Ioan Talpes, presedintele UPSC, fost sef al SIE face, în cadrul unui interviu acordat Gazetei, o analiza a rezultatelor euro-scrutinului, anticipând efectele scorurilor înregistrate de partidele înscrise în cursa.
Gazeta: Cum apreciati rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European?
Ioan Talpes: Consider ca rezultatul alegerilor nu face decât sa exprime optiunile a 29,46% din electoratul României. Categoric ne aflam în fata acelor alegatori care s-au considerat – dintr-un motiv sau altul, într-un fel sau altul – motivati sa sustina un partid sau altul. Rezultatele obtinute de UDMR si domnul Laszlo Tokes demonstreaza pe deplin ce înseamna determinarea si care sunt consecintele unei campanii lipsite de o argumentare în masura sa motiveze participarea la vot. Chiar si asa, în conditiile în care media generala a fost de 29,46%, iar cea care a votat pentru o optiune maghiara în Parlamentul European – tema pe care s-a insistat atât de UDMR, cât si de domnul Laszlo Tokes – a fost de aproximativ 37%, nu a facut decât sa sublinieze, o data în plus, ca vremea rudimentarismelor nationale este pe cale de a fi depasita. Cu siguranta, grupurile dure, argumentate de pozitiile pe care le detin în teritoriu, au impus un rezultat ce nu cred ca se va reconfirma în alegerile locale sau parlamentare, când participarea la vot va fi categoric superioara, chiar si numai daca tinem cont de nevoia de reprezentare.
Gazeta: Una dintre surprizele acestor alegeri a fost rezultatul obtinut de PLD. Cum va explicati faptul ca un partid înfiintat în urma cu 9 luni a reusit sa devanseze partide vechi ca PRM?
Ioan Talpes: Rezultatul obtinut de PLD a fost o surpriza numai pentru cei care nu au urmarit desfasurarea campaniei electorale. PLD a dus cea mai profesionista campanie electorala, cu oameni si mesaje reprezentative si adaptate problematicii Uniunii Europene si României. Nu trebuie sa trecem peste perceptia pozitiva si de încredere de care se bucura domnul Theodor Stolojan în comparatie cu Vadim Tudor. Calitatea de membru al Uniunii Europene a început sa-si evidentieze efectele în electoratul român prin diminuarea drastica a perceperii discursurilor patriotarde si a limbajului agresiv si suburban, caracteristice liderului PRM.
Gazeta: Considerati ca rezultatul slab înregistrat de UDMR se datoreaza si candidaturii lui Tokes Laszlo care, astfel, a dislocat electoratul stabil al Uniunii?
Ioan Talpes: Domnul Tokes Laszlo este sustinut de un grup puternic, cu optiuni mai accentuate fata de UDMR în probleme ce vizeaza autonomia, cu sublinieri mai excesive din partea sustinatorilor domnului Tokes Laszlo. Participarea la urne, doar de aproximativ 37%,, da sigur de gândit daca mult invocata autonomie va mai reprezenta o preocupare majora pentru cetatenii de etnie maghiara din România. Sunt convins ca tot mai multi cetateni români de etnie maghiara din România vor gândi în termenii cetateanului european si nu ai statului feudal ungar.
Gazeta: Liderii PSD, în frunte cu Mircea Geoana, s-au aratat entuziasti cu privire la scorul înregistrat de PSD la alegerile europarlamentare. Pe de alta parte, lideri ca Ion Iliescu au criticat prestatia acestui partid. Credeti ca PSD se afla pe o panta descendenta?
Ioan Talpes: Sunt convins ca, la ora actuala, – si înca mult timp – PSD-ul se va gasi între „pante”, impuse în primul rând de grupurile interne aflate în confruntare. Este evident, prin prisma rezultatelor, ca – exceptând Craiova si Doljul – nu sustinatorii conducerii actuale a PSD-ului i-au dat rezultatul final acceptabil, ci sustinatorii declarati ai domnului Ion Iliescu. Este evident ca, fara domnul Ion Iliescu, PSD-ul s-ar afla în continuare pe o panta descendenta, asa ca nu pot sa nu consider îndreptatita critica presedintelui de onoare al partidului respectiv.
Gazeta: Credeti ca rezultatul obtinut de PNL va genera anumite schimbari la vârful partidului? Totodata, apreciati ca acest rezultat va determina schimbarea unor ministri, asa cum au anuntat deja unele voci din PNL?
Ioan Talpes: Îmi este greu sa cred ca PNL va realiza nevoia de a actiona în conformitate cu „ora adevarului”. Partidul National Liberal este prizonierul unor grupuri cu interese ilegale, în care „marele baiat de mingi”, domnul Calin Popescu Tariceanu, categoric nu traieste în România reala. Altfel, nu ar fi declarat, la ora 21:17 în 25 noiembrie: „Este o seara minunata pentru PNL, pentru ca am reusit sa depasim cu mult toate asteptarile (13,44% ~ 688.859 votanti). Am demonstrat ca românii au încredere în noi si în proiectele noastre […] Astazi, românii au acordat PNL un vot de încredere.” Daca cineva poate sa-si imagineze ca un personaj nu doar dependent, ci si stupid pâna la penibil, poate sa înteleaga si sa-si asume soarta unui partid aflat în deriva totala, atunci are tot dreptul sa spere.
Eu sunt convins ca PNL va sfârsi prin a-si asuma pe fata proiectul unui guvern cu PSD si UDMR, anuntat în mod repetat de domnul Patriciu; care, bineînteles, nu face politica.
