Un comunicat al europarlamentarului Norica Nicolai, remis în urma discuţiilor din plenul legislativului european pe marginea statului Kosovo, reiterează poziţia de a nu recunoaşte independenţa acestuia. În schimb, Ponta a promis la Washington că în 2015 această decizie a preşedintelui va fi schimbată, odată cu plecarea sa de la Cotroceni.
”I-am spus că anul viitor nu se va întâmpla nimic. Dar din 2015 cred că România va fi alături de statele europene, va avea o poziţie coordonată”, a declarat Ponta la o televiziune, vorbind despre discuţia cu Joe Biden din toamna acestui an, pe tema Kosovo, dând de înţeles că România va recunoaşte statul ca unul independent.
”Poziţia României privind Kosovo ţine cont şi de situaţia din Republica Moldova”, a declarat Eugen Tomac, deputat de Diaspora, făcând referire la situaţia din Transnistria. ”Victor Ponta nu înţelege că sunt în joc interese naţionale ale României peste care nu poţi trece oricât ai vrea să te faci simpatic într-o parte sau alta”, a adăugat acesta.
Discurs revanşard
În urma adoptării rezoluţiei referitoare la procesul de integrare europeană a Kosovo, votată săptămâna trecută la Strasbourg de către deputaţii europeni, alesul PNL Norica Nicolai, făcând referire la cele cinci ţări membre UE care nu recunosc Kosovo, printre care şi România, a condamnat tipul de discurs „revanşard” folosit în politica de stat a autorităţilor kosovare.
”Nu credem în viabilitatea acestui stat şi dacă am ascultat în această seară intervenţii despre minorităţile naţionale pe teritoriile altor state, daţi-mi voie să mă tem că aceste intervenţii vor fi din ce în ce mai prezente într-o Europă care se pregăteşte de alegeri şi într-o Europă în care un anumit tip de discurs revanşard care nu ţine cont de echilibrul etnic în anumite spaţii poate lua un contur din ce în ce mai agresiv. Sunt cele două motivaţii care ne-au făcut doar să salutăm progresele din Kosovo, dar să nu recunoaştem această ţară”, a declarat doamna Nicolai.
Călcâiul lui Ahile
Spania, Slovacia, Cipru şi Grecia sunt celelalte ţări europene care nu au recunoscut încă statul Kosovo. Madridul ezită să o facă din cauza mişcărilor separatiste de pe teritoriul său, în special cea bască, urmată acum de intenţia Cataluniei de a se rupe de Spania. Cipru este un stat divizat, cu partea de nord aflată sub ocupaţia turcească, iar Grecia este prinsă într-o lungă dispută privind numele de Macedonia luat de fosta republică iugoslavă.
Cât priveşte Slovacia, la Bratislava există teama că precedentul Kosovo ar putea încuraja ambiţiile secesioniste ale minorităţii maghiare din sud. De altfel, Rusia a avertizat că recunoaşterea Kosovo riscă să alimenteze mişcările separatiste din Europa, iar Vladimir Putin dădea chiar exemplul maghiarilor din România. O altă miză pentru Bucureşti este şi refacerea relaţiei cu Serbia după ce România a permis avioanelor NATO să ne survoleze spaţiul aerian în 1999, scrie Evenimentul Zilei.
108 ţări au recunoscut Kosovo
Kosovo şi-a declarat independenţa de Serbia în februarie 2008, recunoscută până în prezent de 108 ţări. Decizia a venit după nouă ani de la războiul din Kosovo, în care forţele de la Priştina au fost susţinute de NATO, reuşind cu sprijinul alianţei să respingă ofensiva armatei sârbe.
În iulie 2010, Curtea Internaţională de Justiţie a emis un aviz consultativ prin care anunţat că independenţa proclamată unilateral de Kosovo nu contravine dreptului internaţional, deoarece acesta nu conţine prevederi care interzic astfel de decizii legate de statutul unei ţări. Între timp, Serbia a semnat un acord de normalizare a relaţiilor cu fosta sa provincie în perspectiva aderării la UE. Cel mai probabil cele două ţări vor merge în tandem spre Bruxelles.