Nu este usor sa-l cauti pe George Cosbuc la el acasa. Nu poti sa faci acest lucru daca nu il cunosti pe profesorul Constantin Catalano, omul care il vegheaza pe traducatorul " Divinei Comedii" de 41 de ani. Casa care adaposteste memoria bardului de la Hordou e la doar 150 de metri de primarie, iar pe cel care a vegheat timp de 41 de ani in acest spatiu literar, profesorul Constantin Catalono, il gasim in biroul sau aflat in spatele casei memoriale. Este linistit. Fumeaza mult, scrie la fel de mult, e omul care poate sa-ti spuna lucruri inedite despre George Cosbuc, iar asta ore in sir.
Constantin Catalano
"Un profesor bistritean, Constantin Catalano, a alcatuit in 2001 o antologie din opera elevului poet George Cosbuc, fara convingerea ca a epuizat materialul misteriosului ucenic.
(fragment dintr-un articol aparut in "Romania Literara" in anul 2005)
A absolvit Universitatea Babes Bolyai, Facultatea de Filologie si este cercetator stiintific functionand ca sef al Sectiei case memoriale din cadrul Complexului muzeal Bistrita-Nasaud.
Este membru de onoare al Societatii literare „GEORGE COSBUC”-BELGIA-ROMANIA, afiliata la „LA LIGUE COOPERATION CULTURELLE ROUMANIE-FRANCE et ou CONSEIL NATIONAL ROUMAIN, sous les auspice du CENTRE INTERNATIONAL DE LA POESIE.
Presedintia Romaniei i-a acordat medalia Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a, 2004.
Oamenii trebui sa spuna adevarul
„ Eu spun ca trebuie sa spunem adevarul indiferent de duritatea acestuia. Imi mai place sa citesc, si la aceasta varsta, poeziile bardului de la Hordou. De altfel, Cosbuc a ramas iubirea vietii mele, dar admir si citesc poezie moderna”, spune Catalano.
„Detest minciuna si hotia, falsul si meschinaria, lipsa de verticalitate la oameni. Ce ma deranjeaza foarte mult sunt invidiile literare, ura dintre scriitori, faptul ca nu au loc sub soarele literaturii unii de altii. Nu imi place ca din motive necunoscute, mai marii invatamantului au scos din manualul de clasa a V-a poezia „Mama”: Ce au avut cu ea?”, se intreaba retoric Catalano.
Italianul care citeste Gogol in original
„E cea mai speciala si sensibila literatura a lumii, cea care i-a dat pe Tolstoi, Dostoievski, Cehov, Turgheniev, Gogol, care este de-o imensitate asemeni stepei rusesti. Sunt putini cei care inteleg cu adevarat sufletul rusului de rand. Chiar daca traducerea unei proze a lui Cehov e monumentala, ea nu va prinde niciodata sensul real dorit de scriitor”, spune Catalano.
Casa Memoriala a fost vizitata de Elena Ceausescu
Dupa cum va spuneam, Catalano ar putea povesti despre Cosbuc zile in sir, anii chiar nu ar conta in aceasta ecuatie: " Cosbuc este mai mult decat poetul taranimii. Incadrarea asta tampita ma enerveaza de 40 de ani. Pe Cosbuc nu-l poti limita la doar niste poezii, el este un << monstru sacru>> al literaturii romane, atat cat este ea”, spune Catalano.
