Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a fost invitata, astazi, la emisiunea "Romania in 60 de minute", de la Romania TV. Kovesi a afirmat ca audierile privind desfasurarea referendumului s-au desfasurat in peste 15 judete, cu respectarea legii, acuzatiile politicienilor fiind incercari nereusite de intimidare a procurorilor si de instigarea populatiei impotriva procurorilor.

Iata principalele declaratii ale procurorului general:

-(cazul Nastase) Este vorba de incidentele care au aparut legat de incidentele de la tentativa de sinucidere. Fata de politisti s-a constatat ca s-au respectat procedurile. A fost sigilat spatiul in care era armamentul si acolo s-au gasit 399 de cartuse care nu erau inscrise in permisul de portarma. Avea un numar relativ mare de arme, dar pentru fiecare detinea permis de portarma.

-Dupa incidentul de la coaforul Perla, s-a dispus controlul armelor de catre politie. Stim ca s-a dispus pentru toti detinatorii de arma de foc. Vom verifica daca acest control a avut loc, cum s-a facut controlul in cazul lui Adrian Nastase. De obicei, ofiterii care fac controlul nu pot face perchezitie in toata casa celui ce detine arma, ci doar in fisetul in care este pastrata arma.

-(suspectii din Orientul Mijlociu declarati indezirabili) Avem o colaborare cu SRI, foarte buna pe ceea ce inseamna terorism, criminalitate organizata si transfrontaliera. SRI ne-a trimis o sesizare cu privire la acest grup, sunt persoane care provin din Libia, Siria si fasia Gaza. Au solicitat azil politic, dar s-a constatat ca aveau legaturi cu organizatia Hamas. A mai fost declarat ca indezirabil si un pakistanez.

-(colaborarea cu Mona Pivniceru si statutul magistratilor) Discutiile care vizeaza modul in care sunt organizate uitatile de parchet si drepturile si obligatiile procurorilor. Ma astept ca statutul sa fie respectat, sa se bucure de independenta si stabilitate. Au fost zvonuri ca urmeaza sa fie transferati in subordinea Executivului, lucru pe care nu ni-l dorim. Rolul ministrului este sa apere aceasta independenta in activitate.

-Am colaborat cu dna Pivniceru in CSM, am lucrat la ghidul de comunicare al CSM. Am avut o colaborare buna, institutionala. Sper sa nu fie modificari legislative care sa nu afecteze statutul magistratului procuror.

-Procedura de numire a procurorului-sef si celui general este doar o componenta a statutului. Daca maine se modifica legislatia si vom fi in subordinea Ministerului Justitiei, indepednenta va disparea.

-(anchete referendum) In 2009, dupa prezidentiale 1200 de dosare penale. A fost aceeasi modalitate de ancheta. Dosarele au fost la unitatile locale de parchet. Si atunci oamenii au fost audiati ca martori. Si atunci si acum nu ne-am sesizat din oficiu, au fost plangeri. Nu vad care este acum diferenta acum fata de atunci. Au fost infractiuni de mita electorala si nu este prima data cand investigam astfel de fapte.

-Noi nu cercetam cetatenii pentru modul in care au votat. Nu exista procurori care au pus aceasta intrebare. Intrebarile au vizat aca s-au prezentat la vot sau nu. Pe noi ne intereseaza ca persoane care apar ca au votat de mai multe ori sa ne spuna daca au fost la vot. Au fost cazuri in care persoane au spus ca au votat o data, dar nu si-au recunocut semnatura pe alte liste. Au fost persoane minore care apareau ca au votat, ca si persoane care erau in penitenciar.

-Sunt doua judete in care s-a reactionat, dar nu cetatenii, ci oamenii politici. Eu stau si ma gandesc ce legatura este intre un sef de sectie votare si un presedinte de CJ. Ma intre daca un procuror ar exercita un abuz ce ati face? Ati chema un politist sa va ajute. Eu ma intre cum o femeie a sunat direct la unpresedinte CJ sau primar sau televiziune. La domiciliu au fost audiate doar persoane care erau in varsta sau bolnave.

-Am vorbit cu procurorii si niciun om nu a fost scos din biserica. Nimeni nu a sesizat in scris acest lucru. Ni s-a sous ca este un abuz audierea cu Biblia. Fiecare procuror are in birou o biblie si o cruce. Fiecare audiere are loc sub juramant pe Biblie, daca este credincios, altfel este lovita de nulitate. Asa scrie in Codul de Procedura Penala.

