Tribunalul Ilfov a respins, săptămâna trecută, cererea lui Jean Pădureanu de întrerupere, din motive medicale, a executării pedepsei de trei ani şi patru luni de închisoare primite de fostul preşedinte al Gloriei Bistriţa în dosarul transferurilor de jucători, decizia nefiind definitivă. Magistraţii ilfoveni au considerat că nu este necesară întreruperea executării pedepsei, întrucât bolile de care Jean Pădureanu suferă pot fi supravegheate şi tratate şi în penitenciar.

 

Dosarul Transferurilor, în care inculpat a fost şi Jean Pădureanu, a ajuns în instanţă în octombrie 2008, când procurorii au trimis în judecată opt inculpaţi, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate. După aproape şase ani de procese, pe 4 martie 2014, instanţa Curţii de Apel Bucureşti s-a pronunţat.

 

Tata Jean, diagnosticat cu Alzheimer şi demenţă mixtă

Cererea de întrerupere a executării pedepsei de trei ani şi patru luni de închisoare a fost depusă de Ion Cazacu, avocatul lui Jean Pădureanu în data de 19 martie, iar pe 27 martie au fost depuse şi documentele medicale din care ar rezulta că Jean Pădureanu a fost diagnosticat cu boala Alzheimer în formă avansată şi demenţă mixtă. Avocatul Ion Cazacu susţinea că, din cauza bolii de care suferă, acesta uită lucruri elementare, cum ar fi să cumpere alimente din curtea penitenciarului.

 

Decizia magistraţilor: Poate fi tratat în penitenciar

Instanţa a dispus, potrivit Mediafax, după ce a analizat expertiza medicală efectuată de Institutul Naţional de Medicină Legală, că nu este necesară întreruperea executării pedepsei lui Jean Pădureanu, întrucât bolile de care acesta suferă pot fi supravegheate şi tratate şi în reţeaua penitenciară.

Instanţa a stabilit ca obiectivele expertizei să fie starea de sănătate a lui Jean Pădureanu, dacă există tratament şi dacă poate fi administrat permanent în sistemul penitenciar sau în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii, sub pază permanentă, şi dacă s-ar afla în imposibilitatea executării imediate a pedepsei în sistemul penitenciar.

Potrivit noului Cod de procedură penală, executarea pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă poate fi întreruptă dacă se constată, pe baza unei expertize medico-legale, că persoana condamnată suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi care face imposibilă executarea imediată a pedepsei, dacă specificul bolii nu permite tratarea acesteia cu asigurarea pazei permanente în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii şi dacă instanţa apreciază că amânarea executării şi lăsarea în libertate nu prezintă un pericol pentru ordinea publică. În această situaţie, executarea pedepsei se amână pentru o durată determinată. Cererea poate fi făcută, în acest caz, de procuror, de persoana condamnată sau de administraţia penitenciarului.

 

Condamnat alături de alţi grei ai fotbalului românesc

În Dosarul Transferurilor au fost inculpaţi şi ulterior condamnaţi, Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Cristi Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, aceştia au semnat contracte de transfer ale unor jucători ai cluburilor pe care le conduceau însă au ascuns documentele reale înlocuindu-le cu altele false care conţineau alte sume de transfer mult mai mici decât cele reale. Astfel diferenţele de valoare însuşite au fost virate unor firme de tip SRL din Olanda, care aparţin unui avocat olandez. Potrivit procurorilor, din cauza acestor manevre, prejudiciul creat de cei 8 inculpaţi a fost de 1.485.071,5 dolari, adus bugetului de stat, jumătate de milion de dolari în dauna Federaţiei Române de Fotbal şi 10.969.690 dolari în dauna cluburilor de fotbal Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Oţelul Galaţi şi Gloria Bistriţa.

Strict legat de Jean Pădureanu, la solicitarea lui Victor şi Ioan Becali, el a acceptat vânzarea drepturilor de transfer ale jucătorilor Ganea Ionel şi Sânmărtean Lucian în favoarea firmelor olandeze de tip SRL Phoenix şi Intermark. În acest mod, transferul lui Ganea Ionel, în valoare totală de 2.000.000 dolari a fost diminuat la suma de 600.000 dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.