În urmă cu câteva zile, casa fostei şefe a Protecţiei Consumatorului, Dina Suciu, a fost călcată de hoţi. Aceştia au plecat cu 100.000 de lei dar şi cu mai bine de un kilogram de aur, sub formă de bijuterii. Singurele urme pe care le-ar fi lăsat hoţii ar fi fost două amprente de pantof.

În data de 24 iulie, casa Dinei Suciu, fosta şefă de la Protecţia Consumatorului, actualmente angajată la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, a fost spartă. Casa de 274 de metri pătraţi, a fost ridicată în anul 2000 şi este situată la intrare în cartierul Unirea, în apropiere de o staţie PECO.

Se pare că vila nu era dotată cu vreun sistem de supraveghere, iar câinele care poate ar fi putut să-i oprească pe hoţi era legat. Hoţii au intrat în casă şi au furat doar bani şi bijuterii.

dina suciu 4

Mai exact, aceştia au luat 100.000 de euro şi mai bine de un kilogram de aur, sub formă de bijuterii, care erau într-un seif. Culmea, seiful în cauză era cu cheie şi nu cu cifru, iar hoţul pare să fi ştiut acest lucru şi chiar şi unde să caute cheia.

Una dintre chei se afla la unul dintre proprietari, iar cealaltă era în casă. Hoţul a găsit cheia din casă a seifului, l-a golit şi s-a făcut nevăzut. Lovitura a fost dată când nici Dina Suciu şi nici soţul său nu se aflau acasă.

Surse apropiate anchetei spun că singurele urme pe care le-au lăsat hoţii au fost două amprente de pantof.

Dina Suciu a depus plângere la poliţie în data de 24 iulie, iar dosarul are toate şansele să rămână cu autor necunoscut. Deşi anchetatorii au cerut deja imaginile de pe camerele de supraveghere de la firmele şi clădirile din zonă, acestea nu au surprins mare lucru.

La doar câteva zile după acest jaf, fosta şefă a Protecţiei Consumatorului a apelat la o firmă de pază specializată şi a montat un sistem de supraveghere, pentru a evita astfel de evenimente pe viitor.

Zeci de tunuri date doar anul acesta

Zeci de persoane s-au trezit anul acesta cu casele sparte. Cei mai mulţi dintre cei prădaţi sunt oameni care au afaceri şi deţin sume importante de bani. Culmea în mai toate cazurile hoţii au lucrat extrem de curat, îndreptându-se spre bani şi bijuterii şi lăsând casele exact cum le-au găsit.

Aşa se face că unii proprietari şi-au dat seama că li s-a spart casa abia după câteva zile, când şi-au căutat banii în seifuri. În proporţie covârşitoare, toate aceste lovituri au fost date la pont. Excepţie nu face nici spargerea care a vizat-o pe Dina Suciu.

Se pare că hoţii au ştiut exact când fosta şefă de la Protecţia Consumatorului nu este acasă. Aceştia au ştiut unde îşi ţine aceasta suma importantă de bani, dar şi faptul că seiful poate fi deschis cu o cheie, care a fost lăsată în casă, în dormitor.

Hoţii de cele mai multe ori pescuiesc informaţii de la apropiaţii celor pe care îi fură, informaţii care sunt completate, deşi pare greu de crezut, cu informaţiile pe care proprietarii le dezvăluie de unii singuri şi nesiliţi de nimeni pe reţelele de socializare.

Mai toate jafurile înregistrate anul acesta sunt cu autor necunoscut. Acestea au vizat vile, dar şi apartamente situate în Bistriţa. În unele cazuri hoţii au lucrat atât de curat, încât în casă nu s-a găsit nici măcar o amprentă sau o urmă de pantof.

Jafurile care au speriat afaceriştii din judeţ

Oamenii de afaceri şi funcţionarii avuţi au fost alertaţi încă din anul 2014, când o serie de jafuri perfect executate ne-au demonstrat că oricine poate rămâne fără agoniseala de-o viaţă, iar făptaşii să scape nepedepsiţi.

Exact aşa s-a întâmplat şi în 2014, când în doar câteva zile au fost comise mai multe jafuri în Năsăud, Bistriţa, Telciu şi Salva. Incidentele s-au petrecut în toamna anului 2014, iar poliţiştii nu au reuşit să lege nici la această oră pe nimeni de aceste jafuri.

Acestea au avut loc în perioada 20-24 septembrie 2014, hoţii sustrăgând diverse sume de bani şi bijuterii din şase locuinţe situate în Bistriţa, Năsăud, Salva şi Telciu.

