La aproape 25 de ani de când a apărut prima lege care reglementează reconstituirea dreptului de proprietate, lucrurile nu sunt încă lămurite definitiv. De multe ori iţele au fost încurcate chiar de cei care ar fi trebuit să le descurce, recte comisiile locale de fond funciar, uneori intenţionat, alte ori din neatenţie. Astfel, cei cărora trebuia să le fie reconstituite drepturile de proprietate au ajuns în final să se judece ani lungi în instanţă. Unii încearcă să desluşească şi acum erorile din actele depuse la comisiile de fond funciar. O persoană din această categorie este un localnic din comuna Şintereag, Valentin Purcea.

 

Valentin Purcea spune că va ajunge în instanţă cu problemele sale, însă până una alta este nevoit să descâlcească iţele de la Primăria Şintereag. Omul susţine că din cauza unor nereguli din Comisia locală de fond funciar a comunei Şintereag, acum este privat de dreptul de proprietate asupra unor terenuri care i-ar fi fost atribuite în totalitate fratelui său, Pompei Purcea. Ba mai mult decât atât, tatăl celor doi – Purcea IOAN – ar fi fost „omorât în acte”, deşi el este încă în viaţă. Confuzia pare să fi avut loc din cauza similitudinii de nume cu cel al bunicului – Purcea ION.

 

Ion şi Ioan, încurcaţi în acte

ValentinPurcea susţine că în 1998, dupăapariţia Legii 168/1997, fratele său, Pompei Purcea ar fi fost cel care s-a prezentat la Primăria Şintereag – Comisia Locală de Fond Funciar – unde ar fi depus cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate pentru nişte suprafeţe de teren aflate atât pe raza comunei cât şi pe raza oraşului Beclean. După ce omul s-a lămurit ce acte trebuie să depună la dosar, a început demersurile. Potrivit lui Valentin Purcea terenurile respective ar fi figurat în acte pe numele bunicului lor, Ion Purcea, care la data reconstituirii drepturilor de proprietate era deja decedat.

 

IOAN trăieşte, dar în acte figurează decedat

Drept urmare, persoana care ar fi fost îndreptăţită să depună cererea la comisia locală ar fi fost tatăl lor – Ioan Purcea, dar şi alţi trei fraţi ai acestuia. Ioan Purcea nu apare însă în acte, iar Valentin Purcea susţine că la dosar s-a depus doar certificatul de deces al bunicului, în schimb cererea ar fi fost făcută de fratele său, Pompei, şi nu de tată.

În 2008, Pompei Purcea obţine eliberarea unui titlu de proprietate pe una din suprafeţele solicitate spre retrocedare, de 2.600 m.p. în care este menţionat faptul că este „moştenitorul defunctului Purcea IOAN”.

Faptul că Ioan Purcea apare ca decedat în acte, reiese şi din cererea depusă la dosarul de reconstituire a dreptului de proprietate de Pompei Purcea, unde acesta apare în calitate de „FIU” moştenitor al „DEFUNCTULUI PURCEA IOAN”.

„Trebuia să-l valideze pe tata, că doar tata trăieşte, nu pe frate-miu. Tata este moştenitor de drept de proprietate de la Purcea Ion, bunicul meu. Aşa, l-a dat lui Purcea Pompei de la Purcea Ioan. Repet, tata trăieşte, terenul trebuia dat lui tata şi el după aceea împărţea pământul. Şi mai e o chestie: tata a depus cerere în 1991. Mama moartă de 35 de ani. Bunicul meu a avut 65 de ari. Tata a mai avut 3 fraţi, deci sunt în total patru. În mod normal pământul trebuia validat pe tata şi să apoi să fie împărţit cu ceilalţi trei fraţi ai lui. Nu i l-au validat lui tata, i l-au validat lui frate-miu”, povesteşte Valentin Purcea, care a mai precizat şi faptul că fratele său Pompei ar fi vândut deja parte din teren.

 

Primăria zice nu a fost pus nimeni în posesie

Omul mai spune că ar fi atras atenţia, e drept nu de foarte multă vreme, celor din comisia locală din Şintereag faptul că decedatul nu e tată lui, ci bunicul. Mai mult decât atât, el a depus o solicitare la Primăria Şintereag să i se elibereze o adeverinţă din care să reiasă faptul că persoana pusă în posesie de comisia locală pentru suprafaţa de 65 de ari, este tatăl său, Ioan Purcea.

În adresa prin care primăria îi răspunde lui Valentin Purcea, se menţionează:

„– în baza Legii 18/1991 domnul Purcea Ioan, născut la data de 08.05.1931, a solicitate reconstituirea dreptului de proprietate pentru următoarele terenuri: Şintereag – 0,29 ha, Prundul Morii – 0,07 ha, Vadul Podului – 0,14 ha, Sub Grivă – 0,14 ha, curţi 0,02 ha;

  • Prin Hotărârea Comisiei Judeţene nr. 45 din 23.08.1991 Purcea Ioan a fost validat pe anexa 2a, poziţia 70, cu suprafaţa de 0,65 ha;
  • În vederea întocmirii procesului verbal de punere în posesie sunteţi invitat, împreună cu tatăl dumneavoastră, persoana în favoarea căreia a fost reconstituit dreptul de proprietate şi totodată cu moştenitorii la care se face referire în adresă (…).”

În ciuda acestei adrese din care reiese faptul că pe terenurile cu pricina nu ar fi fost pusă vreo persoană în posesie, există un titlu de proprietate pe numele lui Pompei Purcea, eliberat de Comisia Judeţeană de Fond Funciar în 2008, pentru o suprafaţă de 2.600 m. p. (26 ari) Valentin Purcea susţine că respectiva suprafaţă ar fi cea din Şintereag care în adresa primăriei se arată că ar măsura 29 ari.

(va continua)

cerere 1 cerere 2 cerere detaliu purcea pompei

2 COMENTARII

  1. Felicitări,VALENTIN PURCEA că ai descoperit ce se face la primăria Șintereag pentru că sunt zeci de oameni din Cociu care încă nu le-au fost restituite proprietațiile pentru că la primăria Șintereag șefa de la retrocedări este d-na Avram.

  2. am pamint sub fostul cap blajenii de jos,total 1h si16ari,retrocedat 0,23ari.grajdurile,sunt folosite de dl arsianu.tot astept sa se faca dreptate.inainte,ne-au luat comunistii pamintul,ce-i care au venit,au facut tot felul de mismacuri,oare,pina cind?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.