Istoria ne arată că multe conflicte, care au generat anumite tragedii, au fost cauzate de eterna relaţie dintre bărbat şi femeie. Ură şi dragoste, gelozie şi patimă, toate amestecate într-un ghiveci, din care nimeni nu a mai reuşit să înţeleagă ceva. Şi în acest moment, după circa şase luni de la atacul banditesc îndreptat împotriva redacţiei "Gazeta de Bistriţa", lucrurile nu sunt lămurite.

 

 

Ce a determinat acest act huliganic, cine l-a generat, inspirat şi condus din umbră? Până la urmă, nu din vina noastră, cineva, premeditat sau nu, a declanşat un atac la adresa libertăţii de exprimare, a libertăţii presei din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Pe fondul acestei poveşti de "inimă albastră", totul s-a transformat într-o adevărată acţiune de "poliţie politică", îndreptată împotriva a două publicaţii, săptămânalul "Gazeta de Bistriţa" şi cotidianul on-line, "Bistriţeanul.ro".

 

Războiul a început cu Gazeta

 

Potrivit dovezilor, totul este dirijat şi condus de anumite persoane din conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud (IPJ BN). Istoricul aceste poveşti a debutat 21 aprilie 2008, când eu, Zaharia Cotoc, am fost agresat verbal şi fizic în sediul redacţiei "Gazeta de Bistriţa" de un anume Petre Bolfă. Am mai spus-o şi o repetăm, primele cuvinte inteligibile ale acestei creaturi care a dat năvală în sediul redacţiei, au fost "mă, mai aveţi treabă cu şefii poliţiei"?, "mă, mai ai treabă cu Grama"? Urmările se cunosc, distrugerea unor calculatoare, agresiuni verbale şi fizice îndreptate împotriva tuturor celor care i-au stat în cale. Deşi prin sistemul 112 au fost anunţate organele de poliţie, reacţia acestora a fost extrem de ciudată, înceată şi inexplicabilă, în condiţiile în care distanţa dintre sediul redacţiei şi cel al IPJ BN este de circa 250 m. Un echipaj al poliţiei a sosit la locul evenimentului după aproximativ 20 de minute. Nu a fost dată nici până astăzi o explicaţie asupra acestei ciudate întârzieri. Am încercat să descifrăm mesajul acestei agresiuni, pe fondul celor exprimate prin viu grai de agresor. Mesajul transmis de acesta a fost clar – să nu mai avem treabă cu şefii poliţiei şi cu Grama. Atunci, pe moment, nu am înţeles la cine s-a referit concret şi care erau de fapt dedesubturile acestei poveşti. Normal, după acest atac mafiot, am încercat să descifrăm sensul mesajului, dedesubturile acestuia. Am luat colecţia "Gazetei de Bistriţa" şi am început să o răsfoim, pentru a ne da seama cu ce am păcătuit, încât mafia să se acţioneze astfel împotriva noastră. Concluziile rezultate nu ne-au prea lămurit. Singurul material, în care se putea afirma că am atacat poliţia, dacă poate fi vorba de aşa ceva, apropo de mesajul transmis de agresor, a fost o anchetă a ziarului, prin care am încercat să facem lumină asupra modului în care au dispărut nişte sume de bani apreciabile din fondurile donate de poliţiştii din judeţul nostru, dar şi din unele judeţe învecinate, pentru sinistraţii din Târlişua. Ancheta noastră a demonstrat faptul că aceşti bani au fost folosiţi, din ordinul unor şefi ai IPJ BN, pentru modernizarea popotei unităţii, instalaţie de aer condiţionat, ultramodernă, renovarea biroului şefului IPJ. Am dat curs verificării acestor informaţii în primul rând din durerea şi indignarea pe care am simţit-o, aflând că nişte sume de bani cu care se putea repara o casă ori un podeţ din atât de lovita de natură localitate Târlişua, au fost folosite pentru unele dotări de lux la sediul IPJ BN. Nimeni nu a avut de plătit vreo poliţă acestei instituţii, unde lucrează mulţi oameni de cea mai mare probitate morală şi cinste. Informaţiile respective le-am considerat de interes public şi am acţionat în consecinţă. Scandalos ni s-a părut modul în care nişte persoane, pe care căciula funcţiei i-a copleşit, au ajuns să folosească banii destinaţi remedierii cât de cât a unei nenorociri cauzate de natura deslănţuită.

