Grigore Rus, președintele Asociației Crescătorilor de Taurine din Bistrița-Bârgăului, condamnat de Tribunalul Bistrița-Năsăud la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, nu a găsit îndurare la Curtea de Apel Cluj, unde spera să scape de pedeapsă. În urmă cu ceva ani buni, acesta a emis facturi pentru o firmă de produse lactate din Dorna Candreni, în baza cărora a dedus TVA, deși asociația nu era plătitoare de TVA. Inițial, bărbatul a fost cercetat pentru înșelăciune, după ce firma suceveană a depus o plângere penală în acest sens la parchet. Acuzațiile de înșelăciune au fost clasate, însă după extinderea cercetărilor, procurorii l-au acuzat de evaziune fiscală. Sentința pronunțată de Curtea de Apel Cluj este definitivă.
Pe data de 13 ianuarie, Curtea de Apel Cluj i-a respins apelul depus de Grigore Rus împotriva sentinței pronunțată de Tribunalul Bistrița-Năsăud prin care a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, precum și la plata a 41.152 lei despăgubiri civile către ANAF, sumă la care se adaugă dobânzi și penalități până la plata integrală a debitului.
Lăcomia se plătește scump
Problemele bârgăuanului au apărut după ce, în 2014, o firmă din Suceava căreia îi livra lapte în numele Asociației Crescătorilor de Taurine din Bistrița-Năsăud, a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița o plângere penală. Reprezentanții respectivei firme au solicitat efectuarea de cercetări penale sub aspectul comiterii infracțiunii de înșelăciune de către Grigore Rus, după ce au descoperit că, timp de mai bine de 3 ani, între 2009 – 2012, Rus a emis în numele asociației, facturi fiscale care conțineau TVA, deși ACT Bistrița-Bârgăului nu era plătitoare de TVA.
“Până în luna aprilie a anului 2009 facturile erau emise fără a cuprinde și TVA, Asociația Crescătorilor de Taurine din Bistrița-Bârgăului nefiind plătitoare de TVA. Ulterior, începând cu luna mai a anului 2009 și până în luna iulie a anului 2012, toate facturile emise de către furnizorul Asociația Crescătorilor de Taurine din Bistrița-Bârgăului au fost întocmite cu TVA deși asociația nu era înregistrată în scopuri de TVA întrucât începând cu 01.11.2010 i-a fost anulată înregistrarea în scopuri de TVA. Acestea au fost achitate integral de către SC XX (cu TVA), necunoscându-se că nu sunt întocmite în mod corect și nefiind anunțați de către furnizor despre acest fapt. Pentru facturile achitate în perioada noiembrie 2010 – iulie 2012, SC XX a dedus TVA în valoare de 131.869,69 lei, iar urmare a unei inspecții fiscale efectuată de către organele de control din cadrul A.N.A.F., acestea au considerat că furnizorul Asociația Crescătorilor de Taurine din Bistrița-Bârgăului nefiind plătitor de TVA, aceasta nu poate fi deductibilă fiscal, solicitându-se restituirea TVA ce a fost dedusă pentru aceste facturi, inclusiv dobânzi (43.714,24 lei) și penalități de întârziere (30.224,63 lei). Pentru aceste motive, SC XX a considerat că a fost indusă în eroare de către furnizorul Asociația Crescătorilor de Taurine din Bistrița-Bârgăului cu privire la calitatea de plătitor de TVA prin emiterea facturilor din perioada noiembrie 2010 – iulie 2012 cu TVA.
Prin ordonanța din 23.05.2017 s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la comiterea infracțiunii de evaziune fiscală prev. de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005, iar prin ordonanța din 31.05.2017 s-a dispus declinarea competenței de soluționare a cauzei privind infracțiunile de înșelăciune și evaziune fiscală în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, fiind constituit astfel dos. nr. 129/P/2017”, se arăta în motivarea sentinței pronunțată de Tribunalul Bistrița-Năsăud
S-a ales cu plângere și de la Fisc
În mai 2017, Fiscul a depus la rândul său o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, prin care s-a solicitat efectuarea de cercetări pentru evaziune fiscală, comisă în cadrul Asociației Crescătorilor de Taurine Bistrița Bârgăului, reprezentată de către Grigore Rus, în calitate de președinte.
