Tânărul din Bistrița Bârgului, Marcus Teodor Ștef, acuzat de trafic de droguri și condamnat în vara acestui an de Tribunalul Bistrița-Năsăud la 3 ani și 11 luni de închisoare cu executare, nu a reușit să scape de pedeapsă în urma apelului formulat la Curtea de Apel Cluj. Între timp, Ștef a fost încarcerat, însă nu va rămâne foarte mult după gratii, fiindcă acesta a executat deja circa un an și 5 luni din pedeapsă, după ce a fost arestat preventiv și mai apoi la domiciliu.

Anul trecut, Marcus Teodor Ștef a fost acuzat de comiterea infracțiunilor de: trafic de droguri de risc și de mare risc (77 acte materiale), efectuarea fără autorizație a oricăror operațiuni cu substanțe susceptibile a produce efecte psihoactive, (60 acte materiale) şi deținere de droguri de risc și de mare risc, pentru consum propriu, (33 acte materiale).

“În perioada cuprinsă între primăvara anului 2020 – 12.05.2022, a dat pentru consum și a vândut substanțe psihoactive unor prieteni și consumatori și a deținut în scop de revânzare substanțe psihoactive, printr-un număr de 60 de operațiuni, în baza aceleiași rezoluții infracționale, apoi, în 77 de rânduri, în perioada cuprinsă între primăvara anului 2020 – 12.05.2022, a oferit, a dat pentru consum, a vândut și a deținut în scop de vânzare cannabis și metamfetamină, inclusiv unor minori, şi în baza aceleiași rezoluții infracționale, în 33 de ocazii, în perioada mai 2021 – 12.05.2022 a avut asupra sa pentru consum metamfetamină și cannabis pentru consum propriu”, a reținut instanța din rechizitoriul procurorilor.

În fața instanței, Ștef a recunoscut comiterea infracţiunilor și a și dat informații procurorilor care au dus la constituirea unui alt dosar penal pe trafic de droguri,  astfel că a solicitat aplicarea unor pedepse reduse cu o treime, sperând ca pedeapsa să fie una cu suspendare. Însă, faptul că a vândut droguri unor persoane minore, nu a fost trecut cu vederea de către judecătorii bistrițeni, astfel că pedeapsa a fost una cu executare.

Nemulțumit de sentință, tânărul bârgăuan a atacat sentința tribunalului la Curtea de Apel Cluj.

A sperat la o pedeapsă cu suspendare

În fața judecătorilor clujeni, Ștef, prin avocatul său, a solicitat desfiinţarea sentinţei atacate, rejudecarea faptelor prin reindividualizarea pedepsei şi diminuarea cuantumului acesteia pentru fiecare faptă în parte şi modificarea regimului de executare în sensul aplicării unei pedepse cu suspendarea executării acesteia sub supraveghere. Astfel, apărătorul său a arătat în instanță faptul că, clientul său este autorul te unor fapte la regimul drogurilor comise într-o modalitate specifica fără vreun element care prin natura lui să sporească periculozitatea, în condițiile în care nu au existat acte de violență fizică, nu a utilizat arme sau obiecte periculoase și nu a angrenat alte persoane în calitate de complici sau coautori. Mai mult, și-a recunoscut faptele, iar în timpul anchetei a colaborat cu organele de cercetare penală, nu şi-a exercitat cu rea-credinţă drepturile procesuale, nu a formulat cereri cu caracter vexator, şi încă de la primul termen de judecată, a optat pentru procedura simplificată. În plus, el s-a prezentat fără amânări şi întârzieri la toate şedinţele programate de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud, şi a manifestat o atitudine pozitivă pe parcursul consilierii, precum şi receptivitate faţă de temele abordate.

CA Cluj: Un tratament sancţionator excesiv de blând nu ar face decât să încurajeze o astfel de conduită deviantă

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au considerat însă că instanța de fond a reținut o starea de fapt corectă, dovedită temeinic întreg probatoriul administrat, astfel că nu există motive de reformare a sentinţei penale apelate. Ca și la Bistrița, în balanță a atârnat greu faptul că a vândut substanțe interzise unor minori, dar și faptul că anterior a fost condamnat cu suspendare pentru conducere sub influența drogurilor.

