Aflat în aceste zile într-o călătorie de afaceri în Statele Unite ale Americii, am aflat că ultima piedică înaintea unui dezastru anunţat pentru fermierii români a dispărut, cotele de lapte fiind ridicate începând cu data de 1 aprilie 2015.
Situaţia nu ar fi atât de catastrofală pentru cei 8 mii de fermieri din judeţul Bistriţa-Năsăud, printre care şi mă enumăr şi eu, dacă statul român ar fi luat măsuri pentru a proteja ferma şi fermierul autohton, dar, deşi toată lumea ştia din 2004 că acest lucru se va întâmpla, nimeni nu a făcut nimic. Nici guvernele perindate pe la palatul Victoria în ultimii 10 ani, nici toţi marii miniştrii, aşa-zişi specialişti în agricultură, dar nici una din instituţiile acreditate de Comisia Europeană pentru a ajuta agricultura româneacă, nu au făcut absolut nimic pentru a găsi soluţii de-a salva de la faliment pe fermierii români. Din păcate, iată, suprimarea cotelor ne ia pe nepregătite, fiind în situaţia de-a nu avea contracte bine făcute cu marii retaileri, nu există acele asociaţii puternice care să impună contractele, aşa că vom fi puşi în situaţia de-a ne închide afacerile
Partidul Mişcarea Populară se alătură tuturor forţelor politice care pot să găsească soluţii pentru salvarea de faliment a fermierilor români şi salută iniţiativa legislative care vrea să întoarcă la producător pentru investiţii diferenţa de cota de tva de la 24 la 9%. De asemenea, sunt de acord cu o altă iniţiativă legislativă care doreşte etichetarea laptelui, precum şi stimularea subvenţionării furajelor. Ar fi foarte bine dacă actualul Executiv ar lua măsuri urgente care să stimuleze asocierea în cooperative , dar şi desfacerea mărfii acestora, ca produse autohtone în supermarket-uri şi pieţe volante.
Preşedinte PMP Bistriţa-Năsăud, Ionuţ Simionca