Reprezentanții Fiscului au descoperit în urma unei inspecții de profil că ACT Bistrița Bârgăului nu a organizat evidența financiară a asociației, nu a depus la organul fiscal teritorial declarațiile privind taxa pe valoare adăugată și nu a întocmit și depus la organul fiscal teritorial situațiile financiare anuale.
“Cu ocazia unui control anterior, prin Dispoziția de măsuri nr. 167/05.12.2013, s-a lăsat în mod expres asociației, măsura organizării contabilității financiare precum și întocmirea și depunerea situațiilor financiare anuale pentru perioada 2009 – 2012. Dispoziția de măsuri a fost comunicată numitului Rus Grigore care a luat la cunoștință de aceasta, dar nu a dus-o la îndeplinire”, se arată în documentul instanței.
Astfel, în 2017, procurorii ai clasat cauza cu privire la înșelăciune și a disjuns cauza cu privire la evaziunea fiscală, iar procurorii l-au trimis în final în judecată de Grigore Rus.
“(…), reprezentantul Asociației Crescătorilor de Taurine Bistrița-Bârgăului avea obligația de a organiza și de a conduce contabilitatea financiară în partidă dublă, de a evidenția operațiunile economice desfășurate de către asociație, de a întocmi balanța de verificare, situațiile financiare și de a întocmi registrele de contabilitate obligatorii (Registrul-jurnal, Registrul-inventar și Cartea mare). De asemenea în perioada în care asociația era înregistrată în scop de TVA conform art.153 din Legea nr. 571/2003 avea obligația depunerii la organul fiscal competent a decontului de TVA și a declarației informative 394, precum și obligația plății TVA către bugetul de stat.
Asociația Crescătorilor de Taurine Bistrița Bârgăului nu a condus evidențele contabile și nu a depus declarațiile către organul fiscal competent, aspect ce reiese din constatările organelor fiscale, constatări consemnate în Procesul-verbal nr.160/28.04.2017, precum și din declarațiile date de președintele asociației, Rus Grigore”, au mai arătat procurorii.
Potrivit anchetatorilor, singurele documente întocmite de către reprezentantul Asociației Crescătorilor de Taurine Bistrița-Bârgăului cu ocazia efectuării operațiunilor economice au fost 68 facturi emise către firma suceveană și i o factură emisă către el însuși, în 2016, când a achiziționat un autovehicul ce a aparținut asociației.
Atât în fața anchetatorilor, cât și a instanței, Grigore Rus a recunoscut faptele, dar nu și gradul de vinovăție, el arătând că asociația nu avea obligația de a avea o evidență contabilă, deși raportul întocmit de specialiștii din cadrul Parchetului îl contraziceau. Totodată, el a arătat că, sumele înscrise la rubrica TVA din facturi nu au reprezentat în fapt TVA, ci sume aferente colectării laptelui și transportului acestuia despre care susține că era necesar să fie evidențiate separat, niște angajate fiind cele care îi dictau sumele respectiv pentru a le consemna în facturi.
Aceste aspecte au fost însă infirmate de către reprezentanții companiei din Suceava, care au arătat că firma plătea către asociație doar prețul laptelui livrat, nu și cheltuielile ocazionate de livrarea laptelui care erau în sarcina asociației, nefiind incluse în facturile emise. Totodată, respectivii martori au precizat că nu i s-a dictat niciodată telefonic lui Rus ce anume să consemneze în facturi, discutându-se doar despre cantitățile de lapte ce trebuiau facturate, procentul de grăsime al acestuia pentru recalculare și preț.
A rămas cu condamnarea
În final, Grigore Rus a fost condamnat de judecătorii bistrițeni la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Totodată, acestuia îi este interzis să mai desfășoare activitatea de președinte asociații pe durata executării pedepsei principale, și trebui să plătească în solidar cu asociația prejudiciul cauzat statului – cei 41.125 lei – precum și penalitățile aferente acestei sume.
Sentința a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel Cluj, unde magistrații nu i-au dat dreptate, astfel că decizia judecătorilor bistrițeni a devenit definitivă.