Prejudiciul total vehiculat la acea dată ajungea la 372.000 de lei. Inclusiv pescăria de la Fiad a fost prădată atunci, administratorul rămânând fără seiful în care îşi ţinea agoniseala.

În aceste cazuri a fost vorba despre o reţea foarte bine pusă la punct. Fiecare din gaşcă îşi ştia foarte bine atribuţiile: unii supravegheau locuinţa, alţii urmăreau victimele pentru a se asigura că nu se întorc acasă când nu trebuie şi doar două persoane acţionau.

Aceştia furau doar bijuterii şi bani, ferindu-se de electrocasnice şi gadget-uri, tocmai pentru a minimiza şansele ca anchetatorii să ajungă la ei. Şi aceste jafuri au fost la pont, dându-ne seama de acest lucru din modul cum erau alese „victimele”.

Prădaţi erau oameni de afaceri care nu doar că deţineau sume importante de bani, ci le ţineau şi în casă.

Deşi pare greu de crezut, în cazul Pescăriei Fiad, hoţii au luat seiful pe sus, cu paznicul prezent la datorie. Bărbatul se plimba printre bazinele cu peşti şi din cauza zumzetului pe care îl provoacă instalaţiile din bazine, pur şi simplu nu a auzit nimic care să-l alarmeze.

Tupeul acestei găşti era mare şi o demonstrează patronul păstrăvăriei din Romuli, Gabriel Rus, care a fost tâlhărit chiar în mijlocul drumului. În dimineaţa zilei de 24 septembrie, între orele 3:00 şi 4:00, omul se îndrepta spre Bistriţa pentru a cumpăra marfă pentru magazinele sale.

Între localităţile Romuli şi Fiad, pe DN 17C, câţiva indivizi înarmaţi şi cu cagule pe faţă l-au oprit şi i-au furat 20.000 de lei, pe care îi avea asupra sa. În doar câteva minute, indivizii s-au făcut nevăzuţi.

După ce au pus mâna pe bani, hoţii l-au lăsat pe bărbat să plece. Şi în acest caz lucrurile au fost foarte bine studiate. Hoţii au ştiut exact că la acea oră Gabriel Rus merge spre Bistriţa după marfă, asta pentru că se întâmpla săptămână de săptămână, în aceeaşi zi, între acelaşi interval orar.

De asemenea, hoţii au ştiut exact unde să-l oprească pe omul de afaceri. În acea zonă nu este nici măcar semnal la telefon, iar acesta nu a putut alerta în timp util pe nimeni despre cele petrecute. Mai mult, hoţii i-au lua telefonul şi l-au aruncat în vegetaţia de pe marginea drumului.

Ciasar şi „Pătatu”, acelaşi mod de operare

Un mod similar de operare au avut şi Ioan Buda zis „Pătatu” şi Vasile Ştefan Ciasar, care sunt bănuiţi de mai multe spargeri care au avut loc în perioada martie-mai 2016. Cei doi au dat cel puţin trei spargeri, una dintre ele fiind în apartamentul lui Valentin Sloboda, patronul SC Luxtinvalis SRL, pe care l-au uşurat de 110.000 euro. Banii erau ţinuţi într-un seif, care a dispărut cu totul.

Cu banii de la Sloboda, cei doi şi-au cumpărat un autoturism. Ironia sorţii face ca „Pătatu” să fie rudă cu păgubitul, de aici şi informaţiile amănunţite despre programul omului de afaceri şi locul unde îşi ţinea banii. Hoţii s-au angajat să returneze banii furaţi, în tranşe.

Potrivit unor surse Gazeta de Bistriţa, de la unul dintre fraţii Peica, ce deţin Agro-Ardeal, cei doi hoţi ar fi furat peste 140.000 de lei. De asemenea, Roxana Dumitraş a făcut greşeala să se laude în cercul de prieteni că şi-a vândut maşina, pe care a încasat 8.000 de euro. Cei doi hoţi i-ar fi spart acesteia locuinţa, în speranţa că cei 8.000 de euro încasaţi pe autoturism sunt în casă. Nu au găsit banii, însă au plecat cu mai mult bijuterii din aur pe care le deţinea tânăra. Ştefan Ciasar şi „Pătatu” au ajuns inclusiv la un membru cunoscut din gaşca lui Mădăritu, Alin „Pedală”. Şi acesta ar fi rămas fără bunuri şi bani după această „vizită” inopinată, însă nu se cunoaşte valoarea totală a acestora.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.