Blocarea master-planului de apă și canal din județ afectează profund comuna Chiochiș, care se vede în imposibilitate de a mai beneficia de rețeaua de alimentare cu apă promisă. Inerția funcționarilor de la ADI Apă-Canal, ce pune în pericol realizarea proiectului județean de extindere a rețelelor, a dus deja la un acord de principiu al consilierilor din Chiochiș pentru ieșirea comunei din această structură.

 

Situația este pe punctul de a deveni critică la Chiochiș, după ce Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a confirmat recent că nici apa de la fântânile publice din trei sate ale comunei nu mai este potabilă. În lipsa unei rețele alternative de alimentare, administrația locală spune că va convoca comitetul local pentru situații de urgență.

 

Fântânile publice din trei sate infestate cu colibacili

Apa de la fântânile publice din satele Chiochiş, Cheţiu şi Bozieş nu mai este bună de băut. Vestea ar putea să declanșeze o adevărată criză a apei în comună, mai ales că niciunul din cele 10 sate componente nu are rețea de alimentare cu apă potabilă, iar din cele spuse de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, în lipsa unor probe recente, e posibil ca și fântânile gospodăriilor particulare să aibă probleme.

„În cursul lunii octombrie am solicitat analiza probelor de apă de la trei fântâni publice din comuna Chiochiș. Acum fântânile sunt folosite numai pentru animale. Mai sunt fântânile particulare, dar nu știu cât ne vor putea ajuta. Cele mai mari probleme le avem în satele Chețiu, Strugureni și Manic, care mai ales în perioade de secetă nu au nicio resursă de apă”, a declarat pentru Gazeta de Bistrița, Vasile Silași, primarul comunei Chiochiș.

Răspunsul de la DSP a venit pe data de 11 octombrie, și atestă că parametrii microbiologici analizați sunt necorespunzători. DSP a cerut Primăriei să avertizeze populația că apa din respectivele fântâni nu este bună de băut.

„Primăria trebuie să ia măsuri să curețe fântânile și să ne trimită noi probe de apă să verificăm din nou potabilitatea apei”, spune Anca Andrițoiu, directorul DSP Bistrița-Năsăud.

În ceea ce privește fântânile particulare, fiecare trebuie să aducă probe, care se fac individual. DSP are datoria de a verifica doar fântânile declarate publice.

„În general, oamenii când își fac o fântână nouă sau au suspiciuni, atunci vin cu probe la verificat. În cazurile în care probele sunt pozitive, fântânile trebuie curățate, decolmatate, tratate cu cloramină, și după dezinfectare trebuie repetate testele”, mai spune directorul DSP.

fantana-1

Fără reţea de apă, dar datori la ADI !

Vestea de la DSP a venit pe fondul unei mai vechi nemulțumiri a locuitorilor din Chiochiș, care sunt supărați că mult promisa racordare la rețeaua județeană de alimentare cu apă întârzie de ani de zile.

La începutul lunii septembrie, Primăria Chiochiş anunța intenția de a se desprinde din ADI Apă-Canal, tocmai din această cauză. Consiliul local şi-a dat deja acordul de principiu, însă foarte curând aleşii locali vor adopta şi o hotărâre în acest sens.

„Săptămâna viitoare am convocat o ședință de consiliu local în care vom discuta inclusiv despre master-plan și despre ieșirea din ADI Apă-Canal. Există deja un acord de principiu al consilierilor locali de a ieși din ADI, fără o hotărâre de consiliu, pentru că la data discuției nu am avut un proiect de HCL în acest sens”, explică Silaşi. Primarul reproşează angajaţilor de la ADI că se mişcă foarte greu, iar master-planul de introducere a apei şi canalizării în întreg judeţul Bistriţa-Năsăud este în pericol de-a nu putea fi implementat.

În comună niciun sat nu este racordat la vreo rețea de alimentare cu apă. Există un proiect început în 2007, în localităţile Chiochiș și Strugureni, finalizat în proporție de 85%, pentru care însă nu s-a mai obținut finanțare pentru punerea în funcțiune, o investiție neterminată care a costat aproximativ două milioane de lei. În a doua etapă a master-planului erau prevăzute toate cele 10 sate, cu finalizarea rețelei realizate parțial în cele două localități menționate.

„Suntem de șapte ani în ADI Apă-Canal, plătim cotizații și încă nu am beneficiat de nimic din această asociere. Până în 2015 contribuția noastră a fost de 3.000 de lei anual, iar prin hotărâre AGA a ADI Apă-Canal contribuția pe acest an a fost fixată la 9.000 de lei”, mai spune primarul Vasile Silași.

Comuna Chiochiș a notificat deja ADI de intenția de retragere, care deocamdată le-a comunicat doar procedurile de ieșire din asociere.

