De la 200 de lei la 20 de tone de marmura si 60 de mii de euro. In ultimii zece ani, “marile spagi” la nivelul judetului Bistrita-Nasaud variaza intre sume ridicule de 100 sau 200 de lei si merg pana la zeci de mii de euro. Una din cele mai mari mite inregistrate in Bistrita este cea de 60 de mii de euro pe care ar fi luat-o Mircea Puni, fostul director al defunctei societati de termoficare din Bistrita, SC Proditerm SA, desi, nici la aceasta ora nu se stie cum au fost impartiti banii intre grupurile politice. Un alt caz rasunator este cel al retinerii  Veturiei Adriana Moldovan, prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Nasaud, omul legii fiind invinuit de trafic de influenta, fals in acte publice si luare de mita.

Istoria spagii, a mitei, ca si alte istorii de acest gen cuprind episoade cu personaje care au luat mita de 100 sau 200 de lei si care ajung pana la uriasul scandal politico-economic in valoare de 60 de mii de euro de la Proditerm SA. Dincolo de povesti, bani si grupurile de presiune economico-politice stau oamenii sau cum sunt ei numiti in limbajul rece, taios ca un pumnal al procurorilor – faptuitorii. Doar ca si acest doar e unul cat se poate de evident: justitia condamna doar Acari Pauni.

400 de lei pentru primul urolog al judetului
Aceasta ar fi valoarea singurului medic urolog din judetul Bistrita-Nasaud. Cam putin pentru 40 de cariera medicala, mai ales ca e vorba si de un flagrant. Potrivit purtatorului de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud, Angela Sangeorzan medicul urolog a fost denuntat zilele trecute de un pacient, care a ajutat la instrumentarea flagrantului: „actiunea a fost realizata in urma unui denunt impotriva doctorului Stefanescu facut de un pacient care a reclamat ca doctorul i-a pretins 400 de lei pentru a ii pune un diagnostic cu care sa se prezinte la Comisia de expertiza. Conform celor spuse de anchetatori, este vorba de un bolnav cronic, aflat in gradul II de invaliditate, culmea, aflat sub supravegherea medicala a celui care i-a pretins cele patru bacnote de 100 de lei contra unei amarite de adeverinte. „Medicul este cercetat acum pentru luare de mita, infractiune care se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 12 ani. Deocamdata medicul nu a fost audiat, va veni la audieri cu avocatul sau”, a explicat procurorul bistritean.
Conform celor spuse de Angela Sangeorzan, doctoral  Stefanescu a mai fost cercetat pentru aceleasi fapte in urma cu mai multi ani, insa atunci s-a dispus neinceperea urmaririi penale. Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud a mai precizat ca, fiind vorba de doar 400 de lei, Dan Stefanescu este cercetat in stare de libertate, urmand ca acesta sa vina la Parchet pentru declaratii asistat de propriul avocet.
Contactat telefonic, doctorul Dan Stefanescu a spus ca nu face niciun fel de declaratii cu privire la acest subiect.
In acest context, directorul Spitalului Judetean Bistrita-Nasaud, doctorul Mircea Gelu Buta a explicat ca habar nu avea de flagrant: “ Si-a luat trei zile concediu de odihna pentru a-si gestiona problemele pe care le are, iar apoi vom vedea in continuare ce se va intampla. Pana nu exista o sentinta judecatoreasca noi nu putem lua nici decizie in privinta lui. In aceasta situatie este vorba de o posibila incalcare a contractului juridic dintre medic si pacient, sustine Buta.

Mita  si la LML BN

Ca in sistem lucrurile nu merg deloc bine si practica mitei este una cat se poate de curenta, este deja o chestiune cat se poate de cunoscuta. Dar, reamintim faptul ca Dan Stefanescu nu este primul doctor care a luat mita, un al coleg, de data asta, fostul sef al laboratorului de medicina legala din Bistrita-Nasaud, Codrin Rebeleanu a fost prins in flagrant in timp ce primea mita 500 euro. Codrin Rebeleanu a fost acuzat de procurorii anticoruptie ca a luat banii ca sa nu modifice datele dintr-un certificat medico-legal. Reclamatia a fost facuta de un sofer care a provocat un grav accident de circulatie, pentru ca era in stare de ebrietate. Victima a avut nevoie de 55 de zile de ingrijiri medicale, iar legea prevede ca pentru o perioada mai mica de 60 de zile, cele doua parti se pot impaca. Medicul legist Codrin Rebeleanu i-a cerut soferului 500 euro ca sa nu modifice de la 55 la 60 de zile perioada de spitalizare, caz in care conducatorul auto risca sa faca inchisoare. Soferul l-a reclamat pe medic la Directia Anticoruptie Bistrita, iar procurorii l-au prins pe seful IML in flagrant, cand primea banii in biroul sau.
In cele din urmp, Codrin Rebeleanu a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare de Curtea de Apel Suceava.
Spaguitorul marturiseste