-Ca prim-ministru care este si ministru de Justitie si sa faci afirmatii fara sa te informezi, fara sa stii cum stau lucrurile… Noi am dat comunicat public in care am prezentat lucrurile. Avea dreptul sa ceara o informare privind modul in care stau lucrurile.

-Sa explice cei care au facut aceste atacuri de ce nu s-au informat si de ce s-au facut audieri in peste 15 judete, de ce doar in doua am vazut televiziunile audiind anumite persoane. Vi se pare o coincidente ca doar in 2 judete au fost reclamate aceste abuzuri?

-Noi facem audieri pentru ca am fost investiti legal prin plangerile penale depuse.

-50 de dosare care vizeaza impiedicarea dreptului de vot si 290 privind oferirea de mita electorala pentru a vota sau nu. Noi facem verificari la toate plangerile depuse.

-Persoane care au votat si pe liste electorale permanente si pe liste suplimentare. Exista un grup de cate 20-30 de persoane care s-au prezentat la vot in localitate de domiciliu. Acelasi grup il gasim si pe liste din alte 4-5 localitati votand, culmea, in aceeasi ordine.

-Au fost sectii in care au votat in 3 ore 620 de persoane. Daca punem 2 minute pentru fiecare vot, la 620 de persoane le-ar fi trebuit 20 de ore. Si in 2009 s-au verificat astfel de aspecte. In fiecare an electoral, statistica Parchetului explodeaza.

-(cazul Atanasiu de la Cluj si interlopi) Nu as vrea sa comentez. Exista frecvent plangeri

-Nu suntem parchetul lui Basescu. NU cred ca este normal sa instigi populatia impotriva procurorilor. Este vorba de un politician trimis in judecata de catre Parchet.

-(implicati presedinti de CJ?) Daca domnul Dragnea doreste sa fie audiat, sa vina. NU este inceputa urmarirea penala, nu stiu de ce merge din 2 in 2 zile la TV sa spuna ca va merge la Parchet.

-Pana in acest moment nu s-a inceput urmarirea penala impotriva unor lideri politici, cu exceptia cazului de la Cluj.

-(posibile schimbari la DNA si la Parchetul General) Domnul Morar nu poate fi schimbat din functie pentru ca i-a schimbat mandatul. Ministrul Justitiei si presedintele nu au atributii in schimbarea procurorului-sef de la DNA cata vreme nu-i expira mandatul. Acum ii poate cel mult delegarea pe functie a domnului Morar. Nu am discutat cu domnul Corlatean subiectul schimbarii la Parchetul General. Cu dna Pivniceru va trebui sa discut, dar poate face o propunere fara sa ma consulte. Va trebuie sa existe o colaborare foarte buna intre DNA si Parchetul General. Cred ca ar trebuie sa se mearga in continuare pe ideea de echipa.

-Doresc sa raman sistem. Sunt 2500 de functii in MInisterul Public, se gaseste una si pentru mine. Conform legii, va trebui sa raman in DIICOT. Imi doresc sa raman sistem, in septembrie am 17 ani de experienta ca procuror.

-(cazul Victor Paul Dobre): Noi nu mai putem fi intrebati daca mai vrem sau nu mai vrem. Dion moment ce nu am cerut retragerea solicitarii, nu au ei de ce sa nu imi ceara acest lucru. Daca Parlamentul spune NU luam act. Noi am vrea ca procedura sa-si urmeze procedura. Din punctul meu de vedere, aceasta procedura nu ar trebui sa existe. Daca Parlamentul va respinge, noi ne vom conforma. Nu este prima data cand ni se refuza.

-Menirea mea nu este sa analizez ce se declara in spatiul public. Noi analizam fapte penale. Daca esti un om corect si nu incalci legea, sigur ca nu ajungi la puscarie.

-(amenintari Aspazia Cojocaru?) Incercam sa verificam daca aceste persoane au fost sprijinite in activitatea depusa. S-a ridicat un calculator despre care procurorii suspecteaza ca s-au redactat unele din mesajele de amenintare. S-a dispus retragerea avizului de politie judiciara a unei persoane care a intrat fara drept in baza de date.

-(cazul Vantu-Petromservice si FNI) in vara 2011 am infirmat solutiile din dosarul FNI, Banci Agricole. Sunt 131 de persoane inscrise ca parti civile. Cu ocazia infirmarii, am constatat ca domnul Vantu a fost oarecum ocolit de catre probele adminsitrate. Am ridicat arhive, acum avem 400 metri liniari de bibliorafturi in dosarul FNI fata de 50 la momentul infirmarii.

-(Codrut Marta) Il cautam, deocamdata nu avem probe clar asupra locului in care se afla.

sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.