La Consiliului Judeţean Bistriţa –Năsăud (CJ BN), mai mulţi angajaţi, dar şi consilieri judeţeni şi-au completat declaraţiile de avere şi de interese, postate în vara anului 2009, mai mult „după ureche”.
Dacă unii deţin firme de care nici ei nu – şi mai amintesc, alţii „au uitat” pur şi simplu să menţioneze, aşa cum prevede legea, că soţul sau soţia administrează o anume societate din care familia obţine anual un venit bunicel, dar nedeclarat public.
Declaraţiile de avere şi de interese de la Consiliul Judeţean Bistriţa – Năsăud sunt o adevărată surpriză pentru un lecturant curios de averile aleşilor noştri şi ale angajaţilor de la judeţ. Fie că vorbim de consilieri judeţeni aleşi prin vot şi provenind dintr-un anume partid care i-a trimis acolo, sau de salariaţii consiliului judeţean angajaţi pe diverse criterii, concursuri sau ne – concursuri, cert este că mulţi dintre ei şi-au completat declaraţiile de avere „în pripă”, cu puţină cerneală, şi au omis să menţioneze ce acţiuni mai deţin la o anume societate, ce firme administrează soţul sau soţia, şi ce venituri anuale obţin pe lângă salariul frumuşel dat de la stat.
Printre consilierii judeţeni cu o astfel de situaţie ne-au „sărit în ochi” Gheorghe Pop (PSD), Doru Ciocan (PSD) dar şi Dorin Popescu, om de afaceri liberal bistriţean.
Nici angajaţii de la Consiliul Judeţean Bistriţa – Năsăud nu stau prost la capitolul „declară pe bune ce ai”, fie că vorbim de un biet şofer sau ditamai şef de serviciu.
Câte firme ai în traistă?
Gheorghe Pop, fost subprefect al judeţului în vremuri apuse, este în prezent consilier judeţean, ales în Consiliul Judeţean Bistriţa – Năsăud, din partea PSD. În declaraţia sa de interese, postată în 15 iunie 2009, consilierul Pop a menţionat faptul că deţine 50% din acţiunile firmei S.C RMG EST VEST TRANS SRL din Bistriţa, acţiuni în valoare de 800 de lei. În acte, acelaşi consilier judeţean Gheorghe Pop apare ca administrator şi asociat la S.C RMG EST VEST TRANS SRL din Bistriţa, înfiinţată în 2006, firmă care se ocupă de „comerţ cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun”. Pe parcursul a trei ani, perioada 2006 – 2008, societatea a „produs” doar deficit, ultima pierdere înregistrată acum doi ani, fiind de 34.980 de lei. Neoficial, consilierul judeţean Gheorghe Pop mai este de asemenea şi asociat împreună cu Dorina Mureşan (administrator) la o altă firmă, TAXI TRIADORIS SRL din Bistriţa, care se ocupă de transporturi cu taxiuri. Şi această societate apare nu cu profit, ci cu un deficit, de 77.870 de lei rezultat în 2008. O fi de vină eşecul societăţii aflată în pierdere, o fi de vină altceva, cert este că ce-a doua societate nu apare în declaraţia de interese a consilierului judeţean social – democrat. Soţia consilierului Pop aduce un salariu anual de 55.680 de lei de la E’ON România S.A., iar Gheorghe Pop are pensie anuală de 44.712 de lei, fix 3.726 lei pe lună. La capitolul venituri din alte surse consilierul judeţean Gheorghe Pop le-a trecut „la ghiveci” atât pe cele obţinute din indemnizaţia de la CJ BN cât şi pe cele de la GREWE ASIGURĂRI S.A România, rezultând un total 5052 de lei.
Sigur, nu e cazul
Trecem mai departe la un alt consilier judeţean, tot din partea PSD, pe numele său Doru Ciocan. Omul nostru a scris mare în declaraţia sa de avere şi interese din 24 aprilie 2009 : „Nu este cazul”. În documente, consilierul judeţean social – democrat Doru Ciocan apare ca singurul administrator şi asociat al firmei DORAL STEEL SRL din Bistriţa, societate care are ca obiect de activitate construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice. Ce anume a construit firma respectivă, ce nu, într-adevăr nu e cazul să specificăm pentru că nu avem ce: firma nu are nici o activitate fiscală. În aceeaşi declaraţie ambiguă, Doru Ciocan apare cu un salariu anual de 25.000 de lei, iar soţia aduce un venit anual de 24.000 de lei.
