu nu mai doresc să se facă în Inspectoratul Şcolar politică”, a declarat Vasile Marc, făcând referire la schimbările care au intervenit în ultima perioadă în rândul inspectorilor de specialitate din ISJ BN.
În ceea ce priveşte înlocuirea inspectorilor generali adjuncţi şi aici vor fi cu siguranţă modificări. În acest moment se ştie doar că Mărioara Secheli a demisionat din funcţia de inspector general adjunct cu o zi înainte de instalarea lui Marc în fruntea ISJ, dar va rămâne pe post încă 15 zile, conform legii, până la găsirea unui înlocuitor.

În vizorul PD-L

CSM nu a scăpat de valul schimbării, aici directorul Adrian Moldovan primind ordinul de eliberare din funcţie chiar de ziua lui. Conducerea instituţiei a fost preluată, deocamdată, de Maria Rus.
Un alt director care va fi „executat” de PD-L pare să fie Florin Căpraru, directorul coordonator al APIA BN, urmaşul acestuia în funcţie fiind Emil Scurtu.
Alte instituţii deconcentrate conduse de social-democraţii bistriţeni sau de persoane propuse şi susţinute de PSD sunt Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Silvică, Garda de Mediu, Direcţia Judeţeană pentru Tineret, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Casa Judeţeană de Pensii, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Toţi cei care se află la conducerea acestor instituţii stau cu sabia lui Damocles deasupra capului, în aceste zile pline de incertitudine vizavi de viitorul lor.

Încă nu se ştie nimic concret

La conducerea Direcţiei Silvice se află Daniel Pop, care a fost susţinut de PSD, în detrimentul fostului director, Gheorghe Ivan, membru PSD, dar susţinut pentru menţinerea sa în funcţie de PD-L. Potrivit declaraţiilor sale apărute în presa locală, Pop se aşteaptă la o eventuală schimbare a sa, dar nu demisionează încă din funcţie, întrucât sunt încă multe de făcut în această instituţie.

Pe lista decapitărilor nu ar fi exclus să stea şi Iuliana Deneş, directorul Agenţiei pentru Protecţia mediului Bistriţa-Năsăud, susţinută tot de PSD. Iuliana Deneş, cumnata primarului social-democrat de Beclean, Nicu Moldovan, a câştigat concursul pentru funcţia de conducere a APM BN şi a încheiat un contract de management pentru un an. Ea l-a înlocuit în funcţie pe Ştefan Mureşan, care a demisionat din funcţie datorită presiunilor politice exercitate asupra sa.
În aşteptarea trăsnetului stă şi Dan Moldovan, directorul executiv al Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială, chiar dacă nu s-a primit nimic oficial, deocamdată. „Bănuiesc că nu voi face excepţie. În mod normal, conform contractului noi ar trebui să fim evaluaţi înainte de schimbare şi ori se face o evaluare la final de an, ori o evaluare cu 15 zile de preaviz. Oricum, schimbările se pare că vin pe bandă rulantă, depinde la ce minister ajunge tovarăşul Oltean”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Dan Moldovan.
Ioan Borş, şeful Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, deşi membru al Partidului Naţional Liberal, a fost susţinut pentru această funcţie tot de PSD. În concluzie, nu ar fi exclus să adie şi pe aici vântul schimbării.
Deocamdată, Ioan Borş se abţine de la comentarii. „Nu ştiu ce să zic… Deocamdată nu am nimic oficial. Deocamdată lucrurile sunt normale, altceva nu vă pot spune”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Ioan Borş.

Decisă să apeleze la instanţă

Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate are de circa trei săptămâni o nouă conducere, în persoana Cameliei Ilişuan, care a fost instalată în funcţie în urma susţinerii concursului pe post. Camelia Ilişuan este un fost membru al PSD şi a fost propusă şi susţinută de acest partid pentru obţinerea funcţiei. Potrivit declaraţiei directorului CJAS BN, asupra sa nu s-au făcut deocamdată presiuni pentru a demisiona sau cel puţin nu a primit nici un semnal că s-ar dori schimbarea sa. Cu toate acestea, dacă aşa ceva s-ar întâmpla, Camelia Ilişuan este decisă să apeleze la instanţă. „Deocamdată nu am nici un fel de semnal. Eu sunt şi foarte nouă în funcţie. În mod normal, după cum am văzut la alte instituţii se fac nişte evaluări la directorii coordonatori. Eu nu sunt director coordonator, Casa naţională nu este la Ordonanţa 37. Pentru mine ar fi greu, pentru că nici o lună nu am de când sunt aici, ar trebui să treacă un pic de timp. Prin contractul de management pe care eu l-am semnat este prevăzută o perioadă de 90 de zile de probă şi abia după aceasta să se facă o evaluare. Noi nu facem parte din instituţiile deconcentrate, Casa Naţională nu este subordonată Ministerului Sănătăţii, ci este în coordonare şi colaborare cu acesta. Deci lucrurile sunt puţin diferite. (…) Eu m-a pregătit pentru concursul ăsta şi sigur că voi ataca (n. r. – o eventuală decizie de revocare din funcţie), eu zic că este dreptul meu, fiindcă a fost un concurs adevărat”, a spus Camelia Ilişuan.

În funcţii doar pentru că sunt… bolnavi

Cei amintiţi mai sus sunt doar câţiva dintre posibilii vizaţi de PD-L pentru a fi schimbaţi din funcţie. Unii dintre cei vizaţi au preferat să nu se lase cu una cu două şi au preferat să se îmbolnăvească, fenomen general de altfel printre directorii PSD, la nivel naţional. Din judeţul nostru se află deocamdată în concediu medical şeful DJT BN, Bogdan Miholca, Cristian Parasca – directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, Gheorghe Pop, inspector general adjunct al ISJ BN.

Totuşi, unul dintre directorii care ar putea scăpa de „decapitare”, dacă este să ne luăm după o declaraţie al liderului PD-L BN, Ioan Oltean, este cel al casei Judeţene de Pensii, Ioan Fechete. În opinia lui Oltean, Ioan Fechete s-ar părea că are rezultate bune, şi este foarte posibil ca acesta să nu fie schimbat.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.