„Faptele s-au petrecut prin 1974. Atunci am vazut-o pe Elena Ceausescu, dar inainte a sosit aici sotia lui Crisan Adalbert, fostul prim-secretar si seful protocolului Ionica Maierean. La scurt timp a sosit in fata casei o Volga neagra, iar in momentul cand s-a deschis portiera s-a comunicat prin statie ca Nicolae Ceausescu, aflat la vanatoare la Dealul Negru a impuscat un mistret. Toata lumea a aplaudat, iar din masina s-a dat jos Elena Ceausescu si Silvia Popoviciu, sotia lui Bergheanu, primul secretar al regiunii Cluj. Paza era destul de numeroasa, dar m-au lasat sa ma desfasor in explicatiile mele legate de viata lui Cosbuc. Elena Ceausescu a fost foarte afectata de episodul mortii fiului lui George Cosbuc, Alexandru. Vreau sa va spun ca a izbucnit in plans. Era imbracata simplu: niste pantaloni de doc si o bluza deloc pretentioasa, de culoare verde. O femeie de rand, nu avea nimic extravagant, sigur, era in 1974… Din pacate, din cauza emotiilor am uitat sa o pun sa semneze in cartea de oaspeti. Eram tanar, necopt oarecum, ei ce vremuri", deapana amintirile mai ceva ca si Ion Creanga.
Constantin Roco Catalano s-a nascut pe data de 25 noiembrie 1946, fiind urmasul direct al unui italian ajuns in Romania postbelica in anul 1940 din regiunea Calabria. Mama, fost viceprimar in comuna care poarta numele bardoului de la Hordou, l-a vrut medic veterinar, dar el nu a inteles niciodata acesta meserie: „Mama m-a vrut veterinar, iar eu am ajuns doctor al amintirii lui George Cosbuc. A fost un drum greu si sinuos”, spune Constantin Roco Catalano.
Primul contact cu poezia lui Cosbuc a avut-o la 6 ani, atunci cand a gasit primele carti in biblioteca parintilor: „ Am citit pe nerasuflate O scrisoare de la Muselin Selo, Decebal catre popor si am recitat Mama as cum doar un baietel de 6 ani o poate face. Din acel moment, Cosbuc a devenit cel mai bun prieten al meu”, spune Catalano.
El isi mai aminteste ca bunicul din partea mamei a fost un apropiat al lui Cosbuc, acesta ducandu-l chiar la Bucuresti pe un post la Ministerul Finantelor: „ Provin dintr-o familie de oameni scoliti, intelectuali, cu o serioasa si vasta biblioteca, cartea fiind un testament de familie. Bunicul a facut parte din cercul de prieteni intimi ai poetului”, spune interlocutorul nostru.
Despre liceu, Catalano spune ca a fost cea mai extraordinara perioada a vietii sale, moment al marilor acumulari literare si nu numai: „ Am avut un profesor extraordinar: Octavian Ruleanu, nimic nu se compara cu o ora de curs oferita de un dascal dedicat meseriei sale, iar pentru a intelege literatura trebuie sa ai organ”, sustine Catalano.
Dupa terminarea liceului, Constantin Roco Catalano va da examen la medicina veterinara dar nu il va lua, functionand, mai api, ca profesor necalificat in satul Bichigiu, comuna Telciu, dupa cativa ani reusind sa urmeze cursurile Facultatii de Litere de la Cluj-Napoca, sectia romano-rusa. Pe data de 15 octombrie 1968 va primi postul de custode al Muzeului lui George Cosbuc din localitatea Hordou: „ Din 1968 nu am mai plecat de aici, am ramas paznicul si exegetul operei cosbuciene. Pe rand, dupa ani de studii si munca sutinuta, am ajuns muzeograf literar, iar in 1990 membru de onoare al Societatii literare George Cosbuc”, spune Catalano. La aceasta ora, profesorul Catalano lucreaza la volumul al doilea al studiului monografic: Hordou- Cosbuc: „Sarcina pe care mi-am asumat-o singur, este deosebit de grea pentru un om de formatie filologica. Am avut cu mine de-a lungul intregii documentari care a durat peste 30 de ani, o lucrare similara a profesorului filolog Vasile Pacala: Monografia comunei Rasinari, pe care am luat-o ca model”, spune Catalano. De-a lungul anilor, profesorul Catalano a primit si numeroase premii si diplome: Premiul Restituiri al Muzeului Judetean Bistrita-Nasaud, pentru antologiile „George Cosbuc, poet de lume” si „George Cosbuc, poezie si proza crestina”, premiul editurii „George Cosbuc” pentru volumul „George Cosbuc, elevul poet”.
Alin Cordos