Preşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss vrea să-şi înscrie numele în istoria Bihorului. El vrea să facă în trei ani de zile ceea ce nu au reuşit toţi politicienii bihoreni la un loc în 15: să construiască nu mai puţin de 2.000 de apartamente în Oradea şi să reabiliteze toate drumurile judeţene. Însă pentru toate astea el are nevoie de girul şi legitimarea forului legislativ judeţean.
Aleşii judeţeni sunt chemaţi să se pronunţe prin vot, fiind puşi în faţa unei decizii extrem de grele: fie îl fac mare pe iniţiatorul proiectelor, fie îl lasă fără jucării, cu toate riscurile politice ce derivă de aici. Pentru că dacă nu va reuşi să se ţină de cuvânt, Alexandru Kiss riscă să-şi frângă gâtul, cel puţin în plan politic.
Daniel Meze
Cătălin Manea
Înaintea confruntării cu aleşii judeţeni, preşedintele Kiss afişează o siguranţă debordantă. Nimeni şi nimic nu pare să-i stea în cale pentru a-şi realiza visul. A avut consultări cu grupurile de consilieri, însă a uitat un singur lucru: să le prezinte datele concrete ale proiectului său. Astfel că, la următoarea şedinţă, aleşii judeţeni se vor trezi cu un document „trântit” pe masă înainte de şedinţă şi pe care nu au apucat să-l citească, că despre studiu în profunzime e greu să vorbeşti. Tactica adoptată de Kiss este pe cât de veche, pe atât de sigură: îi pune pe consilieri în faţa faptului împlinit, iar aceştia nu vor mai avea altă variantă decât să voteze, forţaţi de situaţie, ce li s-a „servit”. În cazul unui vot negativ, mai marele Consiliului Judeţean se va putea acoperi şi va putea arunca responsabilitatea pe umerii consilierilor. Mai mult, Kiss merge şi pe un şantaj psihologic şi mizează pe importanţa acestor proiecte: pe câţi dintre aleşii judeţeni îi va lăsa oare mâna să voteze împotriva unor proiecte vitale pentru dezvoltarea judeţului?
Marea problemă a „cartierului Kiss” rămâne însă modalitatea cum se vor alege beneficiarii acestor apartamente. Preşedintele CJ, insistă că acestea nu vor fi locuinţe sociale, însă nici el nu mai ştie cui să lea dea. Gafa sa de a lansa un proiect fără a se şti exact cui i se adresează este una iremediabilă şi agită apele în Consiliul Judeţean, anunţând o şedinţă cu scântei.
Consilierii judeţeni vor criterii
Dincolo de obiecţiile privind costurile şi sursele de finanţare ale acestui proiect, indiferent de culoarea lor politică, bineînţelesc cu excepţia UDMR care susţine “orbeşte” proiectul liderului său, consilierii judeţeni insistă asupra necesităţii stabilirii unor criterii clare care să nu lase loc la echivoc.
„Există o necesitate de locuinţe, nu se pune problema din acest punct de vedere. Însă modalitatea propunerii nu are o suficientă bază reală. După părerea mea, finanţarea este problema cea mai importantă. Să vedem cum se va pune problema la şedinţa de consiliu, în ce formă se va prezenta proiectul. Trebuie să fie nişte criterii clare pe care să se acorde aceste apartamente, pentru a nu lăsa loc la suspiciuni şi interpretări de tot felul sau de a favoriza pe unul sau pe altul”, declară Ioan Seracin, reprezentantul PD.
Colegul său de partid, Ionel Avrigeanu, un mai vechi „prieten” a lui Kiss califică iniţiativa de-a dreptul nerealistă.
„ 2.000 de apartamente este un număr nerealist. Nu se pot construi atâtea locuinţe. Nici Ceauşescu nu a putut să construiască atâtea. Cred că preţul la care s-a vehiculat că se vor construi este şi el nerealist, şi cred că în final vor costa cu cel puţin 30% mai mult. Nu ştiu nimic despre criterii, nu s-a discutat sau dezbătut nimic pe această temă”.
Pe Kiss nu îl interesează problemele sociale
Reprezentanţii PSD, cândva aliaţi de nădejde ai UDMR au şi ei o poziţie critică. „Ce am auzit despre acest proiect este doar din presă. Trebuie să văd ce documente se vor prezenta. Nu am primit până acum nici un material. Este problema că unele firme sunt înscrise pentru aceste locuinţe, firme care să garanteze şi să ofere garanţii speciale. În acest caz, dacă firmele vor beneficia de locuinţe, nu contribium noi la crearea de inegalităţi sociale. Trebuie să beneficieze de aceste apartamente oameni care nu au apartamente, tinerii în special. Pe mine ca şi reprezentant al unui partid social-democrat mă interesează acest lucru, dar se pare că preşedintele Kiss a declarat că el este un om de afaceri şi nu îl interesează problemele sociale. Eu sunt pentru echitate socială”, susţine Floare Chipea.