E complicat… prea mică foaia la atâtea firme
De la PSD ne mutăm acum PNL la cazul Dorin Popescu, un consilier judeţean care are atât de multe firme trecute în declaraţia sa de interese din 25 iunie 2009, că abia i-a ajuns omului bucata de foaie pe care să le înşire. Şi, să facem inventarul. Consilierul judeţean Dorin Popescu de viţă liberală apare ca administrator la patru societăţi, şi asociat la alte opt, deci în total la 12 firme.
La şase dintre aceste firme, afaceristul a scris rapid şi valoarea acţiunilor după care la următoarele şase, s-a săturat şi a lăsat-o baltă. Cum sunt atât de multe societăţi, omul de afaceri Dorin Popescu „a uitat” să menţioneze, aşa cum cere legea, că şi soţia dânsului, Mihaela Liana Popescu este asociată la o firmă, care nu apare în lista lungă din declaraţia de interese a consilierului, respectiv FERMA CONSTRUCT SRL din Bistriţa, o societate de lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. Societatea respectivă, înfiinţată în 2004, a avut în urmă cu doi ani un profit de 918 de lei şi o cifră de afaceri de 432.189 de lei.
Ce au uitat să declare angajaţii de la Consiliul Judeţean
Rodica G. Suciu este şef birou la Consiliul Judeţean Bistriţa – Năsăud. Ca şi angajat la Consiliul Judeţean, Rodica Suciu are un venit anual de 41.130 de lei, iar soţul Simion Suciu, lucrează la S.C ARDAF SA din Bistriţa,ca inspector de asigurări, aducând un venit anual de 40.871 de lei. Femeia a precizat în declaraţia sa de interese din 18 mai 2009, că este acţionar la SC MEBIS SA Bistriţa (fără a preciza un venit de aici), şi cenzor la CAR CJ BN, de unde obţine un câştig de 342 de lei. În declaraţia sa de avere, Rodica Suciu mai apare şi ca membru în comisiile concurs, de unde încasează anual 1081 de lei.
Neoficial, soţul acesteia, Simion Suciu este administratorul şi asociatul firmei SUCIASIG AGENT DE ASIGURARE SRL din Bistriţa, firmă care se ocupă de activităţi ale agenţilor şi brokerilor de asigurări, fiind înfiinţată în 2009.
Alexandru Ardelean este consilier în cadrul Consiliului Judeţean şi locuieşte în Bistriţa, pe Drumul Cetăţii, la Nr. 19 A. Conform declaraţiei de avere din 28 mai 2009, ca şi angajat al Consiliului Judeţean, Ardelean a avut un venit anual de 35.412 lei, iar soţia, Veronica Ardelean a obţinut anual 62.703 lei, ca angajat la ITC Nord – Vest şi SC CLC Bistriţa – Năsăud. În declaraţia de interese postată la aceeaşi dată, consilierul Ardelean nu a menţionat nimic, sau mai bine spus a uitat să precizeze că soţia sa Veronica Ardelean, împreună cu Ana Maria Ardelean, este administrator şi asociat la ASOROM SRL, de pe Drumul Cetăţii, Nr. 19 A din Bistriţa, firmă care se ocupă cu activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de aceasta. În 2008, societatea familiei Ardelean a avut un profit de 52.865 de lei şi o cifră de afaceri de 123.655 de lei, fiind nedeclarată public de funcţionar.
Un alt angajat, o altă situaţie. Luminiţa V. Borşa este consilier pe sectorul deşeuri în cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa – Năsăud. Salariul anual pe care l-a câştigat doamna Borşa a fost de 23.167 de lei, menţionat în declaraţia sa de avere din 29 mai 2009. Soţul, Ciprian Ioan Borşa, a avut un câştig anual de 6.665 de lei ca şi angajat la TERMOGLASS SRL din Bistriţa.
În declaraţia de interese de la aceeaşi dată, apare ca acţionar cu 50 de procente la SC BORSA SNC, cu acţiuni în valoare de 23.000 de lei. În acte însă, firma apare ca fiind înfiinţată în 1992, administrată de Ciprian Ioan Borşa, soţul. Obiectul de activitate al societăţii este fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii. În anul 2008, firma familiei Borşa a avut un profit de 29 642 de lei şi cifră de afaceri de 137.338 de lei, date care au fost omise de angajata Consiliului Judeţean, în declaraţia sa de interese, dar şi în cea de avere.
