Premisa fundamentală de la care pornesc în abordarea domeniului educației este aceea că o societate nu poate fi, pe termen mediu sau lung, mai bună decât sistemul său de educaţie. O societate, o națiune poate să fie performantă sau neperformantă în funcţie de sistemul său de educaţie, care are, în realitate, cel mai mare impact asupra viitorului unei naţiuni.

Viziunea ROMÂNIEI LUCRULUI BINE FĂCUT este indiscutabil legată de viziunea unui sistem educațional performant, care poate fi privit drept cea mai mare șansă pe care o avem pentru a face România performantă.

Ca Președinte al României, am convingerea că putem să devenim efectiv un „tigru al Europei”, în același sens în care au apărut „tigrii din Asia” care îşi bazează pe educaţie şi disciplină în societate creşterea și dezvoltarea.

În viziunea mea, un sistem performant presupune:

• un segment preuniversitar suficient de consistent, dar nu bazat exclusiv pe acumulare de informații, ci pe o formulă duală care îmbină în mod creativ teoria cu practica și care oferă opțiuni diferite de ieșire în funcție de abilități și competențe;

• un segment universitar în care se acumulează masiv competențe și care permite în mod real specializarea într-un domeniu, ce poate fi apoi urmată de o hiperspecializare;

• corelarea cu cercetarea. Crearea unui sistem foarte performant care să ducă România în zona de înalte tehnologii poate să funcţioneze numai dacă, în paralel, se desfășoară o activitate de cercetare foarte serioasă. Despărţirea educaţiei de cercetare este o greşeală fundamentală. Ele trebuie să fie corelate;

• încurajarea educației continue. Fără a încuraja un proces de educație continuă, pe toată durata vieții profesionale, nu se poate asigura adaptarea la nevoile unei piețe a muncii tot mai dinamice și asigurarea eficienței în fața creșterii competiției în plan regional și internațional.

Desigur, este de discutat și despre statutul dascălilor în societate. Nu poţi să ai un corp profesoral performant dacă nu ai o remuneraţie corespunzătoare. Nu poţi să aştepţi de la un profesor din mediul preuniversitar să fie foarte performant fără să fie remunerat decent. Dar acestea sunt lucruri cunoscute deja de toată lumea. Trebuie să conştientizăm faptul că a construi un sistem de educaţie performant reprezintă un lucru extrem de scump, însă este o investiție în viitor, fără de care o națiune nu poate progresa și performa.

Dacă vrem să avem o educaţie performantă, trebuie să recunoaştem că am greşit şi să începem să reconstruim întreg sistemul. Ca Președinte al României, îmi propun să organizez o asemenea dezbatere națională. Dacă reuşim să fundamentăm o analiză serioasă şi dacă ne vom propune ținte clare, atunci vom putea să schimbăm sistemul suficient de mult. Însă, din experiența mea, doresc să evidențiez un aspect: schimbările în sistemul de educație nu se pot măsura în luni sau în ani. Dacă reușim să-l așezăm pe baze funcționale, efectul se va vedea peste câteva generații. Dacă vom obţine rezultate foarte bune, în 20 de ani, ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT poate să se transforme dintr-o ţară importatoare de know-how şi de înaltă tehnologie, într-o ţară exportatoare, un veritabil hub regional de înaltă tehnologie.

În lumea modernă a globalizării, orice produs se poate cumpăra, dar educaţia nu. Educaţia se poate cumpăra pentru un individ sau pentru un grup de indivizi, dar nu se poate cumpăra pentru o națiune.

Resursa umană rămâne în continuare cheia reuşitei unei naţiuni. De aceea, este nevoie de acest efort, de a defini un sistem propriu și performant de educație.

…pentru România lucrului bine făcut

Klaus Iohannis Președinte

1 COMENTARIU

  1. CU TOTII LA VOT- REFORMA CLASEI POLITICE !
    NOI ii platim si NOI le dam puterea si EI isi bat joc de noi cu aroganta si nerusinare, incalcand legi peste legi. Politicienii oportuniști, profitori și corupți în buna parte își voteaza legi pentru hotie.
    10 DECEMBRIE 2013 – MARȚEA NEAGRĂ A DEMOCRATIEI ROMÂNEȘTI.
    25 de ani de politică disprețuitoare ajung pentru a învăța simțul cetățenesc necesar pentru a reforma clasa politica ?
    1-3-7-15-28 politicieni au fost condamnati penal: un prim ministru, 3 miliardari, 7 ministri, 15 presedinti de consilii judetene, 28 de parlamentari.
    54 DE POLITICIENI DE PRIM RANG AU FOST CONDAMNAȚI PENAL ÎN ULTIMII ANI ! POLITICIENII ROMÂNI SUNT RUȘINEA EUROPEI !
    Mult mai multi politicieni din ministere, consilii judetene si locale sunt in anchete de cercetare penala.
    40% din populatie traieste in conditii de risc de saracie.
    O mare parte a populatiei este disperată și scârbită de marasmul moral, economic, social, politic.
    Multi oameni sunt abrutizați de sărăcie si aflați la limita supraviețuirii sunt înșelați prin manipulări abjecte. Conducerile judetelor, oraselor si comunelor sunt organizate pe CLANURI DE INTERESE SI DE CORUPTIE.
    Guvernul conduce tara si tot el face si legile ? Parlamentarii sunt 588 ?
    De 25 de ani toleram hoti care au distrus economia si au jefuit tara aducand-o in marasm moral!
    Acestia sunt politicienii care ne conduc? Cei care fug cat pot de justitie si cei care fac legi pentru POHTA ce-au pohtit ?
    Ce valori morale au respectat si aparat politicienii ? Cum au promovat cei care ne conduc dezvoltarea virtutilor morale pentru fiecare cetatean?
    O CLASĂ POLITICĂ CORUPTĂ TREBUIE REFORMATĂ SI SCHIMBATĂ PRIN ORICE MIJLOACE DEMOCRATICE, PAȘNICE! DACĂ NU ACUM, CÂND ? DACĂ NU NOI, CINE ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.