În județul Satu Mare se regăsesc o treime din apele termale din întreaga țară. Apa găsită aici are proprietăţi alcaline, sulfuroase sau bicarbonate, iar oamenii o consideră sănătate curată.
Aproximativ 20 de localităţi au resurse semnficative de ape termale şi minerale.
Pe acestea le regăsim în: Beltiug, Bixad, Carei, Satu Mare, Tăşnad, Vama, Acâş, Ady Endre, Certeze, Ghenci, Doba, Mădăras, Oraşu Nou, Tarna Mare, Valea Vinului, Valea Măriei, Foieni, Turţ şi Negreşti Oaş.
În ciuda proprietăţilor pe care apa le deţine, dar şi a bogăţiei care se găseşte în subteranul judeţului, autorităţile nu au investit suficient în exploatarea apelor, scrie adevarul.ro.
E nevoie de bugete foarte mari, spun acestea, iar momentan, în zona Ţării Oaşului spre exemplu, doar patru investitori privaţi au pariat pe potenţialul apei. ”Reabilitarea lor şi punerea lor în exploatare sub o formă sau cealaltă necesită bugete foarte mari. De aceea singura sursă a noastră de finanţare ar trebui să fie fondurile europene. În exerciţiul bugetar viitor se doreşte ca să se facă programe dedicate spre exploatarea apelor termale, minerale şi sulfuroase, inclusiv din zona noastră şi în sensul acesta deja ne-am pregătit autorităţile locale în asociaţie cu agenţii economici care într-un fel sau altul exploatează astfel de izvoare”, a declarat Aurelia Fedorca, primarul oraşului Negreşti Oaş, pentru „Adevărul“.
Citește continuarea AICI.