 2008 o dezbatere pe seama acestui scandal, având drept protagonişti conducerea cotidianului "Bistriţeanul.ro" şi conducerea IPJ BN. Însă invitaţia adresată IPJ BN a fost refuzată de conducerea acestei instituţii, dar în schimb a fost trimis un comunicat sub semnătura purtătorului de cuvânt, care să fie citit pe post. Emisiunea era programată să înceapă la ora 21.00, dar din motive independente de postul de televiziune sau din vina realizatorului, aceasta nu a mai avut loc. La ora 20.30, în clădirea în care funcţioneză postul de televiziune a fost întrerupt curentul. "Pana de curent" a durat până la ora 22.20. A fost cu intenţie sau nu, asta rămâne de văzut.

Binenţeles, unii responsabili din poliţie au mai fost deranjaţi şi de apariţia în paginile Gazetei a unor bârfe, dar fără vreo nominalizare concretă. S-a mai scris de încercarea fraudării unor licitaţii privind unele lucrări de investiţii şi despre moraliatea unor lideri. Nu ştim cu siguranţă, dacă aceste dezvăluiri ale "Gazetei" au determinat acea reacţie atât de brutală, demnă de un film cu mafioţi italieni. Mergând pe principiul că "gura păcătosului adevăr grăieşte", am încercat să sesizăm această situaţie bizară din judeţul Bistriţa-Năsăud unor factori competenţi. Informaţii despre atacul în stil mafiot asupra "Gazetei de Bistriţa" au ajuns şi la nivelul Ministrului de Interne şi a altor factori competenţi. În cea mai bună tradiţie românească totul a fost trecut sub tăcere.

 

Bistriţeanul.ro a avut curaj

 

Paradoxal, lucrurile au început să miroasă şi nu din vina noastră. Recţia presei locale din Bistriţa a fost cea pe care o cunoaştem – laşitate, complicitate şi frică pe toată linia, cu o două excepţii: ziarul on-line "Bistriţeanul.ro" şi Focus TV.

Bistriţeanul.ro a fost singura publicaţie care a avut curajul şi demnitatea să ne ia, pe faţă, apărarea. A mai fost o luare de poziţie a cotidianului "Răsunetul", printr-un comunicat care a condamnat agresiunea. Însă poziţiile exprimate public de către colegii de la "Bistriţeanul.ro" au avut urmări imediate cu tenta clară de a băga pumnul definitiv în gura presei bistriţene. Materialele publicate de "Bistriţeanul.ro" au dus la exprimarea unor opinii ale cititorilor acestui ziar. Contrar aştepătărilor şefilor IPJ BN care au pus la cale atacul asupra "Gazetei de Bistriţa", unele dintre comentariile făcute pe marginea acestor materiale din Bistriţeanul.ro nu au fost pe măsura aşteptărilor lor. Unii cititori nu au fost de acord cu ceea s-a întâmplat la "Gazeta", iar opiniile lor nu au fost pe placul şefilor IPJ BN. Delictul de opinie a generat o adevărată vânătoare de vrăjitoare. Conducerea cotidianului on-line, "Bistriţeanul.ro", respectiv directorul acestei publicaţii, Claudia Andron, s-a trezit, iniţial, cu o citaţie, să-i spunem semi-oficială. Hârtia în cauză inducea ideea că este făcută în numele IPJ BN, oficial, dar nu are un antet şi o ştampilă. Este semnată de doi dintre oficialii IPJ BN, de şeful inspectoratului, comisarul de poliţie Ioan Sidor Bodescu şi de comisarul şef de poliţie Aurel Grama, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale. Directorul publicaţiei, Caludia Andron este somată şi ameninţată, într-un mod fără echivoc, să furnizeze celor două persoane particulare, Bodescu şi Grama, IP-urile celor care au scris anumite comentarii la cele publicate de "Bistriţeanul.ro", de condamnare a atacului mafiot asupra "Gazetei de Bistriţa". Acţiunea pură de "poliţie politică" a celor doi oficiali ai IPJ BN, care vroiau să tragă la răspundere pe cei care nu erau de acord cu cele întâmplate la "Gazeta", a fost mai mult decât evidentă. Nu ştim dacă la momentul respectiv a fost declanşată vreo anchetă.

