Ioan Turc, fost viceprimar al municipiului, în prezent deputat în Parlamentul României, este unul dintre candidatii cu sanse serioase la fotoliul de primar al Bistritei. La aproximativ patru luni de când face parte din legislativul tarii, deputatul Ioan Turc a acordat în exclusivitate Gazetei de Bistrita, în care vorbeste despre realizarile sale în calitate de viceprimar al Bistritei si de deputat, si de asemenea despre campania electorala care bate la usa.
Gazeta de Bistrita: Domnule deputat au trecut deja mai bine de trei luni de când sunteti parlamentar. Cum se vede Bistrita de acolo?
Ioan Turc: Eu o vad foarte bine. Aici e familia mea, colegii si prietenii mei.Va marturisesc ca aproape în permanenta ma gândesc la Bistrita. E casa mea…Sesizez, însa, nuanta din întrebarea dumneavoastra. Multa vreme politicienii de la nivel national, aflati în zonele de decizie, în special cei care hotarasc unde se îndreapta banii pentru infrastructura, pentru investitii, pentru alte nevoi, ne-au ignorat. Odata cu guvernarea liberala, lucrurile, stiti bine, s-au schimbat. Au venit mai multi bani în judetul nostru decât în ultimii 10 ani. E un lucru pe care nu-l poate contesta nimeni.
Gazeta de Bistrita: Putem vorbi despre realizari în aceasta perioada? Cum ati ajutat bistritenii?
IoanTurc: Speranta mea, când am plecat în Parlament din pozitia de viceprimar, a fost sa-i pot ajuta mai mult pe concitadinii, dar si pe conjudetenii mei. Si cu toate ca perioada de când sunt deputat este extrem de scurta, preocuparile si zbaterile mele au dat roade.
Am reusit obtinerea unor fonduri importante pentru foarte multe scoli din municipiu si din judet. Am reusit sa aduc în judet sume considerabile pe OG. 7 pentru modernizarea satului românesc, sume aduse primariilor pentru cheltuieli curente si investitii. Aceste alocari nu s-au facut pe criterii politice, de ele beneficiind primarii de toate culorile politice. De asemenea, am reusit sa aduc fonduri importante pentru lacasurile de cult din întreg judetul, iar acum la Ministerul Culturii exista deja un proiect pentru sustinerea cu bani de la Guvern a foarte multor lacase de cult din judetul nostru.
Proiectul de realizare a campusului scolar „Liviu Rebreanu”, pentru care au fost alocati 15 miliarde de lei vechi, este o alta realizare importanta. Ca urmare a interventiilor mele la ministerele de resort vor fi finantate, în scurt timp, trei blocuri ANL la Bistrita, destinate tinerilor.
Trebuie de asemenea sa amintesc un alt proiect important pentru bistriteni – reabilitarea Centrului istoric al municipiului. Imediat dupa ce am devenit viceprimar am solicitat Consiliului local sa aprobe un proiect care sa vizeze dezafectarea constructiilor anexe din curtile caselor din aceasta zona. Exista un adevarat focar de infectie, iar toate putregaiurile care grevau curtile din Centrul vechi prezentau si un risc urias de incendiu, dicolo de aspectul absolut deplorabil. Existau 440 de asemenea constructii anexe, iar jumatate dintre acestea am reusit sa le dezafectam.
Vreau sa insist asupra unui alt aspect, si anume a cladirilor în care functioneaza scoli, gradinite si camine sa fie reabilitate, fie capital, fie prin reparatii curente. Aici este vorba de Gradinita nr. 6, gradinita din cartierul Ghinda, Liceul Forestier si multe alte scoli de pe întreg cuprinsul judetului. De asemenea, amintesc lucrarile care se realizeaza la Liceul de Arte „Corneliu Baba”. Acolo unde am identificat un program, se numeste „O Românie frumoasa”, finantat de Programul Natiunilor Unite pentru dezvoltarea României; am atras si alte surse, o banca din municipiu a pus la dispozitia Consiliului Local sume importante pentru realizarea lucrarilor de reabilitare capitala si, bineînteles ca bugetul local, alaturi de finantari consistente de la bugetul central, au permis începerea si continuarea lucrarilor de reabilitare.
Un alt proiect în beneficiul bistritenilor care îmi apartine este cel referitor la sustinerea cu centrale de apartament a persoanelor si familiilor debransate de la sistemul centralizat de încalzire.
M-am zbatut si o voi face în continuare pentru dezvoltarea unui Parc industrial de care municipiul are atâta nevoie si care va contribui la disparitia externalizarii veniturilor Bistritei.
