Home Investigații Judecătorii de la Cluj au decis: Monica Pop rămâne arhitect-șef al municipiului...

Judecătorii de la Cluj au decis: Monica Pop rămâne arhitect-șef al municipiului Bistrița

Monica Pop, arhitectul șef al municipiului și-a câștigat în instanță dreptul de a rămâne pe acest post, după ce anul trecut primarul Ioan Turc a dat o dispoziție prin care aceasta își pierdea job-ul. Judecătorii Curții de Apel Cluj au menținut hotărârea dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud în februarie și au anulat dispoziția dată de Ioan Turc. Primarul trebuie să îi plătească Monicăi Pop și cheltuieli de judecată de 3.500 de lei.

Săptămâna trecută, Monica Pop, arhitectul șef al municipiului a câștigat procesul în care se judeca cu primarul Ioan Turc. Aceasta a cerut în instanță anularea dispoziției date de primarul Ioan Turc, prin care edilul o lăsa fără job.

Dispoziția atacată de Monica Pop a fost dată de Turc anul trecut în 24 august. În  22 octombrie, arhitectul șef al municipiului ataca dispoziția, la Tribunalul Bistrița-Năsăud și le cerea judecătorilor să o anuleze.

Fără prea multe discuții, în martie anul următor, Tribunalul Bistrița-Năsăud vine cu sentința în acest caz și îi dă dreptate Monicăi Pop, care revine pe postul său:

„Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta PM în contradictoriu cu pârâtul P.M. BISTRIŢA şi, în consecinţă: Dispune anularea Dispoziţiei nr. 277/24.08.2021 „privind eliberarea doamnei PM din funcţia publică specifică de conducere de Arhitect şef, clasa I, grad II în cadrul aparatului de specialitate al P.M.Bistriţa, în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 79/2021 pentru modificarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului”, emisă de Primarul municipiului Bistriţa”, se arată în sentința dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud, în martie.

Lupta s-a mutat la Curtea de Apel Cluj

Primarul Ioan Turc nu s-a lăsat și a contestat decizia pronunțată de judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Astfel, bătălia s-a mutat la Curtea de Apel Cluj, care a venit cu o sentință chiar săptămâna trecută.

„Respinge recursul declarat de P mun. B împotriva sentinţei civile nr. 62 din 18.03.2022 pronunţată în dosarul nr. 2204/112/2021 al Tribunalului Bistriţa-Năsăud pe care o menţine în întregime. Obligă recurentul să plătească intimatei PM suma de 3.500 lei, cheltuieli de judecată în recurs. Decizia este definitivă şi executorie”, se arată în sentința dată de Curtea de Apel Cluj.

Practic, judecătorii clujeni mențin decizia dată în primăvară de Tribunalul Bistrița-Năsăud și-l mai obligă și pe Ioan Turc să-i plătească cheltuieli de judecată în valoare de 3.500 de lei.

La proces, Monica Pop a susținut că a obținut postul în urma unui concurs organizat la nivel național, pe baza criteriilor existente la acea dată. Acestea nu îi cereau masterate și specializări în plus.

Cu toate acestea, arhitectul-șef al municipiului a susținut că și-a completat studiile și a făcut alte specializări din domeniul urbanismului. Ordonanța pe care a mizat Ioan Turc când a dat dispoziția care a lăsat-o pe Monica Pop fără job nu menționează și ce se întâmplă cu cei care se află deja pe post, în urma unui concurs susținut înainte de aceste prevederi legale.

„Nu se poate susține că sunt aplicabile reclamantei aceste norme prin care s-a făcut o schimbare de acum pentru viitor – pentru noile posturi de angajare. Este inadmisibilă, nelegală eliberarea din funcție a funcționarului public, opinându-se că aceasta nu îndeplinește condițiile unei noi legi, care nu prevede exact, în mod clar, imperativ, că cel în funcție va fi înlăturat, mutat pe alt post. Susține că noile modificări, art. 36/1, se aplică de acum înainte, pentru noile posturi care vor fi scoase la concurs, urmând ca vechile reglementări să rămână în vigoare pentru cei care au promovat acest concurs”, a susținut avocata Monicăi Pop, la proces.

