Spre finalul acestei săptămâni, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să radieze sancțiunea disciplinară primită de fostul judecător Sergiu Leon Rus. El a fost exclus din magistratură în 2019, după ce se bătuse cu colegii pe holurile și băile instanțelor clujene. Una dintre persoanele agresate, o judecătoare, era iubita lui din perioada respectivă. Potrivit legii, după ștergerea sancțiunii, un fost judecător se poate întoarce în funcție în urma unui examen.
În 2019, judecătorul clujean Sergiu Leon Rus a pierdut definitiv procesul la Înalta Curte de Casație și Justiție și a fost exclus din magistratură pentru ”comportament nedemn”. Săptămâna aceasta, după 5 ani, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să radieze sancțiunea.
”Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a constat intervenită radierea de drept a sancțiunii disciplinare aplicate domnului Sergiu Leon Rus, fost judecător al curții de Apel Cluj, prin hotărârile 11j/9.5.2018 a Secției pentru judecători în materie disciplinară, definitivă prin decizia 26 din 4 februarie 2019 a Înaltei curți de Casație și Justiție-Completul 5 judecători (unanimitate)”, arată hotărârea CSM. Decizia a venit în urma unei cereri făcute de fostul judecător.
Inițial, potrivit Legii care reglementează statutul judecătorilor sancțiunile disciplinare ale magistraților nu puteau fi radiate, însă legea a fost schimbată prin introducerea unui termen de 5 ani.
”(…)după art. 101 se va introduce un nou articol, articolul 101 indice 1, cu următorul cuprins: „(1) Sancțiunea disciplinară se radiază dacă în termen de 5 ani de la aplicarea acesteia judecătorul sau procurorul sancționat nu a săvârșit o nouă abatere disciplinară. (2) Radierea sancțiunii disciplinare se dispune de secțiile Consiliului Superior al Magistraturii, în condițiile legii sale organice”, se arată în draftul prin care a fost modificată Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.
Fostul judecător face parte dintr-un lot de magistrați clujeni care au dat Ministerul Justiției în judecată pentru obținerea unor drepturi salariale.
Printr-o sentință judecătorească, Ministerul Justiţiei, Curtea de Apel Cluj, Tribunalul Cluj şi Ministerul Finanţelor Publice la plata ”către reclamanţi şi intervenienţi în interes propriu a unei despăgubiri egale cu diferenţele de drepturi salariale dintre indemnizaţiile procurorilor de la DNA şi DIICOT şi drepturile salariale încasate începând cu data de 01.04.2006 şi pentru viitor până la încetarea stării de discriminare , sume actualizate cu indicele de inflaţie de la data scadenţei şi până la data plăţii efective , şi a obligat pârâţii Curtea de Apel Cluj ,Ministerul Justiţiei şi Tribunalul Cluj să înscrie în carnetele de muncă la reclamanţilor menţiunile corespunzătoare acordării drepturilor salariale respective.”
Cu alte cuvinte, în 2022, când Rus era dat afară din funcție, în cartea lui de muncă s-au operat majorări salariale care se vor reflecta în pensia pe care se pregătește să o primească.
Acum, Sergiu Leon Rus postează știri într-un ziar pe online pe care îl administrează, are un blog și, probabil, se pregătește să participe la examenul pentru reîncadrarea în magistratură pentru a putea beneficia de o pensie specială plină. Am încerca să îl contactăm pentru a obține un punct de vedere, dar nu a răspuns.
Judecătorul Sergiu Leon Rus exclus din magistratură pentru ”comportament nedemn”
În februarie 2018, Sergiu Leon Rus a dat în judecată CSM pentru anularea sancțiunii. În octombrie 2018, Curtea de Apel București a suspendat judecata cauzei pentru lipsa părților.
În anul 2008, Sergiu Leon Rus a mai fost exclus din magistratură, în urma unui incident. Membrii CSM i-au reproșat acestuia comportarea nedemnă în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Potrivit presei locale, decizia de excludere a magistratului de la finele anului 2008 a avut loc ca urmare a unei altercații verbale dintre cei doi judecători ce a avut loc în iunie 2007 în fața unui jandarm care asigura paza Curții de Apel Cluj.
În schimb, presa națională scria la acea vreme că între cei doi judecători a avut loc și o altercație fizică, nu numai verbală. Spre exemplu, Jurnalul Național scria că cearta a izbucnit pentru că Sergiu Leon Rus dorea împăcare, iar Anca Pop nu mai voia, iar femeia îl amenința cu sprayul paralizant.
”Bărbatul a chemat jandarmul care iniţial a reuşit să tempereze cearta, dar… s-a ajuns la îmbrânceli. Aşa că judecătoarea a scos până la urmă sprayul paralizant ca să se apere. După ce a primit ”parfumul” drept în faţă, judecătorul a trecut la pumni. Cu greu a putut fi oprit.
CSM a sancţionat-o disciplinar şi pe femeie, diminuându-i salariul brut cu 15%, timp de trei luni”, scria Jurnalul Național.
”Potrivit colegilor lor de serviciu, cei doi au avut o altercație fizică chiar pe holul instanței la care lucrează. „S-au bătut chiar în fața toaletei. Știu că motivele altercației au fost unele de natură personală. Cei doi erau foarte apropiați, apoi s-au certat”, spunea la acea vreme unul dintre colegii lor”, scria România Liberă în decembrie 2008.
Sergiu Leon Rus a câștigat procesul contra Consiliului Superior al Magistraturii, iar în anul 2012, acesta a fost repus în funcția de judecător la Curtea de Apel Cluj și urma să primească înapoi salariile cuvenite pentru perioada în care a fost suspendat, adică circa 250.000 lei.
”Domnul judecător Sergiu Rus a fost reîncadrat la Curtea de Apel Cluj, după ce a câștigat procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție, începând cu data de 2 mai (n.r. 2012). Dânsul a atacat la Înalta Curte decizia de excludere din corpul judecătoresc”, a declarat Claudia Ilieș, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Cluj de la acea vreme.
Ce alți magistrați clujeni au mai fost excluși din magistratură
Judecătorul clujean Gabriel Năsui, după ce a judecat procesul unui prieten şi i-a dat câştig de cauză a fost exclus din magistratură de către Consiliul Superior al Magistraturii. Judecătorul Năsui a contestat soluţia CSM la Înalta Curte de Casaţie şi justiţie, iar instanţa superioară a transformat excluderea lui Năsui într-o mutare disciplinară la Alba Iulia pentru 6 luni. după acest termen. Ulterior, după ce a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru corupție, Năsui a plecat din magistratură, dar, în momentul de față, este angajat pe un post public de conducere.
Fostului preşedinte al judecătoriei Turda, Ovidiu Tocan, a fost dat afară din magistratură în 2012. În 14 procese pe care le-a judecat nu s-a recuzat, chiar dacă în cadrul cauzelor avocatul uneia dintre părţi era mama lui, Eugenia Tocan. Mai mult, magistratul Tocan era iubitul unei avocate din Turda, căreia îi judeca procesele. Şi acest magistrat a contestat excluderea din magistratură la Înalta Curte, iar excluderea a fost transformată într-o mutare disciplinară la Cluj Napoca.
Judecătorul Cristi Danileț a fost exclus de trei ori din magistratură pentru că a postat pe rețelele de socializare ipostaze din viața privată. A contestat sancțiunile în instanță și a câștigat procesele. De curând el a ieșit în pensie.