Alianţele se fac şi se desfac în judeţul Bistriţa-Năsăud mai des ca în oricare judeţ din ţară. PNL este când de partea PSD, când de partea PD-L, ca acum să revină din nou la social-democraţi.
Deputatul Ioan Oltean a acordat în exclusivitate un interviu Gazetei de Bistriţa, în care îşi exprimă părerile despre situaţia existentă la nivelul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN), despre încercarea consilierilor judeţeni ai PSD şi PNL de a-l demite din funcţia de vicepreşedinte al acestei instituţii pe Luca Iancu (PD-L) şi situaţia din punct de vedere politic la nivel judeţean.

Gazeta de Bistriţa: Tensiunile din CJ BN continuă. Recent s-au făcut declaraţii belicoase la adresa vicepreşedintelui CJ Luca Iancu. Ce părere aveţi domnule deputat despre această situaţie?

Ioan Oltean:
Este regretabil, fiindcă aveam convingerea la un moment dat că la nivelul Consiliului Judeţean lucrurile încep să intre în normalitate, că avem o colaborare bună cu Partidul Naţional Liberal, că oamenii aceştia au realizat ei la rândul lor că pot să fie utili şi, împreună cu noi, să servească interesul judeţului. Se pare că a fost o linişte de scurtă durată, iar tensiunile obişnuite de ani la rând în Consiliul Judeţean vor reîncepe, cel puţin dacă se vor dovedi a fi adevărate zvonurile care circulă în ultimul timp. Pot să vă spun însă că Luca Iancu este un vicepreşedinte excelent, un om care şi-a dat tot interesul  pentru ca lucrurile să meargă bine la nivelul Consiliului Judeţean, un om care a manifestat un interes deosebit faţă de problemele cu care se confruntă judeţul. El este la baza unor proiecte importante care se derulează la nivelul Consiliului Judeţean şi a participat la identificarea soluţiilor financiare pentru acestea. De aceea rămân surprins de zvonurile care circulă vizavi de o potenţială schimbare a lui Luca Iancu. Eu sper să fie doar zvonuri şi să rămână doar la acest stadiu. Elemente concrete care să justifice o asemenea schimbare nu există în momentul acesta.

Gazeta de Bistriţa: Credeţi că vor reuşi să îl demită din funcţie de domnul Luca Iancu?

Ioan Oltean: Sigur, ei au o majoritate, cel puţin pe hârtie, de 16 voturi, ceea ce le-ar permite teoretic să facă orice. Dar ei uită elementul principal, liantul – preşedintele Consiliului Judeţean, care este elementul fundamental şi ale cărui atribuţii au sporit fundamental odată cu alegerea lui prin vot uninominal. De aceea, pe deoparte, luând în calcul aceste elemente, o să le fie destul de greu să realizeze. Pe de altă parte, nu există nici un element care să justifice schimbarea lui Luca Iancu din funcţie, şi din acest punct de vedere o să le fie şi mai greu să o realizeze. Una peste alta, eu cred că nu vor reuşi să îşi atingă acest obiectiv, cu atât mai mult cu cât ei dovedesc un interes minor, interes pentru funcţii şi nu pentru o gestionare, o administrare corectă a problemelor cu care se confruntă judeţul Bistriţa-Năsăud. Dacă ar fi venit şi şi-ar fi pus în gând să convoace o şedinţă extraordinară sau ordinară pentru a analiza modalităţile de realizare a unor obiective importante pentru judeţ, aş fi apreciat şi aş fi subscris unei asemenea atitudini. Dar ei sunt obişnuiţi, ca de obicei, cu lucrurile mărunte, de modul cum să-şi atingă ei interesele de partid. Noi, cei din PD-L ne delimităm şi respingem asemenea atitudini

Gazeta de Bistriţa: Preşedintele Liviu Rusu nu a scăpat de păruială nici de data aceasta, consilierii PSD şi PNL invocând faptul că nu este stabilită o dată exactă pentru şedinţe de CJ.

Ioan Oltean: Eu am înţeles scopul acestei alianţe, ei sunt, aşa cum am spus, preocupaţi doar de lucruri mărunte. Fac gălăgie doar ca să se audă, pentru că oamenii mici la suflet şi la interes nu se aud decât dacă urlă. Vreau să vă spun că în ultimul timp în judeţul Bistriţa-Năsăud s-au realizat lucruri atât de multe şi de bune, încât însumate, în acest an de când e Liviu Rusu preşedinte şi de când PD-L este la guvernarea judeţeană, ar depăşi pe toate celelalte care s-au făcut până acum. Şi dau doar un sigur exemplu – până anul trecut s-a realizat, în medie, cam un kilometru de drum pe an, Acum în judeţ sunt asfaltaţi peste 30 de kilometri de drum, iar până în septembrie – octombrie cât se mai poate lucra, cu siguranţă vor fi mult mai mulţi kilometri de şosea asfaltată. Aş putea însă şi alte exemple. Singura noastră grijă e cum să rezolvăm mai repede şi mai bine problemele cetăţenilor acestui judeţ.