Fara a se opri doar la sistemul de sanatate, bolnav din ceea ce se vede la varful aisbergului, istoria spagii bistritene deseneaza o harta care cuprinde bugetarii speciali, un prim-procuror dar si politisti. Un prim caz face referire la o mita de 200 de lei luata de seful Serviciului public comunitar din orasul-statiune Sangeorz-Bai, iar asta contra unui serviciu: eliberarea a doua carti de identitate. Dupa flagrant, procurorii bistriteni au dispus inceperea urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, fapta pentru care risca o pedeapsa cu inchisoarea de la trei la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

Bomba din justitie

A fost detonata la Nasaud, acolo unde, Veturia Adriana Moldovan, prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Nasaud, a fost retinuta pe data de 23 iunie 2009, de catre procurorii DNA Cluj. Adriana Moldovan a fost  acuzata de catre procurorii DNA de o infractiune de luare de mita, de doua capete de acuzare privind traficul de influenta si un alt capat de acuzare, acela de primire de foloase necuvenite. Monitorizarea prim-procurorului Parchetului din Nasaud, Adriana Veturia Moldovan, a inceput inca din 2008.
Veturia Adriana Moldovan se pare ca era de mai mult timp in atentia DNA Cluj. Prin anul 2005 au aparut chiar anumite informatii in presa privind modul in care aceasta a instrumentat un dosar penal ce il privea pe omul de afaceri Pavel Sangeorzan.
La vremea respectiva, prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Nasaud l-a anchetat pe Sangeorzan pentru comiterea unei infractiuni silvice, prevazute la art.96 din Codul Silvic si care se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amenda penala. Concret, Pavel Sangeorzan si-a construit o cabana intr-o padure a statului, incalcand flagrant legea. Pentru a rezolva dosarul in sensul dorit, Adriana Moldovan s-a prelevat de art.10, ind.1 din Codul de procedura penala si a dat NUP, adica neinceperea urmaririi penale. Motivatia a fost nu numai incriminatoare pentru prim-procuror, dar si hilara in acelasi timp. Invinuitul „a recunoscut si regretat fapta comisa, este casatorit si a depus diligentele necesare pentru intrarea in legalitate, dar mai ales pentru ca omul nu are antecedente penale”. Ca rezolvarea sa aiba si o farama de acoperire, anchetatorul i-a aplicat o sanctiune cu caracter administrative –  o amenda de 1000 de lei. Colaborarea intre cei doi nu s-a oprit, insa, aici. La rugamintea lui Pavel Sangeorzan, Adriana Moldovan a mai „rezolvat” un dosar. Acesta se referea la George Tiron, apropiat al omului de afaceri, dosar in care barbatul era cercetat pentru distrugerea de mijloace de semnalizare CFR. Pentru „rezolvarea” spetei respective, procurorii sustin ca Adriana Moldovan ar fi primit  20 de tone de marmura, desi, avocatii au spus ca a fost vorna de doar opt tone de marmura, cantitate pentru care a fost emisa si o factura. Mai mult, Adriana Moldovan a mai fost acuzata de procurorii clujeni ca ar fi beneficiat de lucrari in valoare de 55.000 euro la o casa de vacanta situata in Poiana Zanelor, comuna Sant.

La fotbalul mic, spaga e la fel de mica!?!

Cum in fotbalul mare, de liga lui Mitica, spagarii, desi sunt multi si stau pe toate gardurile, nu sunt vizibili de la inaltimea  Parchetului, procurorii s-au orientat spre fotbalul ceva mai mic. De fapt, mic, dar mic de tot, fiind vorba de o asociatie sportiva fara prea multe legaturi cu liga profesionista sau Gloria Bistrita – Asociatia Sportiva “Arsenal” .
Episodul Petru Avadanei este exceptia care confirma regula nescrisa ca asa nu se face in fotbal, spatiu mioritic unde transferurile se fac pe sume de bani care intrec orice imaginatie. 500 de euro, fratii Becali se tavalesc de ris, 500 de euro a cerut Avadanei pentru a incheia niste acte care sa permita transferul in Craiova a anui copil de 12 ani, inscris la clubul sau sportiv.
Potrivit unui comunicat la Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud, antrenorul Petru Avadanei de 49 de ani, presedintele Asociatiei Sportive de fotbal Arsenal Bistrita, „este suspectat ca ar fi cerut bani de la un parinte, pentru a nu suspenda activitatea sportiva a unui copil de 12 ani", Alin Burdet.  Din primele cercetari ale politistilor, Avadanei ar fi primit 500 de euro cu titlu de mita de la tatal lui Alin Burdet (Radu Burdet), pentru a elibera o nota de transfer in alb, fisa de jucator si legitimatia sportivului, necesare pentru un transfer al copilului la un alt club de fotbal din Craiova. Mama copilul recunoaste ca antrenorul a pretins bani familiei. „Nu a vrut sa ne acorde transferul decat daca ii dam 500 de euro. De la inceputul anului incercam sa obtinem actele. Ne-a zis ca el ne-a format baiatul si ca e normal sa castige si el ceva din asta. Nu mi s-a parut corect, mai ales ca noi il plateam pentru antrenamentele copilului, cu 50 de lei pe luna", povesteste Maria Burdet, mama baiatului. Aceasta mai spune ca fiul ei era inscris in asociatie de un an de zile, dar a vrut sa se antreneze la un club din Craiova.  