Primăria Bistrița a funcționat cu doi arhitecți

Mișcarea lui Ioan Turc a dus la o situație cel puțin ciudată în Primăria Bistrița. Odată retrogradată, funcția de arhitect șef a fost ocupată de Diana Sălăgean, transferată de la Consiliul Județean.

Monica Pop a rămas în instituție, însă pe o poziție inferioară. Odată ce instanța a hotărât că aceasta se poate întoarce la job-ul pe care îl ocupase prin concurs, Primăria Bistrița s-a trezit practic cu doi arhitecți șefi: Diana Sălăgean, venită de la Consiliul Județean și Monica Pop, care-și recuperase postul.

Diana Sălăgean, care a rămas în locul Monicăi Pop ar fi stagiară și n-ar fi avut ștampilă de arhitect. Cu ștampila venea, pare-se, Cristina Bungărdean, care are diplomă aferentă și conduce Serviciul de Urbanism.

Gurile rele spun că în spatele mișcării lui Ioan Turc s-ar afla secretarul municipiului Floare Gaftone, care nu se mai află în relații bune cu Monica Pop de ani de zile. Relațiile s-ar fi stricat mai tare odată cu începerea cercetării penale care vizează întreg Serviciul de Urbanism.

Anul trecut în luna mai, procurorii și polițiștii luau la puricat birourile Serviciului de Urbanism din Primăria Bistrița, dar și locuințele mai multor funcționari publici. Infracțiunile cercetate de procurori sunt constituire de grup infracțional, abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, influențarea declarațiilor.

Faptele ar fi fost comise din 2006 până în prezent. În urma perchezițiilor, anchetatorii au ridicat 42.320 de euro și 24.550 de lei. Vizați de anchetă sunt Flore Gaftone –secretarul municipiului, Monica Pop – arhitectul șef, Sabina Malaicu Pop și Monica Szucs – consilieri superiori în cadrul Serviciului de Urbanism. De asemenea, vizați sunt și Dumitru Cincea – directorul executiv al Direcției Juridice și arhitectul Ștefan Tamaș, fost șef al Serviciului Urbanism.

Anchetatorii, pe urmele jongleriei cu PUG-urile

Anchetatorii iau în calcul existența a două Planuri Urbanistice Generale, unui oficial și altul la care se apela, în funcție de interese. Se pare că unul dintre PUG-uri era mai permisiv, în timp ce celălalt venea cu condiții mai drastice pentru dezvoltatorii imobiliari care voiau să construiască în municipiu.

Invocând PUG-ul care nu era în vigoare și nu era legal, funcționarii din Primăria Bistrița ar fi cauzat importante prejudicii atât constructorilor, cât și instituției în care lucrau. Jongleria cu PUG-ul după bunul plac le-a adus funcționarilor și acuzația de „fals intelectual” și „fals în înscrisuri oficiale”.

Mai mult, existența a unui PUG la Arhivă care n-are nicio treabă cu variantă votată de consilierii locali, a fost practic confirmată chiar și de raportul de audit intern făcut pe această temă.

„Datorită faptului că pe perioada elaborării PUG-ului au existat mai multe variante de lucru intermediare prezentat și analizate la Primăria Bistrița în diferite comisii există riscul ca documentația pe suport de hârtie, predată și aflată la Arhivă să fie o variantă de lucru premergătoare variantei finale a PUG”, se arată în raportul de audit.

Andreea Moldovan

3 COMMENTS

  1. Doar nu credeti ca motivarea deciziei de suspendare din functie a dnei harhitect nu s-a facut in asa fel incat sa poata fi contestata si recastigat cu usurinta postul de sef al doamnei. Culmea, uneia care este urmarita penal, don doctor filozof pres Turc nu-si motiveaza decizia pe aceest aspect, reglementat in clar de legea pr.Statutul functionarilor publici, ci ii ofera chiar el ajutorul de a-si pastra functia ! Asa isi pot pune la punct si hartiile din matrapazlacurile facute de gasca de la urbanism.
    Este de noaptea mintii ce se intampla ! O cardasie si un asemenea consens pentru a proteja „elitele” functionaresti cu orice pret, mai rar.
    Ce oameni mici ne conduc, … avertizori de integritate!
    Slava cui vreti voi! Eu zic slava asfatului care se toarna pe strazi si celui cu care se acopera mizeria din primarie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version