“În consecință, Curtea va reține la rândul său că în baza aceleiași rezoluții infracționale, în perioada cuprinsă între primăvara anului 2020 – 12.05.2022, inculpatul Ștef Marcu Teodor a dat pentru consum și a vândut substanțe psihoactive unor prieteni și consumatori și a deținut în scop de revânzare substanțe psihoactive, printr-un număr de 60 de operațiuni, fapte ce realizează condițiile de tipicitate ale infracțiunii de efectuarea fără drept a oricăror operațiuni cu substanțe psihoactive, prev. de art. 16 alin.1 din Legea 194/2011, cu aplicarea art. 35 alin.1 C.pen. (60 acte materiale).

În baza aceleiași rezoluții infracționale, în 77 de rânduri, în perioada cuprinsă între primăvara anului 2020 – 12.05.2022, inculpatul Ștef Marcu Teodor a oferit, a dat pentru consum, a vândut și a deținut în scop de vânzare cannabis și metamfetamină, inclusiv unor minori, fapte ce realizează condițiile de tipicitate ale infracțiunii de trafic de droguri de risc și de mare risc, prev. de art. 2 alin.1 și 2 din Legea 143/2000, cu aplicarea art. 35 alin.1 C.pen. (77 de acte materiale), cu aplicarea art. 13 alin.1, lit. c din Legea 143/2000. În baza aceleiași rezoluții infracționale, în 33 de ocazii, în perioada mai 2021 – 12.05.2022 inculpatul Ștef Marcu Teodor a avut asupra sa metamfetamină și cannabis pentru consum propriu, fapte ce realizează condițiile de tipicitate ale infracțiunii de deținere de droguri de risc și de mare risc, pentru consum propriu, prev. de art. 4 alin.1 și 2 din Legea 143/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (33 de acte materiale).

Tratamentul sancţionator aplicat inculpatului poate fi considerat chiar prea blând în raport de amploarea activităţii infracţionale şi de gravitatea faptelor, prima instanţă acordând o semnificativă relevanță circumstanțelor favorabile inculpatului, respectiv conduita sinceră manifestată pe parcursul procesului penal dar şi colaborarea cu organele judiciară. A fost în acelaşi timp avută în vedere participarea sa la şedinţele de consiliere psihologică. Aceste aspecte, fără îndoială favorabile inculpatului, nu pot însă atrage diminuarea pedepselor aplicate, datorită dimensiunii activităţii infracţionale.

Numărul semnificativ al actelor materiale, atragerea a numeroase persoane, între care şi minori, în sfera adicţiei de substanţe interzise, dezinvoltura cu care desfăşurat activităţile interzise, care au continuat şi după depistarea infracţiunii care a făcut obiectul sentinţei penale nr. 1281/2022 a Judecătoriei Bistrița (care a avut ca şi obiect tot o faptă care a implicat consumul de stupefiante) sunt argumente suficiente pentru menţinerea soluţiei primei instanţe. Chiar dacă există semne că inculpatul a făcut paşi importanţi spre schimbarea sa, nu trebuie omis faptul că o importantă funcţie a pedepsei penale este şi exemplaritatea. Or, un tratament sancţionator excesiv de blând pentru o persoană cunoscută în mediul consumatorilor de droguri nu ar face decât să încurajeze o astfel de conduită deviantă.

În mod judicios au fost aplicate inculpatului şi pedepse complementare şi accesorii, alăturat pedepsei principale de 3 ani închisoare, fiind impusă de norma de incriminare. Individualizarea acestora a fost de asemenea judicioasă atât din punctul de vedere a naturii acestora cât şi a duratei, vizând, pe de o parte, împiedicarea inculpatului de a vota şi de a exercita o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, iar pe de altă parte prevenirea comiterii de noi infracţiuni similare în dauna persoanelor care au achiziţionat stupefiante de la inculpat.

În mod corect prima instanţă a constatat că cele trei infracţiuni deduse judecăţii sunt concurente, atât între ele cât şi cu cea care a făcut obiectul sentinţei penale nr. 1281/2022 a Judecătoriei Bistrița, procedând la contopirea pedepselor, şi obţinând astfel pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 11 luni închisoare, cu executare în regim de detenţie (care este şi singura modalitate de individualizare a executării pedepsei în raport de durata pedepsei)”, se arată în motivarea Curții de Apel Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.