Critici dure au fost aduse celor două partide aflate la guvernare de Ionuț Simionca, secretarul general al PMP, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională o parte din Legea pensiilor de serviciu.
„Domnilor PSD-iști și PNL-iști, cum rămâne cu pensiile speciale? După decizia CCR prin care legea voastră de eliminare a pensiilor speciale a fost declarată neconstituțională, v-ați făcut mici, ați dispărut în peisaj, v-ați ascuns.
Ați știut de la bun început că promovați o lege strâmbă, care nu va trece de controlul de constituționalitate, dar i-ați indus în eroare pe români. Mai mult, acum vreți să puneți biruri mai mari pe firmele românești pentru a plăti, în continuare, pensii speciale.
Să le fie rușine parlamentarilor care i-au mințit pe români! De la parlamentarii bistrițeni din PSD și PNL aveam pretenția să fie onești, mai ales că ardelenii sunt cunoscuți drept oameni de onoare, de cuvânt. Ne-ați înșelat și acum v-ați pitit. Sunteți ipocriți și pasați responsabilitatea și vina de la unu la altul, nu vă mai crede nimeni! Dați-vă demisia și plecați toți acasă, ne-am săturat de badjocura voastră.
Să vă fie rușine!”, a scris Simionca pe pagina sa de Facebook.
Romania se află in pragul declanșării procedurii de deficit excesiv. Asta înseamnă că în cazul în care o țară membră UE are un deficit bugetar care depășește 3% din PIB și/sau nivelul datoriei publice reprezintă peste 60% din PIB , declansarea unei proceduri de deficit excesiv este, pe deplin, justificată. Comisia Europeană recomandă României să pună capăt deficitului bugetar excesiv până în 2024. In acest sens, guvernul s-a angajat că deficitul bugetar va scădea la 4,4% din PIB în 2023 şi la 2,9% din PIB în 2024, aşa cum recomandă Comisia Europeană pentru ieşirea din procedura de deficit excesiv.
De aceea, atragerea fondurilor europene, in special cele prevăzute pentru proiectele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), este vitală pentru România. Totusi obtinerea banilor europeni este conditionată si de îndeplinirea unor reforme sau „jaloane” propuse de România si agreate împreună cu oficialii Comisiei Europene, si anume:
-Reforma pensiilor speciale si trecerea lor pe principiul contributivității;
-Reforme în politica fiscală;
-Revizuirea cadrului legislativ pentru companiile cu capital de stat;
-Revizuirea sistemului de salarizare în administrația publică;
–Crearea și operaționalizarea Bancii Naționale de Dezvoltare;
–Un nou sistem pentru a accede în funcțiile publice;
-Modificarea legilor justiției și consolidarea cadrului anti-corupție;
-Transport fără emisii de carbon;
-Energie Regenerabilă.
Cu toate astea, prin decizia de neconstituţionalitate a legii privind eliminarea pensiilor speciale si trecerea lor pe contributivitate, Curtea Constituţională a României (CCR), acest “cimitir al elefantilor” a demonstrat încă odată că este o institutie puternic politizată care prin actiuni anacronice a sabotat constant toate încercările de modernizare a societătii românesti. Prin urmare, proiectul de lege care se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului curţii de conturi, aeronautic, se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia CCR din 2 august, 2023.
Asadar, „specialii României” își conservă cu orice pret privilegiile și îi vor sfida în continuare pe românii obișnuiți care, după o viață de muncă si contributii pentru asigurari sociale (pensie), au niste pensii de mizerie.
Vezi: https://revista22.ro/bref/tia-serbanescu/cimitirul-elefantilor