După alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului trecut domnul prim-ministru Victor Ponta declara în plenul Parlamentului că a plătit preţul politic al situaţiei votului din diasporă şi am presupus atunci că a şi înteles ca dreptul la vot si dreptul la demnitate sunt drepturi fundamentale ale oamenilor, oriunde s-ar afla şi nu pot fi puse în în slujba intereselor electorale obscure ale unui partid, indiferent care ar fi acesta. Regulile democratiei nu se pot schimba in functie de interesul unui partid. Daca până acum, în perioada electorală, primul ministru susţinea că toţi cetăţenii din străinatete vor putea vota, estimând, pe baza cifrelor de la Ministerul de Externe, că va asigura dreptul la vot pentru 350.000 de români, minimizându-le astfel importanţa şi forţa electorală, prin enunţarea unui număr destul de mic de cetăţeni cu drept de vot, în urmă cu câteva zile, primul ministru, manat de alte interese meschine, anunta senin ca numarul romanilor care traiesc si muncesc in strainatate este de ordinul milioanelor. Pentru că primul ministru s-a gandit ca milioanele de romani care traiesc, muncesc si platesc taxe in afara tarii ar trebui sa contribuie şi la sistemul social din Romania.
Guvernarea PSD este, oricum, campioana taxelor şi impozitelor, dar a merge atât de departe în afirmatii, fara a ţine cont de tratate internaţionale, de legislaţie, de protecţia cetăţenilor este un semnal mai mult decât îngrijorător pentru situaţia economică în care a ajuns România. Dacă principalul reprezentant al partidului de guvernământ riscă să piarda şi ultima speranţă într-un eventual viitor vot din partea diasporei, pentru că din punct de vedere politic, declaraţiile dumnealui au ca efect sigur compromiterea totală a relaţiei electorale între PSD şi diasporă, înseamnă ca situaţia economică a ţării este mult mai gravă decât ştim până acum şi probabil într-o degradare alarmantă.
3 milioane de români care muncesc în străinătate, în viziunea premierului trebuie să cotizeze pentru şcoli, spitale, drumuri din România, pentru pensiile şi ajutoarele de şomaj din România. Are nevoie de 10 euro pe lună de la fiecare român din diasporă. Mă mir cum de s-a oprit doar la români si nu s-a gândit să facă un fel de chetă internaţională, iar orice simpatizant al ţării noastre, de la jurnalişti străini, simpli cetăţeni şi pana la prinţul Charles al Marii Britanii, să poată dona nişte bani guvernului condus de Victor Ponta.
Solutia creşterii numărului de contribuabili este o idee proastă şi disperată a unui premier total depăşit atât din punct de vedere politic cât şi din punct de vedere economic. Conform ultimelor date anuntaţe de Finanţe, pentru prima dată din anul 2009 au scăzut veniturile din TVA, Guvernul strângând cu 4 miliarde de lei mai puţin decât era prevăzut în bugetul pe 2014.
Lipsa unor soluţii economice reale nu poate justifica mâna ruşinos întinsă pentru pomană. Daca eşti incapabil să conduci o ţară, să creezi locuri de muncă, să oferi condiţii de trai decente pentru oameni astfel încât să nu fie nevoiţi sa emigreze, soluţia nu este cerşetoria, ci demisia.
Ioan Oltean, deputat PNL