„Se impune formularea unei adrese din partea Consiliului Local către președintele AGA al ADI Apă-Canal cu exprimarea clară a intenției de retragere din asociere. Este necesar avizul din partea operatorului regional Aquabis SA, în vederea exprimării unui punct de vedere asupra acestei decizii și analizarea aspectelor și consecințelor ce decurg din această împrejurare, consecințele retragerii, modificările care se impun la actul constitutiv al operatorului căruia i s-a atribuit direct contractul de prestare al serviciului”, se arată în răspunsul ADI Apă-Canal.

 

Asocierea în ADI Apă-Canal, timp pierdut pentru cei din Chiochiş

Până să iasă din asociere, comuna Chiochiş mai are însă de plătit şi obligaţiile financiare către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară. ADI Apă-Canal le-a pus deja în vedere achitarea cotizațiilor restante, în valoare totală de 12.000 de lei (contribuția aferentă anilor 2015-2016).

„Îmi pare rău că am stat atâția ani în această asociere și nu am fructificat alte oportunități de finanțare pe fonduri europene. Existau și alte soluții. După atâția ani ni se spune că era bine dacă ieșeam înainte. Domnul președinte Grec ne-a răspuns la o altă întâmpinare pe care am adresat-o ADI că trebuia să ne facem noi treaba, nu să așteptăm investițiile lor. Nu este o hotărâre de moment, noi am cerut consilierilor un termen de gândire, pentru că sunt implicații majore după o astfel de retragere”, explică primarul din Chiochiş. Variantele alternative de finanțare la care se gândeşte Primăria sunt de la Ministerul Dezvoltării sau prin programul PFADR.

Majoritatea primăriilor deleagă către alți operatori gestiunea și administrarea rețelelor de alimentare cu apă și canal datorită costurilor, care în cazul localităților mici nu pot fi acoperite din veniturile proprii. Costurile pe master-plan au fost estimate pentru cele 10 sate la peste două milioane de euro. Varianta de alimentare cu apă cea mai probabilă ar fi tot conducta principală a Aquabis, datorită calității necorespunzătoare a apei din pânza freatică.

 

Împreună cu ADI, cel mai devreme în 2020

Operatorul de alimentare cu apă şi canal al judeţului, societatea Aquabis, spune că în cazul retragerii comunei din ADI, va trebui refăcut întreg master-planul, de unde trebuie scoase localităţile în cauză și fondurile alocate. Noul master-plan va trebui din nou înaintat la minister spre aprobare. Avantajul ar fi că nu s-a început încă faza de proiectare, care ar fi fost mai complicat de modificat ulterior.

„Aquabis nu a primit încă nimic oficial cu privire la ieșirea din master-plan a comunei. Întârzieri în realizarea master-planului nu s-au înregistrat doar la Bistrița-Năsăud, la fel se întâmplă în toată țara. În urmă cu trei săptămâni, la Ministerul Fondurilor Europene, am discutat și de etapa a doua a master-planului. Pentru luna octombrie ni s-a spus că tot ministerul se va ocupa în primul rând de contractele fazate, rămase din prima etapă. Din luna noiembrie se vor începe discuțiile pentru etapa a doua”, a explicat pentru Gazeta de Bistriţa, Ion Șandru, directorul Aquabis SA.

Conducerea firmei preconizează că, după terminarea proiectelor, cel mai devreme în toamna anului viitor, să înceapă licitațiile. Execuțiile vor putea începe cel mai probabil în 2018, în general lucrările durând circa doi ani.

 

Greu, însă, şi de unul singur

Cu privire la succesul pe care l-ar putea avea o unitate administrativ-teritorială de dimensiunile comunei Chiochiş în a-şi rezolva singură problema distribuţiei de apă, cei de la Aquabis sunt sceptici. Conform ultimelor modificări legislative, e greu să se obțină licență de funcţionare pentru un singur UAT, dacă cei din comună vor opta să își facă singuri serviciul de alimentare. O condiţie imperativă este ca serviciul de alimentare cu apă și canalizare să se autofinanțeze din tarif. Același impediment îl poate avea şi comuna Chiochiș, care după realizarea unei investiţii din alte surse de finanţare, ar putea însă să solicite reintrarea în ADI și predarea serviciului din nou către operatorul Aquabis.

1 COMENTARIU

  1. Și iată cum se creează dependența la apa! Fântâni declarate nepotabile ca apoi sa se instaleze apă rețea. Etapa următoare este mărirea prețurilor in fiecare an! In câțiva ani toată lumea plătește ceea ce ar trebui sa fie gratuit. Așa e occidentul și nu tot ce vine din occident e bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.