Şi consilierul Ioan Mang, chiar dacă este om de afaceri, respinge abordarea mercantilistă a preşedintelui Kiss. „Este necesar ca în Oradea ca şi peste tot în ţară să se construiască locuinţe. Consider că pe un teren pus la dispoziţie de Consiliul Judeţean, locuinţele care se construiesc trebuie să fie acordate pe criterii bine stabilite, pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi tinerii. Criteriile trebuie să fie foarte clare, nu funcţionează sintagma: cine are bani să cumpere. Cine are bani să cumpere să facă acest lucru nu din locuinţe construite de Consiliul Judeţean pe terenul acordat de această instituţie”.
Nici consilierul PPRM, Felix Cozma nu este mulţumit de modul de lucru al preşedintelui Kiss. „Înainte de toate e problema materialelor pe care le primim doar cu câteva zile înainte sau chiar înainte de şedinţă. În chestiunea locuinţelor, nu am primit încă documentarea”. În ceea ce priveşte chestiunea de fond, Cozma este tranşant în ceea ce priveşte votul său. „Ideea este bună, însă aplicarea e proastă. Stabilirea unor criterii era absolut necesară. Trebuia să se spună de la început: le facem pentru tineri, le facem pentru cei cu venituri mici sau, dimpotrivă, le facem pentru cei care au bani să le plătească. În cazul în care nu se vor stabili clar criteriile, din partea mea va exista o reţinere în momentul votului”.
Consilierii liberali, la fel ca şi colegii lor din PD, PSD şi PRM acuză lipsa de comunicare a conducerii Consiliului Judeţean care nu le-a pus la dispoziţie o documentaţie minimală într-o problemă atât de importantă. „Nu am informaţii privind această problemă. Nu am primit materiale. Eu voi vota tot ce este în favoarea cetăţenilor, voi susţine proiectele care vor fi pentru binele comunitar. Cu privire la locuinţe ar trebui să existe criterii clare pe care să se atribuie. Trebuie să se acorde tinerilor care pleacă la muncă în Europa, pentru că trebuie să ţinem aceşti tineri acasă”, declară liberalul Traian Bulzan.
NU pentru „Taxa Kiss”
Dacă în cazul construcţiei de apartamente, în condiţiile în care va ţine cont de propunerile consilierilor judeţeni, Alexandru Kiss se va putea bucura de un vot favorabil, în ceea ce priveşte „cheta” publică iniţiată pentru reabilitarea drumurilor judeţene, aceasta este respinsă din start, fiind considerată o iniţiativă deplasată.
„Ideea cu taxa de 50.000 este deplasată. Se plătesc taxe şi impozite destule, cum să pui un pensionar să plătească o taxă de drumuri de care el nu se bucură. Va trebui o licitaţie internaţională prin care să se găsească un finanţator bun cu un preţ real de executare al proiectului”, afirmă Mircea Pop, consilier PNL.
Aleşii judeţeni cred că acest nou „bir” nu este oportun, iar dacă se va lua totuşi decizia de a se plăti, ea trebuie aplicată diferenţiat.
„Nu cred că va trece această hotărâre. Eu nu sunt de acord cu introducerea taxei de 50.000 de lei pentru populaţie. Sunt taxe destule pe mijloacele de transport, pe combustibili, nu cred că ne mai trebuie o taxă. Nu toţi locuitorii judeţului au maşini şi folosesc drumurile judeţene”, susţine Ionel Avrigeanu de la PD, fiind întărit şi de colegul său mai tânăr, Felix Cozma de la România Mare. „Nu mi se pare acceptabilă ideea de a mai lua bani de la bihoreni. Plătim şi aşa destul taxe şi impozite, plus rovigneta. Primăriile din judeţ nu vor fi de acord nici ele să ia credite şi sunt convins că nici nu ştium cum să acceseze astfel de finanţări. Mai mult decât atât, dacă se duce ideea până la capăt şi se va organiza un referendum, mă îndoiesc că locuitorii judeţului vor participa în număr mare”, conchide consilierul Cozma.
Poziţia grupului de consilieri UDMR a fost exprimată de mâna-dreaptă a preşedintelui Kiss, tânărul Szabo Odon.
„Eu cred că în şedinţa de Consiliu Judeţean va trebui să avem o discuţie vis a vis de aceste probleme. Avem două soluţii: să nu facem nimic şi să spunem că nu avem bani pentru aceste proiecte, sau să căutăm soluţii, printre care şi noi să contribuim la realizarea acestor proiecte. Ştim cu toţi că drumurile sunt proaste, iar dacă vrem să facem ceva va trebui ca şi alţii să ne sprijine. Dacă sunt peste 8.000 de cereri, asta înseamnă că este nevoie de aceste locuinţe. Eu personal voi susţine aceste proiecte fără rezerve”.