În anul 2023 jandarmii bistrițeni au executat 8.068 misiuni de ordine publică. Pe timpul acestora au fost aplicate 2.191 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 612.050 lei, se arată în bilanțul de activitate a instituției pe anul 2023.

Potrivit documentului, valoarea bunurilor ridicate în vederea confiscării a fost de 12.002 lei.

În perioada analizată au fost constatate 254 de infracțiuni, cu 177 autori. Dintre acestea 62 au fost constatate pe timpul patrulelor independente.

Pentru perioada analizată, se constată o creștere cu 19,53% (de la 52 la 62) a faptelor de natură penală constatate independent față de anul trecut, 2022.

Față de anul precedent, constatările de fapte penale în cooperare cu alte instituții, înregistrează o scădere cu 31,18% (de la 279 la 192) a faptelor de natură penală constatate, și o scădere cu 37,01% (de la 281 la 177) a făptuitorilor depistați.

Dintre cele 2.191 sancțiuni contravenționale, 1.677 au fost aplicate în mediul urban și 514 în mediul rural.

Din totalul sancțiunilor contravenționale aplicate, 783 sunt avertismente scrise, față de 1.446 aplicate în anul 2022, reprezentând o scădere numerică de 663 avertismente și un număr de 1.408 amenzi aplicate, față de 1.481 amenzi aplicate în anul 2022.

Asigurarea ordinii publice

La nivel județean, I.J.J. Bistrița-Năsăud, și-a îndeplinit atribuțiile specifice pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică. De asemenea s-a impus adaptarea corespunzătoare a activităților specifice, desfășurate pe întreg teritoriul județului Bistrița-Năsăud, cu accent pe locuri/zone aglomerate, proximitatea lăcașurilor de cult, zone pretabile desfășurării manifestărilor publice (piețe, parcuri, arene sportive etc.), zone de agrement, etc.

Analiza comparativă relevă faptul că, în cursul anului 2023 s-au planificat, organizat şi executat 644 misiuni de asigurare a ordinii publice, în creștere cu 10,09 %, (față de 585 misiuni în 2022), la care au participat 3837 jandarmi, în creștere cu 12,46 % (faţă de 3412 jandarmi în 2022).

 Restabilirea ordinii publice

Potrivit IJJ BN, în perioada de referinţă au fost executate 498 de misiuni de restabilire a ordinii publice, care au constat în aplanarea unor conflicte şi intervenţii la alte solicitări, pe parcursul căreia au fost constatate 47 fapte de natură penală (32 fapte de natură penală -2022) și aplicate 282 sancțiuni contravenționale, în valoare de 82.900 lei (276 sancțiuni contravenționale, în valoare de 73.750 lei).

Menţinerea ordinii publice

Efectivele angrenate au desfăşurat activităţi de patrulare pedestră şi auto, pe itinerariile stabilite, în funcţie de evoluţia stării operative şi au asigurat intervenţia la evenimentele semnalate, atât în mediul urban, cât şi rural. În acest sens, în anul 2023 s-au executat 3.812 misiuni, în creștere cu 11,95 % faţă de 3.405 în 2022.

Acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii

Pentru reducerea infracţionalităţii stradale, au fost executate 973 acţiuni în comun cu alte structuri, din care 617 cu Poliţia şi 356 cu alte instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, în baza planurilor de cooperare şi protocoalelor de colaborare încheiate.

Pe parcursul anului 2023, efectivele din cadrul I.J.J. B.-N. au desfășurat și acțiuni de verificare a zonelor predispuse abandonului de deșeuri de pe raza județului împreună cu lucrători din cadrul A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud. În urma acțiunilor executate și a sprijinului acordat, reprezentanții acestei instituții au aplicat 240 de sancțiuni contravenționale.

Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale

Cadrele Compartimentului Prevenirea și Combaterea Faptelor Antisociale participă activ la misiunile de asigurare a ordinii publice, misiunile specifice conform situației operative precum și la activitățile preventive. În contextul problematicii consumului ilicit de droguri, personalul compartimentului a desfășurat un număr de 81 activități de prevenire, cu ocazia desfășurării unor adunări publice, în cadrul instituțiilor de învățământ, precum și zone frecventate de către tineri, împreună cu efective din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog și a Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, unde au fost abordate teme referitoare la efectele nocive ale consumului de substante psihoactive.

