„Ce vor pesediştii şi peneliştii să dovedească? Că şi în Partidul Democrat – Liberal există oameni corupţi”. „Cazul Nemirschi parcă nu ar exista deşi sumele cheltuite aici ilegal sunt mult mai mari decât în cazul Monica Ridzi”. „Realitatea şi Antena 3, sunt rampe de lansare a acuzaţiilor împotriva PD-L”. „Mircea Geoană este expert în a jongla cu cuvintele”, a declarat într-un interviu, acordat în exclusivitate Gazetei de Bistriţa, Ioan Oltean – vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

 
Gazeta de Bistriţa: Cum comentaţi tot acest scandal legat de Elena Udrea? Este vizată doar Elena Udrea sau de fapt ţinta este preşedintele Traian Băsescu, având în vedere că a fost adus în atenţia mass-media şi acel scandal în care era implicat numele fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu?

Ioan Oltean: Eu personal, pot să vă spun că nu m-am opus constituirii acelei comisii, aşa cum nici PD-L nu s-a opus constituirii acelei comisii. Am apreciat însă că ea nu are nici un fel de justificare. Dacă în cazul Ridzi existau elemente concrete, ceva palpabil, ceva care nu te putea face să nu vezi, aici nu există nimic palpabil. De altfel, o parte din membrii comisiei au declarat că nu au găsit nimic în cercetarea lor. Dată fiind această situaţie, noi nu am participat şi nu participăm la această comisie, dar este clar că ea este gândită, construită şi funcţionează cu un scop precis: acela de a discredita, în primul rând, pe ministrul Udrea, şi ţinta este Partidul Democrat – Liberal şi, evident, preşedintele României. Ce vor pesediştii şi peneliştii să dovedească? Că şi în Partidul Democrat – Liberal există oameni corupţi. Că şi în PD-L există dezinteres faţă de banul public, pentru că e plină lumea de informaţii că PSD şi PNL sunt partide pline de corupţi, toată lumea ştie acest lucru. Nimeni nu a făcut dovada până acum că în PD-L ar fi oameni corupţi şi care au cheltuit banul public într-un mod ilegal, şi atunci au format această comisie şi alte comisii cu ţinta precisă de a discredita pe ministrul Udrea, de a discredita Partidul Democrat – Liberal şi, evident şi mai direct, de a-l discredita pe preşedintele Traian Băsescu, care, sigur, se bucură de toată susţinerea Partidului Democrat – Liberal, şi acum şi în viitor, sperăm, în campania pentru alegerile prezidenţiale. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt clare şi toată lumea realizează obiectivul precis al acestei comisii. De altfel, patru membri marcanţi ai comisiei, aşa cum reiese din înregistrările unei discuţii, s-au manifestat fără niciun fel de reţinere în sensul identificării unor fapte cu caracter penal care s-o incrimineze pe Elena Udrea şi să determine comisia să solicite Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începerea unei urmăriri penale.

Gazeta de Bistriţa: Cum comentaţi faptul că s-a dat atât de multă importanţă cazului Ridzi şi cazului Udrea faţă de cazul Nemirschi, fiindcă şi acolo s-au găsit mari nereguli?

Ioan Oltean: Aşa este. Numai că, în cazul Nermirschi e vorba de un ministrul al PSD, iar în celelalte două cazuri e vorba de miniştri ai PD-L, iar cei asociaţi împotriva lor sunt cele două formaţiuni politice – PNL şi PSD, care în ultimii ani au fost doar preocupate de asemenea acţiuni de denigrare a Partidului Democrat – Liberal. Diferenţa de manifestare a celor trei comisii este de la cer la pământ: două – „Monica Ridzi” şi „Udrea” – vehemente, producătoare de evenimente tot timpul, pe când „Nemirschi” parcă nu ar exista – asta nu există, aici nu s-a lucrat ilegal – deşi sumele cheltuite aici ilegal sunt mult mai mari decât în cazul Monica Ridzi. Dar, întrucât preşedinţia acestei comisii aparţine unui membru al PSD, acesta obligă ca lucrurile să decurgă într-un mod extrem de discret.

Gazeta de Bistriţa: Consideraţi că preşedintele Băsescu ar putea pierde multe procente la alegerile prezidenţiale din cauza acestor scandaluri care aduc în prim plan PD-L?

Ioan Oltean: Sigur că orice fel de discreditare a unui membru al PD-L, mai mult a membrilor cu o imagine foarte bună, are consecinţe negative, pentru că Traian Băsescu, dacă va candida pentru un nou mandat la funcţia de preşedinte al României, cu siguranţă o va face pe lista Partidului Democrat – Liberal. Or un partid, ai cărui membri sunt identificaţi cu o anumită ilegalitate, cu un comportament care contravine prevederilor legale în vigoare, va avea consecinţe negative şi va determina electoratul să aibă o anumită reţinere în privinţa aceasta. De aceea, şi obiectivul PSD şi al PNL este de a discredita cât mai mult PD-L, tocmai ca efectele să fie cele dorite de către ei.

Gazeta de Bistriţa: Ce face PD-L pentru a contracara aceste atacuri?

