Un prejudiciu imens este înregistrat în contul Ocolului Silvic Telciu, care administrează pădurile ce aparțin comunei, după un control al Poliției și Gărzii Forestiere, în luna mai-iulie! Acesta se cifrează aproape 464.000 lei, sumă imensă care indică jaful petrecut în doar anul trecut. Ce s-a întâmplat anterior anului 2020, Dumnezeu cu mila! Acum însă s-a lăsat cu dosar penal și sperăm ca instituțiile abilitate să nu îl uite într-un sertar, așa cum de altfel s-a mai întâmplat cu niște dosare similare de pe Valea Bârgăului, de la Sângeorz Băi, și nu numai.
Raportul întocmit de Garda Forestieră se întinde pe nu mai puțin de 35 de pagini și arată jaful petrecut în 10 din cele 16 cantoane administrate de Ocolul Silvic Telciu: arbori tăiați ilegal, procese verbale care conțin date nereale, arbori marcați, tăiați și lăsați în pădure după finalizarea exploatării, deși legea interzice astfel de acte.
Din cauza spațiului insuficient în pagina ziarului nu vom putea publica toate datele din raport, însă vom alege câteva constatări din teren ale Gărzii Forestiere.
Arbori lăsați aiurea în pădure, lemn ilegal exploatat, avize de însoțire cu date nereale
Unul dintre capitole se referă la Cantonul silvic nr. 9 Valea Poienii, unde în 2020 a fost constituită partida nr 165 Valea Malului de produse secundare – rărituri cu un volum brut de 751 mc, majoritatea fag. Operatorul economic care a contractat această partidă a avut termen de exploatare din iunie 2020 până la finele luii octombrie același an.
“Reprimirea partizii s-a făcut la data de 15.09.2020 conform procesului verbal de reprimire a parchetului nr. 1374226. În urma verificărilor efectuate pe suprafața acestei partizi s-a identificat un număr mare (peste 268 bucăți) de arbori marcați (destinați exploatării) și netăiați (lăsați pe picior), precum și un volum considerabil de materiale lemnos valorificabil aflat în diverse faze (doborât și lăsat loco cioată, secționat) contrar celor consemnate în procesul verbal de reprimire. De asemenea, pe terenul proprietate privată a unei persoane fizice, teren traversat de drumul pe care s-a făcut colectarea materialului lemnos din această partidă, s-a identificat un volum de 13,66 mc lemn de foc fag provenit din această partidă exploatat recent, după data reprimirii, posibil în zilele de 10-11.05.2021, în mod ilegal, motiv pentru care s-a dispus confiscarea și predarea în custodia Ocolului Silvic Comunal Telciu RA. Prin Ordonanța organului de cercetare penală s-a dispus scoaterea materialului lemnos aflat în diverse faze pe suprafața parchetului și confiscarea ulterioară a acestuia în volum de 28,458 mc”, se arată în raport, reprezentanții Gărzii menționând că reprimirea partizii s-a făcut cu încălcarea legii în ceea ce privește arborii marcați, neexploatați sau tăiați și lăsați în pădure.
Potrivit aceluiași document, agentul economic a emis avize de însoțire, conform SUMAL, pe întreg volumul brut prevăzut în actul de punere în valoare, respectiv pe circa 751 mc.
În schimb, au fost tăiați 13 arbori de limită nedestinați exploatării și marcați în acest sens, odată cu execuția a două drumuri necesare pentru colectarea materialului lemnos din partidă, astfel că volumul pagubei a fost de 29,267 mc, cu o valoare de 10.030,40 lei, iar valoarea prejudiciului calculat ajungând la 15.045,61 lei (din care valoarea funcțiilor pădurii nerealizate este 5.015,21 lei).
Reprimirea partizii s-a făcut fără a se constata vreun prejudiciu.