Nu după mult timp, "Bistriţeanul.ro" a publicat la rubrica "Zvonoteca" un material, preluat din "Gazeta", nesemnat, cu caracter de pamflet, intitulat "Turturelul şi Turtureaua". Materialul nu a nominalizat în mod clar nicio persoană, dar a fost îndeajuns să trezească furia cenzorilor din IPJ BN. Fără voia celor de la "Bistriţeanul.ro", dar şi a noastră, a celor de la "Gazeta", cineva a vrut cu tot dinadinsul să se autoidentifice în cele două pamflete. În cazul unui proces real, cei care se consideră că sunt eroii acelor bârfe vor trebui să facă dovada că despre ei este vorba în materialul publicat în "Bistriţeanul.ro".

Tot ceea ce a urmat, pare scenariul unui adevărat coşmar. Din dispoziţia şefului IPJ BN, comisarul de poliţie Ioan Sidor Bodescu, împotriva cotidianului "Bistriţeanul.ro" a început o adevărată acţiune de "poliţie politică". A fost angrenat în această acţiune incredibilă, care sfidează orice urmă de democraţie, Compartimentul de Inspecţie Internă din cadrul IPJ BN.

 

Bistriţeanul.ro, ameninţat

 

Dintr-o adresă pusă la dipoziţia noastră de cei de la "Bistriţeanul.ro", aflăm stupefiaţi că s-a început urmărirea penală faţă de autori necunoscuţi, pentru săvârşirea infracţiunii de insultă, prevăzută şi pedepsită de art. 205 Cod Penal. Documentul în cauză este avizat şi de către un procuror, Liliana Joldeş, şi se solicită din nou IP-urile cititorilor care au postat comentarii la articolul "Turturelul şi Turtureaua", de la rubrica "Zvonoteca". Sunt cerute IP-urile celor care au semnat sub pseudonimele de "marta", "electra", "poliţiştii", "adi", "yo yo", "ovidel", "irina", "teo", "gogu drăgan", "nutza broscutza", "elegance", "anton", "colega claudiţei", "colegii din institut", "popa", "carmen" şi "noutate". Mai mult, în adresa respectivă se proferează şi ameninţări de genul că neîndeplinirea acestei cereri constituie abatere judiciară şi se sancţionează cu amendă judiciară de la 500 la 5.000 RON. Cireaşa este pusă pe tort de precizarea că aplicarea amenzii judiciare nu înlătură răspunderea penală, în caz că fapta constuie infracţiune, astfel că nerespectarea acestei obligaţii poate constitui şi infracţiunea de favorizarea infractorului. Stai şi te ştergi la ochi şi nu-ţi vine să crezi ceea ce vezi şi te întrebi, ce se asunde sub acestă cerere de furnizare a IP-urilor. Este vorba de terorism, de Osama bin Laden, de trădare, de spionaj?. Nici una şi nici alta, co de o acţiune pură de "poliţie politică" pentru identificarea unor persoane care şi-au exprimat o opinie sub protecţia pe care o oferă internetul vis-a-vis de anumite situaţii, comportamente imorale ale unor persoane publice.

În situaţia dată, cei de la "Bistriţeanul.ro", în baza Legii nr.544 din 2001, au cerut o explicaţie asupra acestor adevărate atentate la libertatea de exprimare şi a presei. În acelaşi ton de intimidare şi de sfidare a opiniei publice, pentru că acest caz a ajuns deja în atenţia publicului larg, răspunsul primit din partea IPJ BN, sub semnătura şefului acestei instituţii, nu face decât să profereze noi ameninţări, prin invocarea unor articole de lege.

 

Zaharia Cotoc

Este foarte greu de înţeles ce urmăresc cei care au declanşat această mizerie. Aparent, ei caută să identifice persoanele care au postat anumite comentarii deranjante şi induc ideea că aceştia ar fi poliţişti. Dar chiar dacă ar fi aşa, s-au dus vremurile în care un om era condamnat pentru exprimarea unei opinii sau pentru că a spus un banc, fie şi la adresa şefului statului.

Postul de televiziune "Focus TV", la iniţiativa jurnalistului Alin Cordoş, a organizat în data de 1 octombrie

6 COMENTARII

  1. CIND ZICI POLITIA!PARCA AI ZICE CASA AMBIENT….NAU NICI HAINE DAR SE TOT PLING…CE PLITIE NENE…SE TOT PLING DE INFRACTIUNI EI FAC TOATE INFRACTIUNILE….EI AU SALARI…EI SPINZURA…CE DRACU ARE POLITIA NENE…BISTRITA E UN ORAS DE JEGODI…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.