Nici cu şoferul nu ne e ruşine
Călin Ciceu este conducător auto la Consiliul Judeţean Bistriţa –Năsăud şi a avut un salariu anual de 16.039 de lei, sumă precizată în declaraţia sa de avere din 29 mai 2009. De soţia dânsului nu se „aude” însă nimic. În declaraţia de interese de la aceeaşi dată, şoferul de la Consiliul Judeţean apare ca asociat cu 50% la firma SC CALIMERO SRL din Bistriţa, fără a preciza şi un venit ceva, fie el cât de mic. În acte, firma SC CALIMERO SRL din Bistriţa apare ca fiind înfiinţată în anul 2006 şi administrată de Călin Ciceu şi Mirela Ciceu (soţia), firma ocupându-se de comerţ cu amănuntul al florilor, plantelor şi seminţelor, comerţ cu amănuntul al animalelor de companie şi a hranei pentru acestea, în magazine specializate. În anul 2008 firma familiei Ciceu a avut un profit de 8.533 de lei şi o cifră de afaceri de 231.804 de lei, de care şoferul de la Consiliul Judeţean a uitat să amintească.
A uitat să declare o firmă cu un super profit !
Ana Jurje este un alt consilier de la Consiliul Judeţean Bistriţa –Năsăud care a câştigat anual ca angajat la judeţ 42.728 de lei, conform declaraţiei sale de avere din 25 mai 2009. De soţ nu apare nimic nici aici. Din declaraţie de interese de la aceeaşi dată reiese că Ana Jurje nu mai obţine venituri şi din altă parte. Dacă mergem însă la documente constatăm că soţul, Valeriu Jurje este administrator la CONTEC IEQ SRL din Bistriţa, societate înfiinţată în anul 2000 şi care se ocupă cu activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management. În anul 2008, firma familiei Juje a avut un profit de 198.993 de lei şi o cifră de afaceri de 369 823 de lei, într-adevăr de nemenţionat într-o declaraţie de avere.
De prin culisele şefilor de la Consiliul Judeţean
De la simpli consilieri cu firme babane, trecem la şefi. Florentina Nistor Puiu este şef Birou Audit în cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa –Năsăud. Potrivit declaraţiei sale de avere din 1 iunie 2009, doamna Florentina a avut un venit anual de 51.048 de lei ca şi angajat pe o funcţie de conducere, apoi 10.000 de lei ca auditor la ADR NORD VEST, 2.061 de lei ca cenzor la CAR „ACC EJ” şi 342 de lei ca cenzor la CAR CJ. Soţul acesteia, Nistor Puiu Liviu are o pensie anuală de 36.000 de lei. În declaraţia de interese nu apare stipulată nici o firmă. Trecând la hârţoage însă aflăm că soţul angajatei de la Consiliul Judeţean, Nistor Puiu Liviu este administratorul societăţii APAC FINANCE SRL, firmă care are ca activitate acvacultură în ape dulci. Societatea a fost înfiinţată în 2009, nefiind amintită în declaraţia de interese a şefei de la Audit.
Un alt angajat, tot şef. Gabriela Pop este şef serviciu în Serviciul Administrativ al Consiliului Judeţean Bistriţa –Năsăud şi apare cu un venit anual de 24.685 de lei şi 504 lei, alocaţie copil, sume stipulate în declaraţia sa de avere din 19 mai 2009. În declaraţia de interese de la aceeaşi dată nu apare nimic decât… linie. Totuşi, şefa de administraţie apare ca administrator al societăţii RAHE & ADE SRL din Beclean, înfiinţată în 2007, firmă ce se ocupă de lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. În anul 2008 societatea a avut un deficit de 8.891 de lei şi o cifră de afaceri de 17.219 de lei.