Ioan Oltean: Pentru noi lucrurile decurg destul de greu, pentru că nu avem la îndemână instrumentele pe care le au cele două formaţiuni politice. Uitaţi-vă la media centrală, în special Realitatea şi Antena 3, sunt rampe de lansare a acuzaţiilor împotriva PD-L. De aceea ne vine foarte greu, pentru că noi ne bazăm foarte mult pe presa locală, care este o presă neutră şi pe care noi o apreciem foarte mult, deoarece încearcă foarte mult să prezinte evenimentele aşa cum sunt ele, mai detaşată fiind de ceea ce se întâmplă la Bucureşti. De aceea, noi încercăm să demonstrăm nevinovăţia miniştrilor noştri, încercăm să lăsăm posibilitatea organelor abilitate din partea Statului să vină şi să cerceteze faptele respective, organe care sunt neinfluenţate politic. Şi dacă acestea vor dovedi vinovăţia, atunci este o chestiune care este de necomentat. Deci, din acest punct de vedere, PD-L se manifestă cu foarte multă atenţie, susţin aceşti membri, dar în acelaşi timp lasă loc liber organelor abilitate să-şi facă treaba. Noi suntem interesaţi ca nevinovăţia acestora să fie una reală şi nu una artificială, determinată de un organ cercetare penală influenţat politic.

Gazeta de Bistriţa: Mircea Geoană a declarat recent la Lăpuşele – Maramureş – că «dacă liderii PDL nu mai au nevoie de PSD la guvernare să fie „bărbaţi” şi să spună, să facă Guvernul pe care şi-l doresc, dar să nu încerce să-i provoace pe cei de la PSD să plece de la putere». Cum comentaţi această declaraţie?

Ioan Oltean: Da, domnul Mircea Geoană este expert în a jongla cu cuvintele. Atâta lucru ştie! Asta văd că ştie să o facă bine. Dar nu realizează comportamentul duplicitar al PSD. Ei sunt la guvernare în ceea ce priveşte Guvernul şi tot ce decurge din actul de guvernare, dar sunt în opoziţie când merg în Parlament. Aici PSD se asociază cu PNL în respingerea unor acte normative ale Guvernului, se asociază în constituirea unor comisii de anchetare a miniştrilor PD-L. Mai nou, deputaţii PSD au făcut plângere penală împotriva miniştrilor PD-L. Este de neconceput şi nu am mai auzit, de când fac eu politică, de un asemenea gest, ca partenerii tăi de guvernare să facă plângere penală împotriva ta. Este inadmisibil! Pe chestiuni care nu există. Iată doar câteva elemente care vin să justifice modul duplicitar de manifestare al Partidului Social Democrat. PD-L nu a constituit comisii, nu a mers la baza constituirii acestor comisii de cercetare a miniştrilor PSD, nu face plângeri penale împotriva lor, nu blochează acte normative care sunt în interesul reformei guvernamentale. Din acest punct de vedere noi nu avem ce să ne reproşăm. Şi atunci e clar că noi trebuie să cerem PSD să se poziţioneze corect la guvernare, şi la bine şi la rău. Să-şi asume şi avantajele şi dezavantajele, şi reuşitele şi mai puţin reuşitele. Ori în opoziţie! Şi atunci de acolo îşi poţi permite să faci absolut orice. Îţi poţi permite să faci plângeri penale împotriva Guvernului, împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, să votezi împotriva legilor Guvernului, să critici. Poţi orice să faci.

Gazeta de Bistriţa: Aşteaptă PSD să fie scos afară de la guvernare pentru a arăta din nou cu degetul?

Ioan Oltean: Categoric, asta fac ei. Şicanează în fiecare zi PD-L pe considerentul că odată şi-odată acesta o să-şi iasă din pepeni şi-o să spună: Ia, plecaţi dracului şi lăsaţi-ne în pace! Noi nu plecăm de la premisa aceasta. Noi am constituit o alianţă, chiar dacă nu ne-a plăcut. Şi mie personal nu mi-a plăcut alianţa asta. Dar am constituit-o şi am susţinut-o pentru că am crezut că în momentul acela nu există altă alternativă pentru administrarea corectă a României, în perioadă de criză.

Gazeta de Bistriţa: Era mai bună o variantă cu PNL?

Ioan Oltean: Bineînţeles. Ar fi fost mult mai bună. Între două partide compatibile, cu gândire mai apropiată, cu probleme mai apropiate… Dar, PNL nu a vrut să vină la guvernare. Practic, am fost împinşi în acest parteneriat. Însă, l-am realizat cu bună credinţă. Şi preşedintele României şi premierul au privit cu bună credinţă acest parteneriat. Din păcate, în PSD există două grupări puternice. Una care a susţinut această alianţă şi una care tot timpul s-a împotrivit şi a făcut tot ce a fost posibil pentru ca lucrurile să nu funcţioneze normal. Chiar dacă nu am întâlnit miniştri care să critice Guvernul, am întâlnit alţi lideri marcanţi ai PSD, care l-au criticat, începând cu Geoană, Iliescu, Năstase, Vanghelie. Or, nu se poate! Din acest punct de vedere, Mircea Geoană nu este corect şi nu este cinstit. Însă, pentru domnia sa este foarte greu să fie corect şi cinstit în viaţa politică şi nu ne aşteptăm la mare lucru. Dar spun acum şi pentru totdeauna: PD-L nu a făcut acest parteneriat pentru şase luni, l-a făcut pentru patru ani. Nu putem să acceptăm ca timp de patru ani să fim batjocoriţi de PSD. Va trebui ca lucrurile să se aşeze.

Gazeta de Bistriţa: Este posibil ca această alianţă dintre PSD şi PD-L să se rupă în cele din urmă?

Ioan Oltean: Categoric că este posibil, pentru că dacă PSD nu va înţelege raţiunea acestei alianţe, dacă politica PSD se va face în continuare cu Vanghelie, cu Mazăre şi cu alţii asemenea lor, atunci cu siguranţă această alianţă se va rupe.

Gazeta de Bistriţa: Înainte sau după prezidenţiale?

Ioan Oltean: Este posibil şi înainte şi după. Practic, stăm pe un butoi de pulbere care stă să explodeze. Rămâne de văzut cine va aprinde fitilul. Eu cred în înţelepciune şi în echilibru, şi de o parte şi de alta.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.