Creșterea numărului de spectatori și suporteri la competițiile și jocurile sportive, în special cele de amploare, a dus la nevoia de educare a comportamentelor în spiritul de fairplay. În cadrul Campaniei ,,Invitație la fair-play” la meciurile de handbal feminin din Liga Florilor sau din Turneul Trofeul Carpați, au fost realizate 40 de activități de prevenire a faptelor antisociale la manifestări sportive, în care suporterilor sau spectatorilor le-au fost oferite informații privind obligațiile ce le revin în conformitate cu Legea 4/2008 – privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive.

Un alt aspect care reţine atenţia autorităţilor este siguranţa în zona montană, reprezentând de altfel o prioritate la nivel naţional, dat fiind că se înregistrează un aflux din ce în ce mai mare de persoane care ajung în această zonă, precum şi creşterea numărului de evenimente publice şi diversificarea acestora, în contextul în care acest areal este caracterizat de dificultatea terenului, de apariţia fenomenelor meteo extreme, dar şi de creşterea numărului de interacţiuni om – animal sălbatic (în special urs).

Dezvoltarea stațiuniilor montane din județ, duce la creșterea interesului societății pentru organizarea drumețiilor și la prezența unui număr mai mare de turiști pe traseele montane. Astfel, a fost inițiată o campanie ,,Siguranță în natură”, care are ca scop desfăşurarea activităţilor cu caracter preventiv care să contribuie la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la preîntâmpinarea săvârşirii unor fapte care încalcă normele legale în vigoare pe traseele montane, precum şi de a aduce aportul la educarea populaţiei respectării legilor şi conştientizarea acestora cu privire la consecinţele încălcării actelor normative în domeniu.

Compartimentul Prevenirea și Combaterea Faptelor Antisociale a executat în luna decembrie și acțiuni privind prevenirea și combaterea faptelor antisociale în domeniul materiilor pirotehnice, pentru depistarea persoanelor fizice sau juridice care comercializează articole pirotehnice, fără a deține autorizații conform legii. În urma acestor acțiuni s-au constatat de către lucrători din cadrul PCFA, 2 infracțiuni conform Legii 126/1995 art. 37 lit. a: orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept și 1 infracțiune conform art. 37 lit. b privind comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

În total, efectivele unității, în perioada sărbătorilor de iarnă au confiscat un număr de 11.078 articole pirotehnice din categoriile F1, P1, F2, F3.

Executarea mandatelor de aducere

În perioada analizată, la nivelul inspectoratului, s-au desfășurat 168 acțiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere, față de 230 acțiuni în anul 2022, reprezentând o scădere numerică de 62 și procentuală de -26,96%, în 14 localități față de 23 localități în anul 2022, folosindu-se un efectiv de 336 jandarmi, față de 460 jandarmi în anul 2022.

În această perioadă, nu au fost situații în care mandatele de aducere să nu fie puse în executare.

În decursul anul 2023 au fost primite prin Dispeceratul Sistemului Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 şi prin centrala inspectoratului, un numar de 501 apeluri cu intervenţie ale inspectoratului, comparativ cu 406 apeluri în anul 2022 (+18,07%). Intervenţiile au fost desfăşurate în timpul operativ stabilit şi cu eficienţă, toate datele şi informaţiile privind misiunile şi activităţile desfăşurate fiind implementate la timp în aplicațiile informatice gestionate.

În anul 2023, prin dispeceratul inspectoratului au fost monitorizate:

       8.068 misiuni de ordine publică, spre deosebire de 7.915 în anul 2022;

       151 transporturi speciale,

       396 transporturi de corespondență clasificată,

       555 transporturi de bunuri şi valori.

În folosul acestor misiuni au fost înregistrate 886 accesări ale bazelor de date D.E.P.A.B.D. și S.I.N.S. de către personalul specializat monitorizare misiuni şi evenimente la solicitarea personalului operativ aflat în teren.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.