Trbuie sa trec în revista si proiectul pentru construirea de locuinte sociale în beneficiul chiriasilor care sunt nevoiti sa plece din locuintele din Centrul istoric si, de asemenea, reabilitarea strazilor municpiului.
Gazeta de Bistrita: Sunteti candidatul PNL la Primaria Bistrita. Ce parere aveti despre contracandidati? Care dintre acestia vi se pare cel mai redutabil?
Ioan Turc: Într-o campanie electorala toti au sanse egale. Îi respect pe fiecare în parte, însa cred ca este mare nevoie si de schimbare.
Gazeta de Bistrita: PDL pare foarte sigur de câstigarea Primariei Bistrita. Ce sanse credeti ca are Vasile Moldovan sa câstige un nou mandat?
Ioan Turc: Cei care decid noul primar sunt bistritenii. Daca cineva crede ca jocurile sunt facute si este sigur de victorie n-are decât sa stea acasa în campania electorala. Eu voi fi, însa, între oameni.
Gazeta de Bistrita: Ce parere aveti de candidatii la presedintia Consiliului Judetean?
Ioan Turc: Majoritatea sunt oameni cu experienta în administratie. Unii sunt chiar de foarte multa vreme în pozitii de decizie si nu se poate spune ca au performat. Altii, sa fim seriosi, n-au nici în clin, nici în mâneca, cu administratia judeteana. În schimb, propunerea noastra este una fezabila, Valer Bindea a fost unul dintre cei mai apreciati prefecti din Bistrita-Nasaud. El are experienta si capacitatea de a schimba fata prafuita a acestui judet.
Gazeta de Bistrita: Ce sanse estimati ca are candidatul PNL, Valer Bindea, la câstigarea fotoliului de presedinte a CJ?
Ioan Turc: Candidatul nostru este în acest moment ministru secretar de stat la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, functie pe care o ocupa înca de la începutul guvernarii Tariceanu. Oamenii ar trebui sa stie ca Valer Bindea se ocupa acolo tocmai de atragerea fondurilor europene nerambursabile. Ar trebui sa aiba sanse foarte mari, daca ne gândim ca pentru Bistrita-Nasaud singura oportunitate de dezvoltare sunt banii europeni. Si eu sunt convins ca locuitorii judetului Bistrita-Nasaud vor sti sa aprecieze ca miza acestor alegeri nu este ca unul sau altul sa ajunga presedinte, ci chiar viitorul acestui tinut.
Gazeta de Bistrita: Ce parere aveti de trecerea lui Viorel Pupeza în PC?
Ioan Turc: Traim într-o tara libera si fiecare îsi alege calea pe care o doreste sa o urmeze. Nu cred ca trebuie facute prea multe comentarii pe aceasta tema.
Gazeta de Bistrita: Unii membri ai PRM va considera ca fiind cel mai agresiv politician bistritean. Cum comentati?
Ioan Turc: Refuz sa cred ca un om serios poate sa gândeasca asa ceva. Am considerat întotdeauna ca bunul sima nu trebuie sa lipsesca din politica si cred ca am demonstrat ca doresc si respect dialogul civilizat, atât cu oamenii politici, cât si cu toti cei cu care intru în contact.
Gazeta de Bistrita: Câte primarii sperati sa câstigati în urma alegerilor din luna iunie?
Ioan Turc: E greu de estimat. Cred însa ca filiala judeteana a PNL poate sa obtina cel mai bun rezultat de dupa 1990. Ne vom reconfirma primarii aflati în functie si vom obtine noi primarii pentru ca oferta noastra în oameni si programe este cea mai buna.
Gazeta de Bistrita: Care sunt partidele cu care veti forma o posibila alianta?
Ioan Turc: Înainte de toate sa câstigam alegerile. Apoi, ne vom aseza la masa, vom analiza si vom alege cea mai buna solutie pentru judetul nostru.
Gazeta de Bistrita: Cum va doriti sa fie aceasta campanie electorala?
Ioan Turc: Îmi doresc sa avem o campanie electorala de proiecte si de idei, pentru ca eu cred ca vremea atacurilor la persoana si a mârsaviilor aruncate pentru a manipula opinia publica a trecut. Aceasta nu înseamna ca nu vom da o replica pe masura în situatia în care unii vor sari calul. Oamenii au asteptari din ce în ce mai mari, stiu sa faca diferenta între demagogie si problemele serioase, iar acest lucru ne obliga pe toti la decenta si responsabilitate.
Liana Muresan