Organismul care acum câțiva ani stopa proiectul de reamenajare a barajului lacului Colibița, JASPERS pune frână și proiectului de 265 de milioane de euro de aducțiune de apă și canalizare în Bistrița-Năsăud al Aquabis. Mai exact, furnizorul de apă este constrâns să își modifice proiectul și să renunțe la realizarea canalizării din câteva localități.
Furnizorul de apă, Aquabis desfășoară un proiect de 265 de milioane de euro din fonduri europene, ce presupune aducțiunea de apă și canalizare în localitățile din Bistrița-Năsăud.
„Proiectul va fi implementat de SC Aquabis SA și propune investiții pentru modernizarea sistemelor de apă și apă uzată din județul Bistrița-Năsăud, continuând programele de dezvoltare a infrastructurii de apă/apă uzată derulate anterior de operatorul regional CAS S.A și cofinanțate din fonduri disponibile prin programele europene/naționale. Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bistrița-Năsăud, prin extinderea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și proiecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerări mai mari de 2.000 de locuitori, pentru conformarea cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman și epurarea apelor uzate”, explică Aquabis într-un document remis Agenției pentru Protecția Mediului.
Proiectul ia în calcul 134 de localități, care aparțin celor 54 de unități administrativ teritoriale. Este inclus și municipiul Bistrița, dar și celelalte trei orașe.
JASPERS stopează canalizarea în 3 localități
Luna aceasta, Aquabis a transmis un memoriu Agenției pentru Protecția Mediului în care precizează că proiectul va suferi modificări. Se pare că modificările au fost cerute de JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), un organism care oferă suport la proiectele mari finanțate din fonduri europene. Organismul nu doar că oferă suport, ci propune și modificări, cum este și cazul de față.
„În urma evaluării tehnice din partea Jaspers, s-a renunțat la următoarele lucrări: SEAU Josenii Bârgăului (stație de epurare a apelor uzate), rețeaua de canalizare din UAT Bistrița- Bârgăului, rețeaua de canalizare din UAT Rebra, s-a shimbat traseul conductei de refulare din cartierul Sărata către stația de epurare Viișoara, acoperirea decantoarelor secundare respectiv a bazinelor de aerare a stației de epurare Bistrița (se vor acoperi doar cu deznisipator – separator de grăsimi, decantoarele secundare precum și camera de distribuție a acestora, bazinul de nămol în exces, îngroșatorul gravitațional de nămol); s-a schimbat soluția de alimentare cu apă a satului Bichigiu, UAT Telciu, în sensul în care s-a renunțat la captarea și gospodăria de apă prevăzute inițial în Bichigiu. Lucrările al care s-a renunțat sunt motivate de condiții de eligibilitate”, precizează Aquabis în memoriul trimis Agenției pentru Protecția Mediului.
În același memoriu se menționează faptul că investițiile la care s-a renunțat sunt asumate de către Aquabis și se vor executa în alt exercițiu financiar.
Ce lucrări se vor face și ce se întâmplă cu Bichigiu:
Deși lucrările la localitatea Bichigiu sunt cu semnul întrebării, după ce UAT Telciu a ieșit din ADI Apă-Canal, localitatea încă apare pe lista de investiții:
„În prezent satul Bichigiu nu deține facilități pentru alimentarea cu apă a populației, astfel încât în Studiul de Fezabilitate din cadrul Proiectului de Dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bistrița-Năsăud, în perioada 2014-2020, s-a prevăzut ca alimentarea cu apă a satului Bichigiu să se realizeze în sistemul de alimentare cu apă Zagra, prin intermediul unei conducte de transport apă potabilă, de la stația de pompare din localitatea Suplai, până în satul Bichigiu. În satul Bichigiu se vor realiza o conductă de distribuție a apei potabile cu lungimea de 7099 de m și 291 de branșamente. Rețeaua de distribuție menționată va include, pentru o bună funcționare în exploatare, construcții de tipul căminelor de vane, bransamente, hidranți supraterani de incendiu, iar la pozarea acestia se va lua în considerare desfacerea-refacerea carosabilului și lucrări speciale”, se arată în memoriu.
După ce în luna mai a acestui an, consilierii locali din Telciu au votat ieșirea din ADI Apă-Canal, prin intermediul căreia se realizau toate investițiile pe apă-canal din comună, luna aceasta, CL Telciu s-a sucit și a votat ca Aquabis să continue să furnizeze apă potabilă până când primăria va fi pregătită să asigure acest serviciu de una singură. În aceste condiții nu se știe dacă investițiile în satul Bichigiu vor fi realizate sau nu.
Printre lucrările realizate în zona Bistrița-Bârgău se numără: reabilitarea rețelei de canalizare pe 10 km, extinderea rețelei de canalizare cu 42 de km, reabilitarea a 5 stații de epurare a apelor uzate, realizarea a 21 de stații de epurare noi, realizarea conductelor de regulare pe 7 km și lucrări de modernizare și reabilitare la stația de epurare ape uzate Bistrița.
De asemenea, în zona Beclean vor fi extinse rețelele cu 74 de kilometri, în zona Năsăud cu 11 kilometri, în zona Sîngeorz Băi cu 14 km, pe Valea Ilvelor cu 11 kilometri, în zona Lechința cu 7 km, iar în zona Teaca cu 8 km.
JASPERS a pus frână și la proiectul ce prevedea consolidarea barajului Colibița
În 2021, și Apele Române renunțau la un proiect după o serie de critici aduse de JASPERS. Este vorba despre proiectul care presupunea betonarea râurilor Bistrița Ardeleană și consolidarea barajului Colibița.
Proiectul presupunea betonarea râurilor Bistrița Ardeleană pe o lungime de 50 de km și a râului Bârgău, pe o lungime de 10 km. Mai multe asociații de mediu și chiar un senator au sesizat instituțiile statului, inclusiv JASPERS, care a ajuns la concluzia că proiectul nu este prietenos cu mediul și și-a exprimat dezacordul pentru finanțarea sa.
„Alertat de ONG-uri și activiști de mediu, JASPERS (partenerul de asistență tehnică între Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare) a realizat propriile analize după care și-a exprimat dezacordul pentru finanțarea proiectului inițiat (oficial) de Administrația Bazinală Someș-Tisa. În această săptămână am primit asigurări din zona guvernamentală că nu există intenția de a se trece peste poziția JASPERS și că eligibil pentru finanțare ar fi eventual doar partea de proiect privitoare la consolidarea barajului de la Colibița. Astfel, zeci de kilometri din albiile râurilor Bistrița Ardeleană și Bârgău scapă de betoane, excavatoare și alte „minunății” ale industriei și, mai ales, toate habitatele ecosistemele care depind de cele două râuri primesc șansa de a supraviețui”, spunea anul trecut Senatorul Mihai Goțiu, unul dintre criticii proiectului.
La începutul anului, Guvernul a aprobat investiția pentru mărirea gradului de siguranță a barajului Colibița. Lucrările vizează însă doar consolidarea și modernizarea barajului. Acestea ar urma să coste peste 95 de milioane de lei. Studiul de fezabilitate a fost refăcut integral, iar noile documentații au fost aprobate de Apele Române și Ministerul Mediului.