Politica si termoficarea

Epicentrul cutremurului in scurta noastra istorie a spagii in Bistrita-Nasaud s-a produs intre anii 2001-2004, in plina guvernare Nastase, atunci cand fostul PNA, actualul DNA, gasea un singur tap ispasitor la cea mai mare afacere de coruptie din judetul Bistrita-Nasaud: Proditrem si “americanii” de la Yorkshire Financial LLC. Este vorba de Mircea Puni, singurul om care a platit cu capul si libertatea cea mai parsiva afacere politica in valoare de 60 de mii de euro. In afara de  Mircea Puni, politistii l-au retinut si pe vicepresdintele firmei americane Yorkshire Financial LLC, Paul Raulescu, care a cesionat datoriile pe care SC Proditerm SA le avea de incasat de la persoane fizice si juridice. Paul Radulescu se numea in realitate Paul Angheluta, s-a folosit de un nume fals si, atribuindu-si calitatea de avocat, a incheiat in luna august 2002, cu SC Proditerm SA, contracte de cesiune de creante, in valoare de aproximativ 76 miliarde de lei vechi. El s-a folosit de un nume fals, deoarece pe numele sau real exista un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea de 5 ani, pentru inselaciune si era dat in urmarire generala. In acest context, Angheluta a fost cercetat si pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Mita de 60.000 euro, in doua transe

Conform dosarului instrumentat de procurori s-a stabilit ca directorul Mircea Puni a primit 40.000 euro pentru incheierea si derularea contractelor de cesiune, iar in luna aprilie 2003 a primit inca 20.000 euro. A doua “transa” ar fi venit de la Ionel Hateganu, administratorul SC Joha Industrielhandel, din Germania, pentru a interveni pe langa consilierii locali din municipiul Bistrita, in vederea obtinerii unui contract de modernizare a uzinei termice. Acest contract urma sa fie semnat intre SC Proditerm SA si Grupul 4 Instalatii Cluj, in care firma germana avea calitatea de subantreprenor. Puni ar fi semnat ilegal  trei contracte de cesiune, producand societatii Proditerm un prejudiciu de 1,4 milioane de lei. Reamiintim faptul ca in programul de investitii din anul 2002 al Proditerm Bistrita (societate avand ca actionar unic Consiliul Local), a fost inclusa si modernizarea Uzinei Termice, Puni reprezentand societatea in relatii cu terte persoane fizice sau juridice. Procurorii au sustinut ca, in calitate de director general, Puni ar fi pretins si primit bani pentru a interveni in favoarea castigarii de catre SC Grup IV Instalatii SA Cluj-Napoca a licitatiei pentru derularea proiectului de modernizare.

Oficial ne merge bine

In ceea ce priveste coruptia din judet, politistii spun ca anul trecut au fost inregistrate 22 de dosare penale. In 11 dosare plangerile s-au facut prin denunt, iar in celelalte 11 cazuri organele de cercetare penale s-au sesizat din oficiu.
Anul trecut 59 de bistriteni au fost prinsi de catre angajatii Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud dupa ce au comis acte de coruptie. Conform raportului de activitate pe 2010, 11 bistriteni sunt cercetati de politisti pentru luare de mita, iar alti 21 pentru dare de mita. Alti trei bistriteni sunt cercetati pentru trafic de influenta si unul pentru “primire de foloase necuvenite”.
Alti 23 de bistriteni care au comis infractiuni de coruptie au fost si ei cercetati de politisti.
De asemenea, 12 dosare au fost trimise catre Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi solutionate.
Domeniile in care au fost constatate faptele de coruptie sunt administratia publica locala si centrala si in domeniul agriculturii,  alimentatiei si a padurilor.

Alin Cordos

1 COMENTARIU

  1. de coruptia din com sant nu pumeniti decat in treacat ,de ce organele conpetente nu isi fac datoria ,vezi cazul padurarilor flamanzi ,care inaite de revolutie chiar erau flamanzi si acuma se misca numai in jiipuri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.