O timişoreancă, originară din judeţul Bistriţa-Năsăud, Elena Bungărdean (foto) a depus anul trecut plângere penală împotriva magistratului Voichiţa Vrânceanu de la Judecătoria Bistriţa. Elena Bungărdean este nemulţumită de modul în care judecătoarea a soluţionat un dosar civil şi susţine că sentinţa a fost pronunţată fără să ţină cont de probele depuse. În 2009, Elena Bungărdean a sesizat şi Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la judecătoarea Vrânceanu, care s-a grăbit la acea vreme să se pensioneze, scăpând astfel cu faţa curată. Vrânceanu a revenit în magistratură un an mai târziu.
Elena Bungărdean, originară din comuna Dumitriţa dar stabilită în prezent în Timişoara, se judecă de câţiva ani de zile cu nişte rude pentru o moştenire.
Mai concret, Elena Bungărdean în calitate de moştenitoare tatălui ei, Bungărdean Toader, decedat 2001, a depus o cerere de retrocedare teren forestier, la Primăria comunei Dumitriţa, aceeaşi acţiune fiind întreprinsă şi de mama sa, Mărioara Bungărdean. Ambele cereri au urmat cursul firesc şi la sfârşit de februarie 2008 celor două li s-a comunicat că cererile au fost validate prin hotărâre emisă de prefect. Însă sora Elenei Bungărdean, precum şi fiica acesteia – Graur Sultănica şi Bolog Sultănica – au fost cu câţiva paşi în urmă, astfel că s-au trezit fără nicio palmă de pământ din averea bătrânului Bungărdean.
„Nemulţumite, au încercat sa obţină completarea actelor primare ale primăriei şi au fost refuzate. Apoi după o strategie foarte bine pusă la punct cer Judecătoriei Bistriţa prin acţiunea din dosarul nr. 2164/190/2008, modificarea actelor – anexă copia acţiunii. Au prezentat o stare defapt mincinoasă cum că au dat mandat verbal lui Bungărdean Mărioara să le ceară şi drepturile lor, că aceasta le-a cerut dar ca s-a produs o omisiune din partea primăriei . Din copia cererii făcută de Bungărdean Mărioara nu rezultă că a cerut decât pentru sine. Subsemnata titulară a unui drept stabilit prin Hotărârea Comisiei judeţene Bistriţa Năsăud dar şi Bungărdean Maria nu am fost chemate pârâte aşa cum era legal.
Graur Sultănica însoţită de av. Bujor Cătălin au transportat-o pe Bungărdean Mărioara la notarul public Groza unde aceasta a dat o declaraţie autentică în sensul că a avut mandat verbal de a cere drepturi pentru copii ei”, mărturiseşte Elena Bungărdean.
Potrivit femeii, un prim termen de judecată a fost fixat pe 14 aprilie 2008, la care Prefectura judeţului Bistriţa-Năsăud, în calitate de pârâtă, a depus întâmpinare în care a demonstrat Graur Sultănica şi Bolog Sultănica au recunoscut în acţiune că nu au cerut în nume personal drepturi, şi nici Bungărdean Mărioara nu a cerut prin cererea sa drepturi decât în nume propriu, şi că nu s-a produs nici o omisiune din partea Comisiei locale.
A început cu un judecător, dar a sfârşit cu altul
La acel prim termen, şedinţa a fost prezidată de judecătoarea Anca Petruţa Marica, care a amânat cauza pentru data de 19 mai 2008, deoarece s-a omis a fi citată Primăria comunei Dumitriţa. Elena Bungărdean spune că motivul pentru care primăria nu a fost citată la acel termen este necunoscut şi aşa a rămas oricât a sesizat să se verifice acest lucru. La cel de-al doilea termen din 19 mai 2008, Elena Bungărdean a avut o surpriză, fiindcă şedinţa a fost condusă nu de judecătoarea Marica, ci de Voichiţa Vrânceanu, care de altfel s-a şi pronunţat pe cauză, dând câştig adversarelor Elenei Bungărdean, prin admiterea plângerii formulate de acestea.
„A intrat în şedinţă judecătoarea Vrânceanu Voichiţa, care a rămas în pronunţare, asupra acţiunii, nu a verificat cum cere obligatoriu cadrul procesual al acţiunii, legala chemare a tuturor părţilor. A înlăturat apărarea Prefecturii judeţului Bistriţa, şi a amânat pronunţarea hotărârii. După două amânări de pronunţare, pe baza concluziile scrise depuse de Graur Sultănica şi Bolog Sultănica, în care din nou arată ca dintr-o eroare comisia locală a omis să le cuprindă şi pe ele, a admis acţiune şi faţă de un pârât Luca Gheorghe, nechemat în judecată, străin de cauza, fără interese în proces, necunoscut.