Feciorul a uitat de firma lui tata
Claudiu Constantin Pamfiloiu este inspector asistent la Consiliul Judeţean Bistriţa –Năsăud şi este nimeni altul decât fiul fostului vicepreşedinte al CJ BN, Constantin Pamfiloiu. Declaraţiile sale de avere şi de interese din 27 mai 2009 sunt goale goluţe fără nici o precizare. Totuşi, noi specificăm faptul că domnul inspector Claudiu este asociat la firma părinţilor săi Constantin şi Maria Pamfiloiu, respectiv SOMEŞUL & COMPANY SRL din Beclean, înfiinţată în 1994. Firma se ocupă de fabricarea de produse manufacturiere, iar anul 2008, firma a avut un profit de 1.508 lei, cu cifră de afaceri de 273.822 de lei. Acum ori băiatul lui tata nu a ştiu ce trebuie scris în declaraţie, ori s-a grăbit şi a preferat să facă… linii.
Alţi consilieri, alte omisiuni
Elisabeta Ungureanu este consilier superior la compartimentul licitaţii din cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa – Năsăud. De pe această funcţie a avut un salariu anual de 33.923 de lei, iar soţul a adus în casă tot anual doar 9.600 de lei ca şi administrator la SUDISTRITRANS SRL din Bistriţa. În declaraţia sa de interese din 28 mai 2009, consilierul superior nu a menţionat nici un nume de firmă şi nici venituri. Totuşi, o ajutăm noi să completeze declaraţia şi îi amintim că soţul, Silvică Ungureanu, este administratorul firmei SUDISTRITRANS SRL din Bistriţa, înfiinţată în anul 2005, societate care se ocupă de transporturi rutiere de mărfuri. În anul 2008, firma familiei Ungureanu a avut un deficit de 5.494 de lei şi o cifră de afaceri de 72.704 lei.
Un alt angajat pe post de consilier de la Consiliul Judeţean este Elena Uţiu, care are un venit anual de 51.583 de lei ca angajat la judeţ, iar soţul a câştigat ca şi administrator la SC ALECMEDANIS SRL, 26.280 de lei pe an. Toate acestea apar explicit în declaraţia de avere a consilierului, completată în 15 mai 2009. În declaraţia de interese doamna Elena nu ne mai spune nimic. Noi zicem că, de fapt actele spun că, Ilie Uţiu (soţul) este administrator la SC ALECMEDANIS SRL, firmă înfiinţată în 2000, firmă care se ocupă de lucrări de demolare a construcţiilor. În anul 2008, societatea a avut un deficit de 2.169 de lei, şi o cifră de afaceri de 37.911 lei.
Roşca Maria este auditor la Consiliul Judeţean, iar în declaraţia sa de avere din 4 iunie 2009 ne trimite la fişele fiscale fără a preciza nici un venit din salariu. În declaraţia de interese la fel, spaţiu mare şi gol. În această situaţia completăm noi şi precizăm că Vasile Roşca, soţul doamnei auditor este administratorul societăţii ROBUSTPREST SRL din Bistriţa , înfiinţată în 1997, firmă care are ca obiect de activitate fabricarea produselor metalice obţinute prin deformare plastică, şi metalurgia pulberilor. În 2008, societatea a avut un deficit de 186 de lei.
Şi am ajuns şi la un consilier superior de la Consiliul Judeţean, Aurelia T. Vultur, care aminteşte în declaraţia sa de avere din 29 mai 2009, venitul ei anul de 40.791 de lei. Soţul, Dorel Vultur apare ca aducând venituri din închiriere de 10.000 de lei anul şi din pensie, fără a se preciza suma. În declaraţia de interese de la aceeaşi dată ne întâmpină un NU mare care să ne convingă că persoana nu mai are alte venituri. Noi suntem convinşi, însă că Dorel Vultur, soţul cu pensia neclară este administratorul societăţii VULTUR ALB din Şirioara, înfiinţată în anul 2007, firmă care se ocupă de extracţia pietrişului şi nisipului, extracţia argilei şi caolinului. În 2008, societatea a avut un deficit de 7.771 de lei.
La final mai amintim de un caz, cel al fiicei deputatului PNL Ioan Ţintean – Ana Camelia Ţintean, care în 2008 a fost consilier la Cancelaria Prefectului, mai exact pe vremea lui Szilagyi Ioan. Declaraţia de avere de la acea vreme arată că fata liberalului nu deţine nimic interesant sau valoros. A omis totuşi să precizeze că este asociată la ELECTRIC PROD SA din Bistriţa, firmă administrată de Alexandru Salanta care, la rândul său este asociat la ELECTROPLAST SA din Bistriţa.
Ovidiu Tudoran