Ioan Turc, presedintele Partidului National Liberal Bistrita Nasaud si pâna de curând viceprimar al municipiului Bistrita, a acordat în exclusivitate un interviu “Gazetei de Bistrita”. Turc vorbeste aici despre intrarea sa în politica, framântarile din filiala dupa plecarea fostului lider al PNL BN, Sabin Iliesi, cursa pentru câstigarea presedintiei filialei, despre una dintre marile sale nerealizari din perioada cât a fost “secund” al primarului Vasile Moldovan si despre viitorul viceprimar al Bistritei, liberalul Gavrila Tarmure.
Gazeta: De ce ati ales PNL, domnule Ioan Turc?
Ioan Turc: M-am considerat totdeauna ca fiind un om de dreapta, în sensul în care îmbratisez valorile de dreapta – egalitatea de sanse, care în aparenta ar putea sa trimita la valori de stânga, dar reala egalitate de sanse este o autentica valoare de dreapta. Respectul fata de valorile familiei, ale proprietatii, fata de valorile morale sunt câteva dintre perceptele pe care dreapta le promoveaza pretutindeni si am simtit ca aceasta este zona spre care trebuie sa ma îndrept. PNL deoarece, în anul 2002 acest partid era singura formatiune autentic de dreapta, era un partid care îsi rezolvase problemele interne, coagularea fortelor era un proces aproape finalizat. Am simtit ca pot sa ma regasesc în cadrul Partidului National Liberal si pot sa fac politica în acest partid.
Gazeta: Cine si-a pus amprenta în mod special în aceasta alegere?
Ioan Turc: Am avut o discutie cu Valer Bindea, care era la acea vreme vicepresedinte al PNL BN. L-am întrebat ce parere are despre o eventuala intrare a mea în politica si raspunsul a fost unul încurajator. Aveam o vârsta care ma trimitea catre organizatia de tineret. Am devenit presedintele organizatiei de tineret, am încercat sa dau o identitate acestei organizatii în cadrul PNL BN, cu atât mai mult cu cât nu existase asa ceva pâna atunci. M-am bucurat foarte mult, deoarece am gasit câtiva oameni care faceau politica cu pasiune. Niciunul dintre noi nu ne gândeam la avantajele pe care poate sa le aduca politica. Am început mai degraba într-o atmosfera de club, ne întâlneam saptamânal, discutam, faceam analize, faceam proiecte, de acolo plecam împreuna la o bere: Am avut si evenimente care au consolidat grupul – deplasari, seminarii – si, încet, încet acest microb al politicii m-a prins.
Gazeta: Plecarea lui Sabin Iliesi si-a pus amprenta la modul serios asupra filialei?
Ioan Turc: PNL a fost suspus unei agresiuni, am considerat atunci consider si acum, din partea presedintelui Traian Basescu, care l-a gasit drept aliat si ca si coada de topor pe Theodor Stolojan. La nivelul filialei judetene, datorita relatiei bune dintre Sabin Iliesi si Stolojan, s-a produs o divizare a membrilor filialei. În acel context, în jurul organizatiei municipale eu am constituit, pâna la urma, un front de rezistenta împotriva intentiei lui Stolojan, prin Sabin Iliesi, de a duce filala PNL BN spre o alta constructie politica.
Gazeta: Câstigarea presedintiei filialei judetene a fost o lupta grea, având un contracandidat foarte puternic precum Ioan Tintean?
Ioan Turc: Bineînteles ca nu a fost usor. Ioan Tintean este un nume în PNL BN, care face politica în PNL din anii ’90. E un om care s-a impus printr-o anumita conduita. Este receptat ca un om serios si, tocmai datorita acestui lucru, confruntarea cu Ioan Tintean a fost una deosebit de complexa si de dificila. Pâna la urma a învins ideea de suflu nou. A fost o batalie între proiecte si între viziuni. Pentru mine a fost o mare satisfactie victoria pe care am avut-o la Conferinta Teritoriala din 15 decembrie 2007, datorita, pe de o parte, faptului ca am învins, dar si datorita scorului pe care l-am obtinut. Eu am fost foarte limpede, am afirmat cu tarie faptul ca noi ramânem liberali în cadrul PNL, iar politica pe care suntem obligati sa o facem trebuie sa tina cont în primul rând de acest deziderat. Nu am fost niciodata gri, am mers numai pe tonuri de alb si negru si, mai mult decât atât, am încercat într-un timp deosebit de scurt sa-i fac pe oameni sa simta ca suntem un partid puternic, ca suntem un partid puternic, aflat la guvernare. Am ajutat foarte multe comunitati locale prin lobby-ul pe care l-am facut la Bucuresti. Niciodata nu m-am ferit sa afirm foarte raspicat faptul ca am facut si fac lobby la Bucuresti pentru ca fonduri importante sa vina pentru dezvoltarea comunitatilor locale. Pâna la urma, rezultatele concrete, dovezile incontestabile ale unui succes pe aceasta linie m-au ajutat, formându-se acea masa critica ce m-a condus la câstigarea alegerilor.
Gazeta: Care este cea mai mare nerealizare din timpul mandatului dumneavoastra ca viceprimar?
Ioan Turc: Reabilitarea Centrului vechi este un proiect deosebit de ambitios si care presupune fonduri consistente. Realizarea Pietonalului „Liviu Rebreanu” este doar un pas, iar în economia generala a proiectului este doar o mica componenta. Observ ca acest proiect al Pietonalului nu si-a atins pâna în momentul de fata obiectivele. Foarte putina lume vine catre Centrul istoric al municipiului Bistrita. Casele de aici sunt deosebit de afectate de trecerea timpului. Datorita politicii imobiliare dusa în anii ’70, datorita mutarii populatiei sarace a orasului în aceste case si, ulterior, a lipsei de implicare a primariei în proiecte care sa reabiliteze aceste case, multe dintre ele monument istoric, în momentul de fata avem o situatie aproape dramatica.
