Sâmbătă, președintele Klaus Iohannis efectuează o vizită oficială la Chișinău, unde va adresa un mesaj clar de sprijin pentru reformele în curs, democratizare și consolidarea principiilor statului de drept în Republica Moldova. Iohannis va sublinia importanța asigurării unui parcurs european stabil pentru Republica Moldova și va face apel către partenerii internaționali pentru continuarea asistenței.
În cadrul vizitei, președintele Iohannis și omologul său, Maia Sandu, vor semna „Declarația comună privind cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova”. De asemenea, Iohannis va depune un buchet de flori la bustul lui Mihai Eminescu din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, informează News.ro.
Motto:
„Limba noastră-i o comoară
În adâncuri înfundată
Un şirag de piatră rară
Pe moşie revărsată.”
(Alexei Mateevici -Limba noastră –)
Astăzi, 31 august este ZIUA LIMBII ROMANE. Din păcate, nu mai stim să vorbim româneste. Limba română este agresată de tot mai multe neologisme inutile, în special de „englezisme”. Tot mai mulţi politicieni mediocri, vrând să pară mai inteligenti folosesc excesiv englezescul „hub” desi există românescul „centru” sau exagerează cu termenul englezesc „draft”, desi avem cuvinte românesti precum ciorna, plan, schiță. Ba mai mult, politicienii nostri de astăzi nu sunt în stare să se exprime corect româneste . Iată si câteva exemple.
Marcel Ciolacu excelează în exprimări confuze. Astfel, In anul 2022, prezent la Bistriţa unde a participat la inaugurarea Sălii Polivalente din Unirea, a făcut o gafă monumentală. La începutul discursului său Ciolacu s-a încurcat spunând că a venit la inaugurarea unei case mortuare, după care şi-a dat seama de gafă şi a încercat s-o dreagă din mers, dar a iesit o si mai mare ineptie: „Astăzi am venit la inaugurarea unei case mortuare de care vom beneficia cu toții la un moment dat. Vorbim de o investiție de peste 27 de milioane de euro, o sală polivalentă care vom beneficia cu toții în viață”.
(Vezi: https://www.youtube.com/watch?v=_FuOpZgZcZg)
Apoi, în anul 2023 , la scurt timp după rotativa guvernamentală devenind premierul României, Marcel Ciolacu prezent la un eveniment prilejuit de anunțul OMV Petrom și Romgaz că au luat decizia de a investi în extracția gazelor de la Marea Neagră, a declarat că România trece de la fapte la vorbe: „Mai există o semnificație importantă: România trece de la fapte la vorbe. Și mă bucur că asta se întâmplă acum.” Premierul nu s-a corectat după ce a făcut gafa.
(vezi: https://www.puterea.ro/ciolacu-precum-dancila-romania-va-trece-de-la-fap…)
Anul acesta, la începutul lunii august încercând să abordeze cu seriozitate situaţia delicată de la Spitalul Sfântul Pantelimon, unde medici de la secția de ATI sunt acuzați că ar fi redus intenționat doza de medicamente pacienților grav bolnavi, Ciolacu a pronunțat greșit termenul, spunând „malsprasi” în loc de „malpraxis”. (vezi: https://www.youtube.com/watch?v=akLttvAUTrI)
Nicolale Ciucă , desi nu-i cu nimic mai breaz, a făcut haz pe seama lui Ciolacu pentru cuvântul „malsprasi”, uitând că în 2022 si el a inventat cuvântul „siguranțat” care nu există în dictionarul românesc. Într-o întâlnire cu investitorii străini, Ciucă a inventat acest nou cuvânt în limba română: Nu se pune problema ca pachetul de măsuri să nu fie „siguranțat” , probabil a vrut probabil să spună „asigurat/securizat”.
De altfel, intrând în politică Nicolae Ciucă s-a dovedit a fi un prost comunicator, având un discurs șters, lipsit de spontaneitate și cu un vocabular mai degrabă modest.
In campania electorală pentru alegerile locale Ciucă prezent la Braila a făcut o gafă de proportii spunând că „“Ianca este al doilea cel mai mare JUDEȚ din județul Brăila”. (vezi: https://www.youtube.com/watch?v=hDK1k6zk10s)
”Nu doresc să folosesc cuvinte mari, cred că această activitate trebuie să fie una cât se poate de simplă, cât se poate de transparentă pentru că situația este și așa destul de complexă și de complicată încât nu cred că noi, astăzi, trebuie să o complicăm prin cuvinte și prin expresii și cred că ceea ce este cel mai important este să facem în așa fel încât să putem să creăm acel cadru prin care să facem o Românie funcțională”.
(vezi: https://www.youtube.com/watch?v=axt_-0nzo_I&t=27s)
(Vezi si :https://www.facebook.com/4media.INFO/videos/un-%C4%83-la-patru-secunde-nicolae-ciuc%C4%83-se-chinuie-s%C4%83-spun%C4%83-trei-fraze/857275272066811/?_rdr)
Concluzie:
„Prea v-ați atătat arama sfâșiind această țară,
Prea făcurăți neamul nostru de rușine și ocară,
Prea v-ați bătut joc de LIMBA, de străbuni și obicei,
Ca să nu s-arate-odată ce sunteți – niște mișei!
(Mihai Eminescu- Scrisoarea III)