Gazeta de Bistriţa: Ce părere aveţi de această alianţă dintre PSD şi PNL?

Ioan Oltean: Eu vreau să recunosc că sunt foarte surprins neplăcut de modul în care noul preşedinte al PNL, Ioan Ţintean, s-a orientat. Mi-ar fi făcut plăcere să facem echipă împreună şi să gândim soluţii pentru ca problemele judeţului să se rezolve.

Gazeta de Bistriţa: Consideraţi că acest război dus în numele bunăstării cetăţenilor judeţului este din cauză că PSD şi PNL nu are acces la fondurile pentru investiţii ale judeţului?

Ioan Oltean: Este cunoscut că raţiunea unui partid este aceea de a ajunge la guvernare, deci nu e condamnabilă dorinţa lor. Dar există o anumită invidie, o ciudă faţă de cei care sunt la guvernare, pentru că ăştia au pârghiile, controlează, administrează judeţul, şi ei pot să acumuleze sau să piardă din imaginea pe care o au. Sigur că judeţul Bistriţa-Năsăud este un judeţ tentant prin ceea ce oferă, prin posibilităţile pe care le oferă celor aflaţi la guvernare, dar în acelaşi timp presupune şi foarte multe responsabilităţi, pentru că sunt şi foarte multe lucruri de făcut în acest judeţ, lucruri care s-au neglijat, ani la rând. Acum noi nu ne putem permite o asemenea atitudine. Deci din acest punct de vedere este de înţeles. Dar, dacă o asociere de asemenea factură ar viza o foarte bună administrare a judeţului, jos pălăria! în favoarea ei. Dar când ea vine şi vizează doar modul în care să obţină funcţiile la nivelul Consiliului Judeţean pentru a putea să le folosească în interes de partid, în interesul anumitor grupuri, atunci nu-mi mai scot pălăria în faţa unei asemenea asocieri. În ceea ce priveşte transparenţa, eu nu văd o lipsă de transparenţă. Din câte ştiu, Consiliul Judeţean realizează licitaţiile la vedere, sunt afişate pe site-ul instituţiei, sunt respectate toate procedurile legale. Nu văd absolut nici un fel de îngrădire de a ajunge la informaţii. Pe de altă parte, consilierii judeţeni ai celor două formaţiuni politice, în virtutea calităţii politice pe care o au, au acces la absolut toate informaţiile. Ei pot şi trebuie să ştie care sunt priorităţile Consiliului Judeţean, modul în care se rezolvă, doar unele dintre ele se rezolvă prin hotărâri ale consiliului judeţean. Nu există nici un fel de impediment. De aceea, nu rezistă o asemenea susţinere, decât dacă eşti de rea-credinţă.

Gazeta de Bistriţa: Veţi încerca să purtaţi o discuţie cu preşedintele PNL Ioan Ţintean referitor la această alianţă a liberalilor cu PSD?

Ioan Oltean:
Eu o să încerc să îl mai caut, până acum nu mi-a răspuns la telefon. Dar acum că va începe şi sesiunea parlamentară vom reuşi să ne întâlnim în Parlament şi să discutăm, pentru că e păcat ca o asociere politică, ca cea dintre PD-L şi PNL care a funcţionat timp de câteva luni foarte bine, să nu aibă continuitate. Aici depinde însă şi de ceea ce domnia sa urmăreşte în acest judeţ, dacă vrea să se ocupe de politică serioasă sau de dezbinări, de tensiuni. Dar eu cred în echilibru, în raţiune, în responsabilitate, iar PNL a fost întotdeauna pentru noi un partener atâta timp cât liderul acestuia a ştiut să fie un partener. Rămâne de văzut în ce măsură domnul Ţintean va şti să aleagă.

Gazeta de Bistriţa: Credeţi că războiul dus la nivel central este transpus şi la nivel teritorial? Este vorba de comenzi politice venite de la Centru?

Ioan Oltean: Categoric! Elemente de la nivel naţional se regăsesc într-un grad mai mare sau mai mic. Nu este vorba neapărat de nişte comenzi, dar, dacă vreţi, o copiere a ceea ce se întâmplă la nivel naţional. Vedeţi că la nivel naţional PSD este asociat cu PNL împotriva PD-L, şi atunci probabil că în plan teritorial s-a apreciat că trebuie să facă acelaşi lucru, uitând totuşi un element fundamental –PSD e la guvernare cu PD-L, la nivel naţional, în ciuda oricărei manifestări duplicitare din partea acestuia şi, în consecinţă, ar trebui să fie acelaşi lucru şi aici. Dar, liderii locali au altă gândire şi atunci au un alt mod de acţiune. Fiind şi un an electoral, interesul pentru a-şi aduna voturi, pentru a-şi îmbunătăţi imaginea este mult mai mare decât în alţi ani şi, cu siguranţă, acest eveniment determină, în ultimă instanţă şi o mai mare pasiune în viaţa politică decât într-un an normal în care nu sunt alegeri.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.