Gazeta: De putin timp sunteti deputat. Aveti la aceasta data conturata ideea unui proiect legislativ?
Ioan Turc: Activitatea unui parlamentar nu este doar de a participa la procesul legislativ. Am identificat deja câteva posibile proiecte de hotarâri. As vrea sa fac trimitere la unul dintre aceste proiecte care face referire la achizitiile publice. Am luat legatura cu câtiva specialisti si vom face în asa fel încât legea sa fie amendata pentru ca licitatiile si procedurile sa fie simplificate, iar administratiile locale sa nu mai fie blocate perioade lungi de timp. Am identificat mai multe variante si vom alege pe cea mai potrivita.
În paralel, ma voi stradui ca sume importante sa vina catre judetul nostru pentru investitii. Din pacate, judetul este considerat ca fiind unul de mâna a doua si suntem departe înca de media nationala. Avem nevoie de bani pentru continuarea proiectelor de investitii.
Gazeta: Aveti o buna colaborare cu liderii celorlalte partide din Bistrita?
Ioan Turc: Sunt de putin timp, din decembrie, lider al PNL BN. Nu am înca o experienta consistenta din acest punct de vedere, dar, în principiu, vad politica ca pe un fenomen care trebuie sa tina cont de câteva exigente. Lupta politica trebuie dusa doar cu mijloace politice. La nivel judetean este nevoie de o solidaritate a tuturor partidelor în special a celor cu reprezentare parlamentara pentru ca marile proiecte de investititii sa nu ocoleasca judetul. Cu parlamentarii bistriteni sunt absolut convins ca voi avea o foarte buna colaborare. Sunt mai apropiat si am o colaborare foarte buna cu Radu Moldovan, presedintele PSD BN. Ne apropie în primul rând vârsta, dar vreau sa cred ca amândoi îmbratisam aceleasi principii absolut obligatorii ale unei lupte politice adevarate.
Gazeta: În delaratia de avere postata pe site-ul Primariei Bistrita în ianuarie 2007, sustineti ca detineti 1000 m.p de teren, dobânditi în 2002, iar alta, postata pe site-ul Camerei Deputatilor, în decembrie 2007, apar 1500m.p. dobânditi în 2005. Care este realitatea?
Ioan Turc: Este vorba despre o suprafata de 1500 m.p., dobândita cu tilu de cumparare în anul 2002. Suprafata de teren am cumparat-o împreuna cu parintii mei si, ulterior, ne-am reglat între noi. În prima faza pentru 1000 m.p. si mai apoi pentru restul. Astfel, au rezultat cei 1500 m.p.
Gazeta: Imediat dupa demisia lui Tudor Chiuariu din fruntea Ministerului Justitiei ati declarat la un moment dat ca ar fi cel mai nimerit ca primul ministru sa numeasca în aceasta functie o persoana care sa provina din societatea civila. De ce?
Ioan Turc: Atunci când am spus acel lucru ma gândeam exact la ceea ce se întâmpla astazi, la probabila opozite a presedintelui Traian Basescu la orice candidat propus de PNL. Pâna la urma este important ca o institutie sau o putere fundamentala a statului – Justitia – sa functioneze bine si corect. Propunerea sau alegerea unui ministru din societatea civila ar fi simplificat, probabil, acest proces. Primul ministru a avut de ales între cele doua posibilitati.
Gazeta: Ca succesor al dumneavoastra pentru functia de viceprimar la Primaria Bistrita, dintre consilierii municipali, a fost nominalizat de PNL Gavrila Tarmure, sustinut se pare si de celelalte partide care fac parte din Consiliul Local. Care au fost atuurile sale în fata celoralti pretendenti?
Ioan Turc: Putea sa fie oricare alt consilier liberal, însa am avut o discutie în cadrul Biroului Muncipal al PNL , iar Gavrila Tarmure a convins. Cred ca este o alegere buna, deoarece Gavrila Tarmure este un om care a demonstrat ca stie sa conduca. În opinia mea este cel mai important manager cultural din Transilvania si unul dintre cei mai buni ai României. A reusit cu fonduri putine sa realizeze proiecte de anvergura. Atributiile propriu-zise de viceprimar al Bistritei, eu cred ca pot fi foarte bine gestionate de catre Gavrila Tarmure si, pâna la urma, trebuie sa faca un lucru simplu, acela de a continua proiecte deja începute si aflate în diferite stadii de realizare.
Ioan Turc a intrat în politica în anul 2002, când s-a înscris în Partidul National Liberal (PNL) si a avut o ascensiune demna de invidiat. Mai întâi a fost ales presedinte al Organizatiei de tineret a PNL BN. În 2004 este ales pe lista PNL BN consilier municipal, iar în 2005 a obtinut presedintia Organizatiei municipale PNL. Tot în 2005 este ales în unanimitate de catre consilierii municpali în functia de viceprimar al municpiului Bistrita.
În 15 decembrie 2007 este presedintele PNL BN, în aceeasi zi fiind anuntat ca este proaspatul occupant al fotoliului de deputat, înlocuindu-l astfel pe Augustin Zegrean, fost membru al Partidului Democrat, numit judecator la Curtea Constiutionala, în iulie 2007.
Liana Muresan