Gazeta: Apreciati ca prezenta redusa la vot dovedeste dezinteresul cetatenilor fata de viata politica sau este un vot de blam dat politicienilor?
Ioan Talpes: Categoric ne aflam în fata unui explicit dezinteres din partea partidelor angajate în campania electorala si – implicit – a cetatenilor care nu au putut sa înteleaga cum pot sa-si aleaga reprezentantii pentru Parlamentul European când se gaseau în fata unor liste de partid ce cuprindeau persoane exhibate penibil la unele emisiuni de „promovare” a alegerilor, pe tipicul emisiunilor „cine stie câstiga”. Ne-am aflat astfel, cu totii, în fata unor spectacole de prost gust, în masura sa-i blocheze si pe cei bine intentionati. La sabotarea intentionata a celor care stiau ca sansa lor, ca partid, este cu atât mai mare cu cât participarea era mai mica, s-a adaugat si prestatia, sub orice critica sau de un profesionalism subtil, a acelora care si-au asumat promovarea imaginii momentului electoral si convingerea cetatenilor de a nu-si exprima votul.
Gazeta: Care este scorul obtinut la alegeri de partidul pe care îl reprezentati?
Ioan Talpes: Uniunea Populara Social Crestina nu a participat la alegerile pentru Parlamentul European. Conducerea partidului a considerat ca ne aflam în fata unui efort ce putea fi mult prea costisitor pentru etapa actuala. În conditiile în care parlamentarii alesi acum vor functiona doar în jur de un an, noi am considerat ca este mai important sa ne mobilizam resursele pentru alegerile locale si parlamentare ce vor avea loc în anul 2008.
Gazeta: Care sunt obiectivele politice ale UPSC pâna la viitoarele alegeri locale?
Ioan Talpes: Insistam asupra extinderii organizatiilor din teritoriu si suntem preocupati de elaborarea unor programe care sa reprezinte ofertele Uniunii Populare Social Crestine, în viziunea si cu specificitatile ce ne caracterizeaza ca partid. Speram sa ne impunem ca o surpriza reala, prin oameni si prin programul pe care îl vom propune. Bineînteles ca vom cauta sa gasim caile care sa permita o polarizare a eforturilor partidelor sustinatoare si promotoare a unei politici populare.
Gazeta: Referendumul privind votul uninominal a fost invalidat, motiv pentru care, în acest moment, varianta de vot uninominal sustinuta de Guvern are sanse mai mari. Care dintre cele doua variante de vot uninominal – cea propusa de Guvern sau cea sustinuta de presedinte – vi se pare a fi mai buna?
Ioan Talpes: Varianta de vot uninominal propusa de Guvern nu este decât un paleativ prin care se încearca discreditarea si blocarea notiunii si a efectelor votului uninominal. Cum se poate alege cineva când nu se afla înscris pe buletinul de vot? Se încearca – într-un mod subtil – sa se dea impresia ca uninominalul este posibil chiar si pe liste de partid. Si nu pot sa cred ca ar fi imposibil când ne aflam la discretia unor personaje gata sa se proclame câstigatori pe baza a 13% din votul exprimat la 25 noiembrie.
Gazeta: Presedintele Traian Basescu l-a propus pe Razvan Ungureanu la sefia SIE. Cum apreciati aceasta propunere?
Ioan Talpes: Sunt sigur ca domnul Traian Basescu a avut motive serioase sa-l propuna pe domnul Razvan Ungureanu la sefia SIE. Calitatile personale, determinarea, pragmatismul si, nu în ultima instanta, viziunea europeana a fostului ministru de externe. Nu trebuie exclusa – dintre argumente – apartenenta la Partidul National Liberal.
Gazeta: Cum apreciati activitatea Ministerului Afacerilor Externe în contextul scandalului din Italia?
Ioan Talpes: Ministerul Afacerilor Externe s-a evidentiat prin a fi si a reactiona pe si la masura ministerului sau. Activitatea unui minister nu se poate detasa, în acelasi timp, de spiritul, criteriile si principiile care definesc guvernul, în ansamblul sau. Domnul ministru Cioroianu n-a avut decât nesansa unei expuneri publice mai prelungite, într-un moment în care administrarea imaginii s-a facut de catre altii.
Gazeta: Concret, ce credeti ca ar trebui sa faca Ministerul de Externe pentru a eficientiza activitatea diplomatica a României?
Ioan Talpes: Guvernul ar trebui sa faca multe, fara sa fie în masura sa faca ceva. Se vede din masurile care au fost promovate dupa declansarea crizei. Presedintele Traian Basescu ar trebui sa constate, cât mai are timp, ca este responsabil de politica externa a României si ca a fost ales si de cetatenii români aflati în strainatate.
Gazeta: Cum apreciati declaratiile presedintelui Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu la adresa ambasadorului SUA, Nicholas Taubman? Credeti ca asemenea declaratii ar putea afecta relatiile bilaterale dintre cele doua state?
Ioan Talpes: Poate sa creada cineva ca ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, îl ia în seama sau ca exista cineva serios în SUA sau UE care sa-l ia în seama pe Bogdan Olteanu? Este îndeajuns sa-i priveasca CV-ul pentru a întelege ca se afla în fata unui personaj a carui singura ratiune de a fi într-o astfel de demnitate se argumenta prin nevoia de a se da câmp liber, în politica, unui natarau însarcinat sa compromita tot ce a mai ramas de respectat în România. Cât despre relatiile bilaterale SUA – România, va garantez ca americanii sunt oameni seriosi si stiu ca statul nu se confunda cu trecatoare specimene hotarâte sa-l compromita.
Memoranda Solomon