Săptămâna trecută, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud (IJJ BN) a prezentat bilanţul pe anul 2008. În conformitate cu Strategia Ministerului Administraţiei şi Internelor de realizare a ordinii şi siguranţei publice, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud are în acest domeniu de realizat atribuţiile privind asigurarea ordinii publice şi activităţiile de restabilire a ordinii publice.
La acest eveniment au fost invitaţi să participe colonelul Florian Cişmaşu, şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, prefectul judeţului – Szilagyi Ioan, primarul municipiului Bistriţa – Ovidiu Teodor Creţu, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, ai Parchetului, ai celorlalte structuri MIRA şi ai unor instituţii publice din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Obiective urmărite
Printre obiectivele IJJ BN au fost: participarea la realizarea climatului de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, apărarea valorilor supreme garantate de Constituţie şi asigurarea climatului de siguranţă civică prin prevenirea comiterii faptelor antisociale, iar atunci când acestea au fost săvârşite, identificarea autorilor crimelor şi delictelor, tragerea la răspundere penală a acestora.
De asemenea acestea au fost atinse şi prin: creşterea capacităţii operative şi de intervenţie a structurii mobile, creşterea eficienţei activităţii de prevenire şi combatere a faptelor antisociale prin prezenţa permanentă şi activă a jandarmilor în mijlocul cetăţenilor, operaţionalizarea structurilor, pentru creşterea capacităţii operative şi de intervenţie, împreună cu celelalte forţe abilitate, la gestionarea situaţiilor de criză.
Misiuni semnificative în acest an
Asigurarea măsurilor de ordine publică la festivităţile dedicate „Zilele municipiului Bistriţa”, „Zilele oraşului Năsăud”, „Zilele oraşului Beclean”, „Zilele oraşului Sîngerz-Bâi”, „Nunta Zamfirei”, „Zilele comunei Monor”, „Festivalul Rapsodia Trişcaşilor” Leşu, asigurarea măsurilor de ordine publică la manifestarea cultural-artistică „Toamna Bistriţeană”, asigurarea măsurilor de ordine publică lacentrele de examinare şi a pazei la centrele de evaluare cu ocazia bacalaureatului din judeţul Bistriţa-Năsăud, asigurarea măsurilor de ordine publică la activităţiile de protest ale sindicatelor CNSLR Ftăţia, CNS Cartel Alfa, BNS, UJSD filialele judeţene Bistriţa-Năsăud sunt doar câteva dintre multitudinea misiunilor îndeplinite de jandarmii bistriţeni.
De asemenea, IJJ BN a participat şi la executarea măsurilor de menţinere a ordinii publice pentru prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi contravenţiilor în staţiunile montane, pe traseele turistice din zonă şi la asigurarea ordinii şi siguranţei publice cu ocazia desfăşurării alegerilor locale şi parlamentare.
Acţiuni în cooperare cu alte instituţii
În perioada de referinţă acţiunile executate în cooperare cu alte instituţii au crescut cu 56,97 %, din care exemplificăm: cooperare cu poliţia – +96,92%, cooperare cu autorităţile administraţiei publice locale – +73,59%, cooperatorii cu executorii judecătoreşti – +26,66% şi colaborare cu instituţii ale statului – +233,89%. Rezultate
Efectivele de ordine publică din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud au intervenit pe timpul misiunilor specifice, în baza informaţiilor proprii şi a solicitărilor venite din societatea civilă, pentru limitarea activităţilor infracţionale desfăşurate de 57 de persoane. În urma acestor intervenţii, au fost constatate un număr de 62 de fapte penale pentru care au fost întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale.
Infracţiunile constatate în anul 2008 au scăzut cu 45,61% datorită faptului că au fost intensificate acţiunile de prevenire în toate domeniile de sctivitate şi a scăderii fenomenului infracţional şi contravenţional în domeniul silvic.
Componenta contravenţională a activităţii desfăşurate de jandarmi se reflectă în constatarea unui număr de 2.061 fapte contravenţionale, aplicarea a 1.270 amenzi şi 791 avertismente scrise. Valoarea totală a sancţiunilor aplicate se ridică la 520.660 lei.
Datorită lipsei contravenientului la momentul încheierii procesului verbal de constatare a contravenţiei, în unele cazuri, şi datorită refuzului contravenientului de a semna de luare la cunoştinţă şi de primire a procesului verbal încheiat, s-a impus efectuarea de activităţi de corespondenţă cu un număr de 264 procese verbale, fiind expediate prin poştă, unitatea cheltuind pentru aceasta suma de peste 1.000 de lei.
Valoarea amenzilor în anul 2008 este de 565.640 lei, valoarea bunurilor ridicate în vederea confiscării circa 10.987 lei, iar infractorii prinşi sunt în număr de 69.
Ajutorul jandarmilor a fost solicitat de peste 250 de ori prin numărul unic de urgenţă 112, faţă de 231 de cazuri anul trecut. Ei au fost chemaţi să asigure paza şi la peste 1.200 de evenimente, cu circa 40 la sută mai mult ca în 2007.
Jandarmeria Română se prezintă astăzi ca o instituţie specializată a statului, cu statut militar care aduce o contribuţie importantă la apărarea ordinii şi liniştii publice a drepturilor şi libertăţiilor fundamentale ale cetăţenilor, apărarea vieţii publice şi private, protecţia instituţiilor statului şi combaterea actelor de terorism.
Jandarmii sunt purtătorii de autoritate a statului român şi au responsabilitatea de a veghea ca legea să fie aplicat întocmai, fără părtinire şi fără excepţii.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți de acord.Ok