Un băieţel de 11 ani s-a întors sub „aripa” Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud (DGASPC BN), după ce în urmă cu o jumătate de an a fost redat familiei.
Micuţul, în loc să-şi regăsească liniştea alături de mamă, a fost maltratat şi violat de concubinul acesteia.
Ceva ce nu mai poate fi şters
DGASPC BN a luat sub aripa sa, acum 10 ani un copil al unei femei, Vandana Raţiu pe numele său, care atunci nu avea posibilitatea să îl crească. După ani buni de zile, când băieţelul ajunsese deja la 11 ani, mama biologică a cerut redarea copilului întrucât condiţiile materiale s-ar fi îmbunătăţit. Astfel, în data de 18 februarie 2009, Comisia de Protecţie a Copilului din cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a aprobat reîntoarcerea băieţelului lângă mama sa, dar şi lângă bărbatul cu care aceasta stătea. Concubinul mamei s-a angajat printr-o cerere scrisă, că îl va îngriji şi îl iubi pe minor ca pe propriul său copil. La câteva luni de la întoarcerea copilului în „sânul familiei”, DGASPC BN a depus o sesizare la Parchet, prin care menţiona faptul că minorul cu pricina a fost violat, agresat fizic şi ars cu ţigara de către concubinul mamei. Autorul şi-a recunoscut fapta, mai puţin actul de violenţă. DGASPC BN a intervenit, deşi cam târziu, pentru a-l plasa pe minor, în regim de urgenţă şi pentru a-i oferi servicii de consiliere psihosocială. La ora actuală cazul a ajuns în instanţă, autorul faptelor fiind arestat, iar DGASPC BN speră ca prin serviciile sale, să şteargă ceva ce… nu mai poate fi şters.
Redat unui monstru
În rechizitoriul întocmit în data de 13 august 2009, se specifică faptul că, din cauza condiţiilor improprii de creştere, copilul, pe numele său Alexandru Moldovan, a fost dat în plasament maternal încă de la vârsta de un an. Întrucât situaţia materială a mamei copilului s-a îmbunătăţit, la solicitarea numitei Vandana Raţiu, prin hotărârea Nr. 36 din data de 18 februarie 2009, Comisia de Protecţie a Copilului din Cadrul Consiliului Judeţean a aprobat redarea băieţelului la mama biologică. Astfel, Alexandru s-a reîntors la mama sa, iar concubinul acesteia, Alexandru Nicoale Urs, s-a obligat, în scris, să „îl îngrijească şi să îl iubească pe minor ca pe propriul său copil”. La nu mult timp însă, cei doi adulţi aflaţi în concubinaj au început să nu se mai înţeleagă. Alexandru Urs a devenit agresiv faţă de concubină şi minor. Femeia a părăsit locuinţa, iar copilul a rămas singur cu cel care l-a agresat fizic prin diverse forme: lovire, arsură cu ţigara şi viol.
Lovit, ars şi violat
Conform rechizitoriului, sesizarea a venit din partea DGASPC BN, în data de 24 iulie 2009, şi a fost trimisă direct la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud (IPJ BN).
Autorul faptelor riscă 25 de ani de închisoare
Potrivit rechizitoriului, Nicoale Alexandru Urs şi-a recunoscut fapta, respectiv faptul că a întreţinut raport sexual anal cu minorul Alexandru Moldovan, dar nu prin exercitarea de violenţă. De asemenea, inculpatul a recunoscut şi faptul că l-a agresat fizic pe minor, exceptând arsura cu ţigara. Nicolae Urs s-a prezentat singur la poliţie, după sesizarea făcută de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud. Acesta a fost reţinut în data de 27 iulie 2009 de către Poliţie, în prezent fiind arestat. Dosarul în cauză se află la ora actuală în instanţă. Pedeapsa prevăzută de lege pentru viol, în cazul unui minor de până la 15 ani, ( fapta cea mai gravă din cele trei menţionate), este de la 10 până la 25 de ani de închisoare.
Protecţia Copilului asigură servicii, dar… prea târziu
Potrivit directorului general al DGASPC BN, Daniela Bulcu, “copilul a fost în asistenţă maternală în perioada: 2002 – 2009. Mama a solicitat redarea în familie în februarie 2009. S-a analizat dosarul, au avut loc procedurile necesare redării, s-au făcut verificările, după care copilul a fost redat în familie. În perioada redării în familie s-au făcut două vizite la domiciliul mamei, în urma cărora nu s-a constatat nicio neregulă, copilul fiind adaptat în mediul familial. În ziua sesizării verbale primite de către Direcţie, s-a luat măsura de plasament în regim de urgenţă a copilului abuzat, iar mama împreună cu celălalt copil, au beneficiat de o altă măsură de protecţie. În prezent, minorul beneficiază de servicii de consiliere psihosocială”.
Remember Lucian Rostaş
Cazul copilului de 4 ani, de etnie romă, Lucian Rostaş s-a făcut auzit în întreaga ţară. În luna august 2008, acesta fost maltratat până la moarte, de către o asistentă maternală, pe numele său Marcela Făgărăşan. În urma anchetei făcute de procurorii bistriţeni a reieşit faptul că, pe fondul nervozităţii şi a consumului de alcool, femeia a cauzat moartea copilului, prin asfixiere mecanică a căilor respiratorii superioare, forţându-l pe copil să înghită alimente. În urma necropsiei, s-a stabilit că băiatul suferea de traumatism cranio-cerebral acut, contuzie cerebrală şi hematom subdural, leziuni cu vechimi diferite, între o zi şi câteva luni, lovire cu un corp tăietor-înţepător (foarfecă), zgâriere cu unghiile şi arsuri de ţigara, unele leziuni fiind neglijate şi suprainfectate, cu inducerea unei stări septice. De asemenea, cadavrul copilului prezenta lipsă prin detaşare parţială a unor părţi anatomice (lob ureche, falangă picior, penis şi scrot).
La un an de la decesul micuţului, instanţele care judecă acest caz nu au dat nicio sentinţă. Deşi iniţial erau vizate ca părţi vinovate mai multe persoane din cadrul DGASPC BN, a picat doar un singur cap, cel a lui Marin Rus, care a şi demisionat, nemaiavând sprijin politic. Pentru neglijenţa în serviciu au mai fost învinuiţi şi Adela Cârcu – responsabilul de asistenţa socială a copiilor, Flaviu Bercea – şef Serviciu asistente maternale, Mihaela Bulz – asistent social responsabil de asistentele maternale şi Rodica Sima, care supraveghea copiii asistaţi. În judecată a fost trimisă, însă, doar Rodica Sima.
Cazuri similare, sfârşituri diferite. În ambele situaţii însă este vorba de vieţi distruse. Rămâne însă eterna întrebare. Cine se face vinovat de asta? Acel „animal” care nu a judecat când a făcut ce a făcut sau Direcţia, care putea să fie mult mai precaută şi mai vigilentă ? Un răspuns îl va da instanţa, iar un altul rămâne să îl dăm noi toţi, în funcţie de evoluţia „spectaculoasă” a sistemului bistriţean de protecţie a copilului.
Andreea Pop
urs,moldovan s m ciori care sint si la conducerea partidelor
interzis
iubesc copii si am crescut 8 copii la diferite familii…mai multi ani la rind am incercat sa iau spre ingrijire un copil de la protectia copilului dar niciodata n-au vrut sa-mi dea,din pricina ca am un handicap fizic,mai bine i-au dat la niste bolnavi pshihici si la niste betivi care si-au batut joc de bieti copilasi si sunt convinsa ca mai sunt si alte cazuri in care sunt maltratati copii.