Din același canton, dar din altă partidă, inspectorii Gărzii Forestiere au găsit tăiați ilegal alți 4 arbori, prejudiciul cifrându-se în acest caz la aproape 2.300 lei.
Un alt agent economic, care a exploatat o altă partidă de pe raza aceluiași canton, a tăiat dintr-o zonă cu lemn de molid, cu un arbore mai puțin, însă din zona de fag și molid a tăiat în plus cu 13 fagi și 45 de molizi decât numărul de arbori consemnați în carnetul de marcare și în actul de punere în valoare, în acest caz rezultând un prejudiciu total de aproape 54.000 lei.
“Menționăm faptul că sub aspect vizual ciopliturile pe care s-a aplicat ciocanul silvic de marcat precum și nuanța vopselei de culoare verde folosită sunt identice pentru toate cioatele. De asemenea, secțiunea de tăiere are aceeași vechime pentru toate cioatele. De la un număr de 12 cioate au fost ridicate, de către reprezentanții IPJ BN, cioplajele purtând amprenta dispozitivului rotund de marcat în vederea expertizării lor”, se mai menționează în documentul Gărzii Forestiere.
Alt canton – nr. 10 Dosul Bătrân – o situație similară, într-una din partizile date în exploatare unui ale agent economic. Realitatea din teren nu pușca cu cele notate în scripte. Și aici în unele zone au fost găsiți arbori marcați dar neexploatați, fiind vorba despre molizi, în schimb la fag au fost descoperite zeci de arbori marcați în plus față de ceea ce era notat în carnetele de marcare și actele de punere în valoare. În acest caz, prejudiciul total se cifrează la aproape 115.000 lei. Totodată, au fost identificate și 75 de cioate nemarcate, provenite din tăieri ilegale de arbori, prejudiciul în acest caz cifrându-se la peste 17.400 lei.
Aceeași practică la exploatarea în regie proprie
Nu trebuie să ne mire că agenții economici își fac de cap atunci când trebuie să exploateze anumite partizi, când chiar ocolul silvic în cauză nu respectă nimic. Din Cantonul silvic nr. 13 Valea lui Stan a fost constituită o partidă, care a fost exploatată în regie proprie de Ocolul Silvic Telciu, inventarierile fiind făcute aiurea, în unele unități fiind consemnați mai puțin arbori decât în teren, în altele mai mulți. Una peste alta, la final a reieșit un plus nejustificat de masă lemnoasă, iar prejudiciul se cifrează în acest caz la peste 45.000 lei.
Alt canton, aceleași probleme
Situație similară și în Cantonul nr. 6 Valea Ișase, unde într-o partidă au fost marcați cu 112 arbori din specia fag (4), molid (102), larice (2) și duglas (4) decât în carnetul de marcare și actul de punere în valoare. Spre exemplu, arborii din specia duglas nici măcar nu figurau în documente, în schimb au fost puși în valoare 3 arbori din specia paltin de munte, care nici măcar nu existau în teren, în partida cu pricina. Inspectorii Gărzii Forestiere au calculat în acest caz un prejudiciu de peste 89.200 lei.
În același canton, altă partidă, situație similară: adică haos în acte în raport cu situația reală din teren, ceea ce a condus la un prejudiciu de peste 16.340 lei.
Alo, Parchetul! Vă obosiți să faceți ceva în dosarele astea?
Acestea sunt doar câteva exemple spicuite din raportul Gărzii Forestiere a ceea ce s-a întâmplat în pădurile Ocolului Silvic Telciu, din care putem trage o concluzie, și anume că toate tăierile ilegale au avut loc cu complicitatea atât a șefilor de district în cauză, cât și a pădurarilor, sub ochii bine închiși a șefului de ocol.
Ce vor descoperi mai departe procurorii care se ocupă de această anchetă și când o vor face, și mai ales dacă vor trimite pe cineva în judecată – probabil pe Acar Păun, ca de obicei – rămâne de văzut.