De atunci am uzat de toate căile ordinare şi extraordinare de atac împotriva sentinţei, toate au fost respinse pentru lipsa calităţii mele procesuale în prima instanţă. Toate deciziile au fost pronunţate de Tribunalul Bistriţa Năsăud de către completul compus din Năşcutiu Camelia, Iacob Corina,Ildiko Simionescu – deciziile civile nr. 3/R/15 ianuarie 2009, nr. 228/R/2009, sau nr. 80/R/2010 şi nr.79/R/18 martie 2010 de către completul Corina Iacob, Camelia Născuţiu şi Gabriela Cristina Frenţiu.
Judecătoarea Vrânceanu Voichiţa, nu era titulara completului de judecată, nu era repartizată cauza aleatoriu acesteiadar a judecat-o cu o grabă nejustificată fără nici o probă. În motivarea sentinţei fără probe arată că a omis Comisia locală”, spune Elena Bungărdean.
Reamintim că judecătoarea Corin Iacob este urmărită penal sub acuzaţia de luare de mită în dosarul în care este cercetat fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura, acesta fiind acuzat de procurorii DNA de trafic de influenţă şi luare de mită. Audiate de procurorii DNA au fost şi judecătoarele Camelia Năşcuţiu şi Ildiko Simionescu, în aceeaşi cauză penală. Faptul că a pierdut şi la tribunal, Elena Bungărdean o pune pe seama faptului că avocatul adversarelor ei – Cătălin Bujor – este soţul judecătoarei Lăcrimioara Tina Bujor (care culmea ar fi trebuit să judece cererea de revizuire în proces, aceasta însă s-a abţinut şi a fost înlocuită) şi oare cumva în culise ar fi avut loc anumite jocuri.
În prezent Elena Bungărdean se judecă într-un alt dosar – nr. 9004/190/2014 – unde cere obligarea Prefecturii să elibereze titlul de proprietate pe baza actelor primare emise legal de Comisia locală Dumitriţa.
În 2008 i-a făcut plângere la CSM. Judecătoarea s-a pensionat
Cu privire la judecătoarea Voichiţa Vrânceanu şi modul în care aceasta a judecat procesul din 2008, Elena Bungărdean spune că împotriva acesteia a făcut o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii. În urma sesizării, Vrânceanu se pensionează subit la cerere, în octombrie 2009, şi scapă astfel de o posibilă sancţiune a CSM. După ce s-au liniştit apele, după un an de stat în pensie, Voichiţa Vrânceanu solicită CSM să îi aprobe reintrarea în magistratură şi drept urmare în octombrie 2010 revine pe poziţii după ce preşedintele Traian Băsescu semnează decretul de reîncadrare. Potrivit zvonurilor, revenirea judecătoarei Vrânceanu s-ar fi datorat fondurilor financiare insuficiente, mai pe româneşte nu îi ajungea pensia de magistrat, ca să îşi plătească ratele unui credit bancar. Credit care de altfel figurează în declaraţia de avere a acesteia din 2009, în valoare de 50.000 de euro. În anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, judecătoarea Vrânceanu a încasat un salariu de 116.801 lei, adică în medie 9.700 lei lunar.
Însă din declaraţia de avere completată în 2011, după ce a revenit din pensie, reiese că în anul anterior, Voichiţa Vrânceanu încasase 49.600 lei din pensie, plus încă 40.663 lei îndemnizaţie şi drepturi salariale.
Până să revină în magistratură, Voichiţa Vrânceanu a încercat să intre şi în avocatură, conform unui extras-proces verbal dintr-o şedinţă a Consiliului Baroului Bistriţa-Năsăud, din septembrie 2010, numai aprobarea pentru reîncadrare a primit-o se pare mai repede şi aştepta doar semnarea decretului de către preşedintele României.
A reclamat-o şi la parchet, dar degeaba
Revenind la Elena Bungărdean, aceasta nu a iertat-o pe judecătoarea Vrânceanu şi în septembrie anul trecut a făcut plângere penală împotriva acesteia pe care a depus-o la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. La scurt timp, procurorul general Laura Oprean îi trimite o adresă în care precizează că în conţinutul plângerii nu sunt descrise „în concret faptele de care este acuzată” judecătoarea Vrânceanu, despre care Laura Oprean reţine că este fostă judecătoare,, şi îi solicită să indice probe pe care se întemeiază acuzaţiile respective.
Elena Bungărdean a trimis o nouă sesizare la Parchetul clujean, dar nu a primit nici un răspuns.
„Am revenit cu trei cereri, în decembrie 2014, în 5 ianuarie, şi 16 ianuarie 2015, prin care solicitam să mi se comunice stadiul în care se află plângerea mea. Am sesizat şi CSM pe acest subiect de două ori, dar nici de acolo nu am primit răspuns”, mai spune Elena Bungărdean.