Primăria Bistrița a pus ochii de câteva zeci de hectare de teren care aparțineau Liceului Tehnologic Agricol Bistrița, unde plănuia să ridice un centru social și locuințe ANL pentru tineri. Se pare că atât Liceul Tehnologic Agricol, cât și Inspectoratul Școlar au dat aviz negativ pentru cele 10 hectare destinate centrului social. Municipalitatea este, se pare, împiedicată să meargă mai departe cu proiectul de prevederile legale.

În 2019, Primăria Bistrița a trecut prin Consiliul Local un proiect de hotărâre care prevedea trecerea din domeniul public în domeniul privat al municipiului Bistrița a unor terenuri situate în intravilanul municipiului, ca urmare a încetării uzului și interesului public.

Este vorba despre câteva zeci de hectare de teren de la Liceul Agricol, unde Primăria Bistrița voia să amenajeze un centru social, dar și locuințe ANL pentru tineri.

Municipiul Bistrița deține în proprietate publică terenul în suprafață de 39 de ha aflat în administrarea Liceului Tehnologic Agricol Bistrița. Clădirile administrative ale Liceului Tehnologic Agricol Bistrița, anexele și terenul din jurul acestora sunt situate pe suprafața de 64.199 mp din care doar 3 ha sunt ocupate de construcții, diferența de suprafață putând fi folosită în scop didactic și pregătire a elevilor.

O suprafață de 100.000 de mp din CF Bistrița a fost obținută prin efectuarea unei dezlipiri în vederea asigurării suprafeței necesare constituirii lotului didactic experimental, prevăzut în completările aduse legii educației naționale, conform căreia liceele cu profil preponderent agricol trebuie să dețină o suprafață de minim 10 ha, în echivalent arabil, în acest scop.

Primăria Bistrița vrea să lase Liceul Agricol cu 16 ha

„Până în anul 2000 aceste suprafețe de teren și construcțiile erau proprietate a Statului Român, în administrarea Ministerului Învățământului, perioadă în care nu a existat niciun interes de valorificat, nefiind întreprinse demersuri pentru investiții în interes didactic, nu au fost demarate proiecte compatibile cu profilul de activitate a liceului. În 2000, la data modificării Legii învățământului și trecerea imobilelor aferente unităților de învățământ în proprietatea publică a unităților administrativ teritoriale și administrarea consiliilor locale, terenul era neîngrijit, aproape împădurit, nefiind utilizat în scop didactic de către liceu. Astfel, Consiliul Local, cu acordul unității de învățământ a aprobat valorificarea lui prin închiriere prin licitație publică către asociațiile crescătorilor de animale din municipiul Bistrița, iar în sarcina acestora s-a prevăzut în contract executarea unor lucrări de cosire și defrișare, astfel încât terenul să fie îngrijit și să se împădurească treptate. Neexistând niciun interen pentru acest teren, în ultimii 30 de ani acesta nu a fost valorificat decât prin închiriere”, se arată în hotărârea din 2019.

Primăria Bistrița a cerut astfel trecerea suprafeței de 29,9 hectare de teren din domeniul public în domeniul privat, motivând cu faptul că terenul nu a mai fost utilizat în scop didactic în ultimii 30 de ani, iar suprafața de 16,4 hectare care rămâne în administrarea unității de învățământ este suficientă pentru derularea activităților educative și de învățământ în condiții optime.

„Menționăm faptul că s-au avut în vedere modificările aduse Legii educației naționale nr. 1/2011, prin Legea nr. 57/2019, conform căreia liceele cu profil preponderent agricol trebuie să dețină o suprafață de minim 10 ha, în echivalent arabil, pentru construirea lotului didactic experimental, la care se mai adaugă aproximativ 3 ha teren agricol, care nu este afectat de construcții, astfel că în proprietatea publică a Municipiului Bistrița și în administrarea unității de învățământ vor rămâne 16,42 ha teren și construcții existente”, se mai arăta în proiectul adoptat acum câțiva ani.

Inspectoratul Școlar și Liceul Agricol se opun!

La mijlocul lui 2022, Primăria Bistrița a mai venit cu un proiect de hotărâre prin care schimba destinația unei suprafețe de 10 ha de la Liceul Tehnologic Agricol, din teren agricol în teren destinat edificării unui complex social.

Se pare că atât Inspectoratul Școlar, cât și Liceul Tehnologic Agricol au spus NU acestei idei. Legea nu ar permite schimbarea destinației terenului:

„Au fost transmise avize negative din partea Liceului Tehnologic Agricol Bistrița și a Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud. Având în vedere că în aceste condiții procedura prevăzută de lege pentru schimbarea destinației terenului nu poate fi continuată, s-a revenit asupra solicitării de acord către cele două instituții” se arată într-un document făcut public de Primăria Bistrița.

Primăria Bistrița voia să ridice acolo un complex social pentru persoanele cu dizabilități, tineri și familii cu probleme:

„Având în vedere faptul că, terenul nu este valorificat la potențial maxim, precum și faptul că fracțiunea prevăzută în Planul Urbanistic General al municipiului Bistrița, situat în zona mixtă M1, în afara limitei zonelor protejate, este posibilă amenajarea unui complex social, care va cuprinde mai multe activități respectiv, dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități și crearea unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie, activități de îngrijiri paleative, consiliere familială a persoanelor cu dependențe a persoanelor aflate în situații de criză, de orientare, activități cu caracter educațional etic și moral pentru tineri și copii, tabere pentru copii, activități sportive pentru tineri și copii”, se arata în proiectul adoptat de Consiliul Local anului trecut.

Acesta nu era singurul plan avut de Primăria Bistrița cu terenul de la Liceul Tehnologic Agricol. Municipalitatea mai vrea acolo și un cartier pentru tineri cu case și blocuri ANL.

35 de hectare de teren voia să ofere Primăria Bistrița tinerilor sub 35 de ani pentru a-și ridica o casă. Ideea datează de pe vremea fostei administrații care numise proiectul „Bistrița ta, casa ta”.

Proiect de pe vremea lui Niculaie

Fostul viceprimar Cristian Niculae visa acolo 700 de loturi pentru concesionare tinerilor de sub 35 de ani. Loturile urmau să aibă 300 de mp, 500 de mp și 700 de mp.  În prima fază a proiectului avansat încă din 2019 erau prevăzute 248 de loturi de case pe 10 hectare, cu străzi și sistematizare. Erau avansate inclusiv numele cartierului: Urban Garden, Complex Urban Integrat Bistrița, Bistrița 9 sau Nosa Residence.

„În următorii ani, 700 de familii din Bistrița vor avea posibilitatea să-și construiască o casă. Se va dezvolta un nou cartier al Bistriței, un cartier modern, unde comunitatea și natura vor fi puse pe primul plan, un cartier cu toate utilitățile necesare, cu multe spații verzi, cu o zonă de case bine gândită, cu străzi, cu grădiniță, cu locuri de joacă și teren de sport, cu locuri pentru magazine, cu linie de transport public. Toate acestea pe un teren în zona străzii Livezi (n.r. în spatele Liceului Tehnologic Agricol). Obiectivul nostru este de a-i determina pe tineri să se stabilească în Bistrița, să-și întemeieze familii, să-și construiască locuințe, să muncească în Bistrița”, spunea în 2018, viceprimarul de atunci Cristian Niculae, care a și candidat pentru funcția de primar al Bistriței la alegerile precedente.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.